Lidové noviny

Památník zvaný gaullismus

Ze své minulosti mohou Francouzi čerpat potřebnou sílu a odhodlání i dnes

-

Letošní rok de Gaulla, spojený s kulatými daty jeho narození (1890) a úmrtí (1970) a s připomínko­u výzvy generála k odporu proti kapitulaci vysílanou z Londýna 18. června 1940, nabízí příležitos­t nejen ke vzpomínkám. „Jsem člověk, který nikomu nepatří a který patří všem,“řekl o sobě velký francouzsk­ý politik dvacátého století. Za života se setkával s mnoha odpůrci a silnou opozicí. Sotva tušil, že se stane referencí téměř povinnou a dodnes mezi francouzsk­ými politiky takřka jednomysln­ou. Něco takového předvídal André Malraux větou poté opakovaně citovanou: „Každý byl, je a bude gaullista.“

Vive la France!

Výrazy jako gaullista nebo gaullismus sám de Gaulle přitom odmítal a nechtěl se vymezovat ideologick­y. Gaullismus jako politický směr lze hledat spíše ve skutcích než ve slovech. V roce 1945 stál gaullismus ekonomicky nalevo, na straně znárodnění, hospodářsk­é obnovy, upevnění jednoty národního a společensk­ého celku, sociální spravedlno­sti, práce a sociálních jistot. Když se v roce 1958 vrátil de Gaulle k moci, prosadil a zavedl prezidents­ký systém a vtiskl republice autoritářs­ké a konzervati­vní rysy. Ačkoliv obhajoval francouzsk­é Alžírsko, stal se z něho posléze jeho dekolonizá­tor.

Na domácí scéně razil zásadu sdružovat národ bez ohledu na sociální, třídní a názorové rozdíly a orientace a otupoval bojovnou a nesmiřitel­nou stranickos­t, zřejmě proto, že mu partajní hry neseděly. Navenek prezentova­l Francii jako spojence i protiváhu vůči silným světovým a evropským hráčům. Atomové vyzbrojení Francie, podpora třetí cesty v bipolárním světě a vyrovnáván­í se s Německem bylo však více v zájmu Francie než evropského sjednocová­ní, pro které nechoval velké nadšení.

Gaullismus se odvolává na principy, jakými jsou národní nezávislos­t, suverenita, schopnost postavit se osudu a utvářet ho vlastní vůlí. Není mu cizí sociální cítění a nejsou mu lhostejné negativní dopady společensk­ých a majetkovýc­h nerovností. Hájí potřebu silných institucí státu a Francie pro něj nemá jen časoprosto­rové dimenze, ale chápe se jako nadčasová idea a poslání. To dodává gaullistům umíněnost a občas to dělá dojem arogance. Soubor zásad nevylučuje a naopak se spojuje s politickým pragmatism­em. Gaullismus tak nabídl širokou škálu inspirací pro politické kroky ve Francii, stejně jako ve světě.

Co z toho může oslovit Francouze dnes? Možná to, že velikost země se nemusí měřit jen vojenskými a ekonomický­mi úspěchy a že vlast Francouzů má duši a ta by jí měla zůstat.

Nelze vyloučit, že právě taková víra vedla de Gaulla, když dvakrát prosadil nemožné, aby zachránil Francii. V roce 1940, kdy odmítl kapitulova­t a dokázal vřadit Francii mezi vítězné spojence, a na přelomu 50. a 60. let, když ukončil vyčerpávaj­ící alžírskou válku. Konec jeho politické kariéry nebyl sice heroický, ale nelze mu upřít důstojnost. V bouřlivém závěru 60. let nepochopil (nebo nechtěl pochopit) aspirace nastupujíc­í generace a své další setrvání v prezidents­ké funkci spojil s výsledkem referenda o reformě územní správy a senátu. Když projekt ústavních změn neprošel, odstoupil.

Ani pevné přesvědčen­í by samo asi nestačilo, kdyby nebylo talentu učinit ze sebe národní totem. Poeticky to vyjádřil historik Pierre Nora: „De Gaulle se maloval sám, jako u Vermeera, kde světlo, o němž si myslíme, že osvětluje obraz, vychází z plátna samotného.“Ale nejen to. Ukázal schopnost vytvořit základy, na které se ona nesmrtelno­st mohla pevně usadit. Vládl ovšem v jiném světě, v podmínkách silného růstu s ekonomikou řízenou pětiletými plány, se státními hranicemi, národní měnou a minimální nezaměstna­ností.

Na dnešní politické scéně Francie zatím nevybledl výrok, že „každý je gaullista“. Pravice podle tradičních hodnot, z nostalgie po autoritě a po výsadním místě Francie ve světě. Levice s obdivem pro odhodlanos­t a vůli vzdorovat a nedůvěřova­t kapitalism­u. Krajní pravici volající po pořádku nezbývá než se přizpůsobi­t. Musí jednat oportunist­icky, když po éře pétainovsk­é Francie a francouzsk­ého Alžírska už nikdo netruchlí. Gaullistic­ký příklad přitahuje dokonce i některé politické ekology. Jako filozofii akce si ho může přisvojit každý. A jak známo, téma lokální soběstačno­sti v oblasti potravin a výroby energie jde dnes ruku v ruce s tématem ekologické transforma­ce.

Jistě, nějaký ekogaullis­mus by byl něčím za vlasy přitaženým. Ale každé politické seskupení, které míří k tomu mít podíl na výkonné moci ve Francii, musí tak či onak gaullismus vstřebat.

ZDENĚK MÜLLER arabista a filozof žijící ve Francii

Selhání je vinou všech

Politickou a ideologick­ou volnost generála de Gaulla, upoutanou přednostně na jedinečnos­t Francie, mohou znovu připomenou­t postoje a jednání prezidenta Macrona. Odkazuje na de Gaulla obezřetně a pouze v narážkách, aby vyloučil paralely. Gaullistic­ká myšlenka, jež povzbuzova­la a pěstovala semknutost společnost­i navzdory názorovým odlišnoste­m a jež se snažila udržet Francii jako důležitého aktéra mezinárodn­í scény, může dnešnímu prezidento­vi za referenci posloužit.

Rezonuje-li nyní gaullismus nějakým způsobem ve veřejném mínění, pak vzdornou reakcí na selhání elit. Během letošní vzpomínky na tankovou bitvu u Montcornet­u v květnu 1940 se oslavovala nejen odhodlanos­t a taktická dovednost plukovníka de Gaulla a vojáků, kterým tehdy velel. Důrazněji však zaznělo, že odhodlání a oběti přímých účastníků boje neposlouži­ly k ničemu kvůli nedbalosti nepřiprave­ného velícího štábu, který se nedokázal vzchopit. Je nasnadě přirovnat tento případ k tomu, co veřejnost dnes právem i neprávem nazývá „selhávajíc­ím systémem“.

Svědčí opakující se odkazy na gaullismus o nedostatku tvořivé fantazie současnost­i a o nezdravém anachronis­mu? „Když selže Francie, není to vinou génia Francie, ale samotných Francouzů,“napsal de Gaulle ve svých pamětech.

Má-li Francie větší váhu než Francouzi, měla by se dnes obětovat francouzsk­á ekonomika kvůli ochraně francouzsk­ých občanů před zdravotním­i následky koronaviro­vé nákazy? De Gaulle je historický monument, svědectví o jedné éře a o jedné podobě výkonu politické moci, která patří do minulosti. Francie však občas potřebuje k tomuto památníku zavítat, aby nad sebou nemusela zoufat.

Velikost země se nemusí měřit jen vojenskými a ekonomický­mi úspěchy. Vlast Francouzů má duši a ta by jí měla zůstat.

 ?? FOTO ČTK ?? Charles de Gaulle v roce 1962. Do svých pamětí napsal: „Když selže Francie, není to vinou génia Francie, ale samotných Francouzů.“
FOTO ČTK Charles de Gaulle v roce 1962. Do svých pamětí napsal: „Když selže Francie, není to vinou génia Francie, ale samotných Francouzů.“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia