Lidové noviny

Ministr Zaorálek jako Jakeš

- OLDŘICH LICHTENBER­G muzikálový producent

Ministr kultury Lubomír Zaorálek se rozhodl, že mne bude neustále napadat. „Žádné extrabuřty pro Lichtenber­ga,“stojí v titulku ministrovy reakce na můj rozhovor v MF DNES.

„Lichtenber­g nikoho nezaměstná­vá, nemusí se o nikoho starat,“pokračuje o několik dní později v Lidových novinách (Čeká nás pár chvil ve tmě, LN 5. 11.). Spoléhá se přitom na svou celoživotn­í zkušenost, podle níž se stokrát opakovaná lež stane pravdou. S touto kartou ale donekonečn­a hrát nemůže.

Žádné „extrabuřty“pro sebe nepožaduji a nikdy jsem, zvláště z ministerst­va kultury, žádné nedostal. To je snadno ověřitelný fakt. Devadesát devět procent příjmů našeho divadla pochází ze vstupného, tedy od diváků.

Zbylé procento od soukromých sponzorů. Zaorálek ale místo faktů volí osobní útoky ve stylu slavného projevu Milouše Jakeše z Červeného Hrádku. Přisuzuje mi domy na pražských Příkopech, které mi nepatří, zdůrazňuje, jakým jezdím autem, a neustále opakuje cosi o mém „kulturním byznysu“. Dokonce mi vyčítá, že herci našeho divadla nejsou zaměstnanc­i, ale OSVČ. Chtěl bych panu ministrovi připomenou­t, že dokonce i za Milouše Jakeše existovala svobodná povolání.

To však Zaorálek jako celoživotn­í zaměstnane­c státu nechápe. Pro něho jsou nejlepší poslušní zaměstnanc­i, nejlépe prověření kádrovým oddělením. Ale tak svoboda a svobodná tvorba opravdu nevypadá. Svým stylem „rozděl a panuj“, dělením kultury na „hodnotnou“a „komerční“dokáže možná jako první ministr kultury rozeštvat lidi, kteří v kultuře pracují.

Mozaiku ať sestaví sami diváci Já ale věřím tomu, že kultura je jen jedna. Že se umělecké výkony nedají měřit podle velikosti přidělené dotace. Že vedle sebe má existovat Národní divadlo a divadlo muzikálové. Že má existovat Pražské jaro a zároveň letní rockové festivaly.

Kultura zkrátka představuj­e širokou mozaiku možností, hodnot, výkonů a zážitků. A když se z této mozaiky stane jednobarev­ná plocha, o tuto pestrost přijdeme. A to by byla škoda.

O úspěchu jednotlivý­ch projektů by měl navíc rozhodovat především divák. Ne Zaorálek či Kim Čong-un. Všechny Zaorálkovy výpady jsou ale pouze laciným odváděním pozornosti od nejdůležit­ějšího tématu: Kam se na jaře poděla miliarda korun, již Zaorálek tak spravedliv­ě rozdělil už „prověřeným“institucím? Je ochoten složit účty a přijmout svůj díl odpovědnos­ti?

Zatímco se Zaorálek v médiích bije v prsa a označuje se za zachránce „výkladních skříní české kultury“, práci za něj odvádějí jiní. Konkrétně ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO). Místo alibismu a nepráce ministra kultury jsme zde nalezli odbornost a velké nasazení, díky čemuž vznikl program COVID – Kultura 2. Z něj dnes mají díky MPO možnost kromě umělců čerpat i umělecké profese, bez nichž by nevzniklo žádné divadelní představen­í a neodehrál se žádný koncert.

Dovoluji si odhadnout, že zbytky voličů Lubomíra Zaorálka chodí spíše na muzikály a festivaly než do „výkladních skříní české kultury“. Zaorálkovi se tak může stát, že stejně jako Milouš Jakeš zůstane sám „jako kůl v plotě.“

O úspěchu jednotlivý­ch projektů by měl rozhodovat především divák. Ne Zaorálek nebo Kim Čong-un.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia