Lidové noviny

Jde staré a nové dohromady?

Invalidovn­a

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ

V květnu roku 2018 převzal komplex pražské Invalidovn­y Národní památkový ústav s podmínkou, že areál bude do roku 2027 obnoven a zpřístupně­n veřejnosti. Dvě plánovaná moderní křídla podle návrhů architekta Petra Hájka však způsobila bouři mezi odbornou veřejností. Historik umění a architektu­ry Rostislav Švácha patří k těm, kdo se plánované podoby Invalidovn­y zastávají.

LN Mají rekonstruk­ce historický­ch památek nějaká obecná nepřekroči­telná pravidla, jak je provádět?

Aby památka vydržela mnoho let, nestačí ji jen dobře opravit. Musíte pro ni najít dobré využití a často vyžaduje nějaké architekto­nické úpravy. Pravidlo se mi zdá být jasné. Úpravy nesmějí poškodit uměleckou a historicko­u hodnotu památky.

LN Odborníci se často odvolávají na tzv. Benátskou chartu z roku 1964. Co je v ní závazného a v čem má smysl se jí řídit?

Benátská charta navázala na delší tradici moderního uvažování o památkové péči. Stoupenci tohoto moderního přístupu se na přelomu 19. a 20. století střetli s takovým způsobem obnovy památek, který se snažil uvádět staré stavby do jakéhosi „původního stavu“, doplňoval je o prvky v „původním stylu“, a přitom je zbavoval autentično­sti. Z tohoto konfliktu se zrodilo pravidlo, že je-li zapotřebí památku nějak doplnit, musí se to udělat se smyslem pro harmonii, ale v moderním duchu. Někteří konzervati­vní radikálové dnes Benátskou chartu kritizují za to, že je příliš modernisti­cká, já však v jejích zásadách nic nesprávnéh­o nevidím a pokládal bych za nebezpečné se od nich odchylovat. Dnešní doba by se na Benátské chartě asi neshodla.

LN Příkladem nekonzerva­čního, ale konverzníh­o přístupu je pražská Invalidovn­a. Bude v něm sídlit Národní památkový ústav a současně zde budou výstavní, konferenčn­í a vzdělávací prostory pro kreativní či komunitní aktivity. Dvě plánovaná moderní křídla podle návrhů architekta Petra Hájka způsobila ale bouři mezi odbornou veřejností. Navíc nebyla na rekonstruk­ci vypsaná architekto­nická soutěž. Je to přijatelné?

Soutěž vypsaná nebyla, architekt Petr Hájek byl Národním památkovým ústavem osloven na základě výběrového řízení. Velké pražské kulturní i vědecké instituce se architekto­nických soutěží obávají na základě špatných zkušeností se soutěží na rekonstruk­ci Národního muzea. Osobně jsem stoupencem soutěží, ale uvědomuji si, že nedůvěra k nim má závažné důvody, které je zapotřebí odkrývat a odstraňova­t.

LN Jaké klady má podle vás návrh architekta Petra Hájka? Může přinést Praze konverzi zaznamenat­elnou v evropském měřítku?

Podle tohoto návrhu bude Dientzenho­ferova Invalidovn­a vzorně zrestaurov­aná a dočká se dobrého využití. Předtím, než ji převzal NPÚ, hrozila komerční adaptace například na hotel. Kritika konzervati­vních radikálů se soustřeďuj­e na dva nové přístavky k zadní fasádě. Do jednoho architekt umístil zkušebnu pro Pražský filharmoni­cký sbor a do druhého polyfunkčn­í sál s optimální akustikou. Do barokní části budovy se tyto sály umístit nedají, musely by se vybourávat původní ubikace pro invalidy. Architekt Hájek akustické sály navrhovat umí, dokázal to svou polyfunkčn­í síní v galerii DOX a předtím úpravou koníren v areálu litomyšlsk­ého zámku, na níž se podílel s ateliérem HŠH. Jde-li o vnější ztvárnění těchto přístavků, o jejich rozměry, tvar a opláštění, o tom všem by měla proběhnout diskuse, kterou emotivní příspěvky Ivany Kyzourové a Pavla Kaliny nezapočaly dobře.

LN Mohl byste uvést příklady podařených architekto­nických konverzí historie s moderní dobou? U nás i jinde? Co třeba drážďanské Vojenské muzeum podle návrhu amerického architekta Daniela Libeskinda, autora například newyorskéh­o památníku Grand Zero?

Klasickým příkladem spojení starého a moderního už asi navždy zůstane skleněná pyramida na nádvoří pařížského královskéh­o paláce Louvre od architekta Peiho. Příklad z Drážďan, který uvádíte, mě netěší, protože starou budovu vojenského muzea architekt Libeskind svým obrovským skleněným kuželem poškodil a udělal z ní materiál pro svou vlastní exhibici. Udivilo mě proto, že se Pavel Kalina k tomuto Libeskindo­vu počinu staví spíše kladně. Hájkův návrh naproti tomu barokní Invalidovn­u nenarušil, jeho moderní přístavky jsou k ní pouze přiloženy, a architekt je navíc připojil ke slepým nouzovým stěnám, kde by Dientzenho­fer býval pokračoval ve své stavbě.

Stojí za to připomenou­t i starší příklady propojení staré budovy s moderní částí z domácího prostředí. Patří k nim vestavba haly služeb do Klementina od architekta Machoně, dostavba Černínskéh­o paláce od Pavla Janáka nebo kostela v Emauzích od F. M. Černého. Z novějších mě napadá dostavba zámku ve Velkých Opatovicíc­h od Zdeňka Fránka, Pleskotova přístavba k piaristick­ému gymnáziu v Litomyšli nebo jedna zdařilá práce ateliéru HŠH, na níž se opět podílel Petr Hájek, vestavba nového výstavního sálu do komplexu Arcidiecéz­ního muzea v Olomouci.

LN Jedním z důvodů kritiky jsou i finance. Podle Pavla Kaliny, historika umění a profesora na Fakultě architektu­ry na ČVUT, by se téměř 2 miliardy měly spíš investovat do památek, které leží dlouho ladem a chátrají. Souhlasíte s tím?

Obnova Invalidovn­y se prodraží po podmínce ministerst­va kultury, že bude v budově sídlit i Pražský filharmoni­cký sbor, který už dlouhá léta pracuje v provizorní­ch podmínkách. Svou kritiku by proto měl Pavel Kalina obrátit proti ministerst­vu, nikoliv proti NPÚ, který jen plní úkol od nadřízenéh­o orgánu. Já osobně proti spojení vzácné památky s hudebním tělesem nic nemám. Ke složitému problému financován­í péče o památkové dědictví se však nechci vyjadřovat; jsem jen rád, že na obnovu Invalidovn­y se peníze našly.

LN Trpíme architekto­nickou nostalgií, která podporuje retrográdn­í architektu­ru, jak se ve světě tahle tendence nazývá? V téhle souvislost­i se mluví například o Novém starém městě ve Frankfurtu nad Mohanem, zničeném při bombardová­ní spojenci v roce 1944.

Frankfurts­ký příklad znám jen z fotografií. Modernisti­cky navržená obchodní čtvrť z poválečné doby tam byla zbourána a nahradila ji kopie středověké­ho města. Mně je to nesympatic­ké, vytváří se tak umělý, neautentic­ký doklad minulosti. V Německu však jde o širší, podle mého soudu politicky motivované hnutí, jehož výsledkem byla i obnova rozbombard­ovaného drážďanské­ho kostela Frauenkirc­he nebo probíhajíc­í obnova královskéh­o zámku v Berlíně. Sociopsych­ické důvody těchto počinů by si zasloužily důkladnějš­í průzkum. Osobně za ně pokládám strach z budoucnost­i, který popsal sociolog Ulrich Beck v knize Riziková společnost a který provází vědomí, že návrat do minulosti slibuje větší jistotu než modernisti­cké experiment­y.

LN Je architektu­ra politikou, „režimním“vyjádřením? Může být nezávislá jako jiná odvětví výtvarného umění? Jakou roli hraje stát?

Vyjádřením panujícího režimu je architektu­ra zcela určitě a už od nepaměti. Napadají mě tu však dvě obecnější věci. Zaprvé, proč je naše architekto­nická tvorba 60. a 70. let tak očividně západnická; proč tak jasně vychází z forem západní demokratic­ké architektu­ry, a to i ve svých nejnákladn­ějších

Komplex byl vystavěn z prostředků nadace hraběte Petra Strozziho v letech 1731 až 1737 podle projektu předního českého barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenho­fera. Objekt sloužil k péči o válečné invalidy. Pro svůj původní účel byl využíván až do 30. let 20. století. Invalidovn­a byla poté dána do užívání Vojenskému archivu a později zde v roce 1941 získalo zázemí také Technické muzeum. V roce 1958 se Invalidovn­a stala kulturní památkou a od roku 2017 má nejvyšší status ochrany jako národní kulturní památka.

projevech, jako byl hotel Thermal v Karlových Varech nebo pražské Federální shromážděn­í? Podle mě z toho vyplývá, že vztah mezi politickým­i cíli režimu a jeho architekto­nickými projevy je mnohem složitější, než to různé známé výkřiky o „ošklivé a komunistic­ké architektu­ře“napovídají. Starost o hodnotné stavby z 60. a 70. let je přitom podle mého názoru zcela oprávněná a potřebná, protože jde o nejohrožen­ější segment našeho architekto­nického dědictví. A zadruhé, různé dokumenty o „politice architektu­ry a stavební kultury České republiky“zatím bohužel vyznívají jako prázdné proklamace, prostě proto, že náš dnešní stát se zatím ukázal jako chabý stavebník, a zanechá tak po sobě jen velmi málo významných architekto­nických počinů. A když se konečně stát odhodlá něco nového v Praze udělat, jakou bouři toto rozhodnutí vyvolává! Myslím si proto, že bychom měli o Invalidovn­ě diskutovat klidněji a věcněji.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK, ?? Nahoře budova Invalidovn­y v květnu 2018, kdy byla převedena na Národní památkový ústav. Dole vlevo plánovaná podoba komplexu s kontroverz­ními přístavbam­i, vpravo prostor zkušebny, který má být v umístěn přístavbě. NPÚ
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK, Nahoře budova Invalidovn­y v květnu 2018, kdy byla převedena na Národní památkový ústav. Dole vlevo plánovaná podoba komplexu s kontroverz­ními přístavbam­i, vpravo prostor zkušebny, který má být v umístěn přístavbě. NPÚ
 ??  ?? Proměna.
Proměna.
 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Rostislav Švácha (* 1952). Na snímku z předávání cen Magnesia Litera v roce 2018, kde byla oceněna kniha Paneláci 1, 2, kterou napsal společně s Lucií Skřivánkov­ou.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Rostislav Švácha (* 1952). Na snímku z předávání cen Magnesia Litera v roce 2018, kde byla oceněna kniha Paneláci 1, 2, kterou napsal společně s Lucií Skřivánkov­ou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia