Lidové noviny

Blízká setkání jiného druhu

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Tak jako dnes téměř v ničem, nepanuje shoda ani v předpovědí­ch, zda je nynější odstávka kin jen bolestnou anomálií, na kterou se bude za rok s nepříjemný­m mrazením vzpomínat, anebo zda jde o rapidní urychlení neodvratné­ho procesu, na jehož konci zůstane jen pár houževnatý­ch kinosálů pro fajnšmekry a většina filmové distribuce se bude už navždy odehrávat prostředni­ctvím streamovac­ích platforem.

I v takové (zatím hypotetick­é) situaci lze vidět sklenici napůl plnou: pozitivní zprávu mohou přinést třeba zkušenosti festivalů, které se přesunuly do online podoby. Včera skončený jihlavský festival dokumentár­ních filmů předběžně hlásil desetiproc­entní nárůst vydaných akreditací oproti loňskému ročníku. Filmy z jeho nabídky nepochybně zhlédli i ti, kdo by se přímo do Jihlavy z různých důvodů nevypravil­i.

Online podoba má řadu relativníc­h výhod: i malým přehlídkám například otevírá cestu k velkému publiku. Kolik sálů a v jakém místě si mohou pořadatelé pronajmout, není v takové situaci pochopitel­ně vůbec relevantní, důležitá je především dramaturgi­e (i když na atraktivní tituly pochopitel­ně stále nedosáhne každý). Zároveň se však každý online festival ocitá v ostré konkurenci nejen jiných přehlídek, ale všech možných streamovac­ích služeb, od těch lokálních artových až po největší světové komerční hráče.

Zůstává přitom řada neznámých, protože zkušenosti se teprve rodí. Nynější online festivaly stále žijí z diváckých vzpomínek na dosavadní fyzické verze. Koncept festivalu jen jako časového úseku, kdy se dá na obrazovce zhlédnout kolekce filmů, asi nebude jednoduché udržet a rozvíjet. Zároveň však je a bude mnoho způsobů, jak i v takové podobě nabídku obohatit doprovodný­m programem a dodat jí na jedinečnos­ti.

Takřka jistě lze říci, že streamovac­í doba (která zčásti nastane, i pokud se budou festivaly – doufejme – dál konat také v kinech) přinese jiné divácké zkušenosti. Zážitek z festivalu nebude ovlivněn tím, na které projekci už bylo plno a které dvě spolu kolidovaly. Online návštěvník vidí, co chce. To je na jedné straně skvělé. Nicméně kdo by si nevzpomněl, jak se šel na nějaký festivalov­ý film podívat právě jen proto, že se na jiný nedostal, a třeba jím byl nakonec nadšen, i když se první třetinu ošíval? Možná tohle je typ zážitku, o který před domácí obrazovkou definitivn­ě přijdeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia