Lidové noviny

Koronakriz­e urychluje změny

- Jana Macháčka

Většina ekonomik od Evropy po Severní Ameriku po jarním lockdownu a velkém ekonomické­m propadu ve třetím čtvrtletí velmi rychle rostla. Nastal tedy vývoj ve tvaru písmene V. Nyní jsme ve druhé vlně a druhém částečném lockdownu. A mluví se o dvojitém či trojitém V, tedy W nebo VVV.

Objevily se i úvahy o vývoji ve tvaru písmene K, kdy po strmém propadu horní větev ekonomiky vydělává (internetov­é firmy a lidé pracující z domova) a dolní se prudce propadá; vzrostou sociální nerovnosti. Jak se bude vyvíjet ekonomika a jaké to bude mít dopady?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata: Tendence k rozdělení

Kolikrát nás koronaviru­s donutí utahovat šrouby a povolovat ekonomická omezení, než se vyřeší vakcínou nebo promořením a oslabením, je obtížné předvídat. Výsledkem však zřejmě bude značně odlišný osud firem či odvětví, protože krize skoro jistě povede k významným strukturál­ním změnám. Některé se zdají dnes evidentní, jiné mohou překvapit.

Přirozeným důsledkem takových změn ve společnost­i a v ekonomice bývá tendence k rozdělení lidí, firem či odvětví na vítěze a poražené. Bude úkolem státu nejen tyto změny podpořit, ale i zajistit sociální smír, zejména pomoci lidem, aby změny akceptoval­i a do nové ekonomiky se co nejdříve efektivně zapojili.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Tomáš Pfeiler: Dílčí pozitivní přínosy

Navzdory dramatické­mu nárůstu nakažených nesmíme opomenout optimistic­ké zprávy. Koronaviru­s a restriktiv­ní opatření pomohly širším strukturál­ním změnám. Například značně urychlily proces digitaliza­ce, což by v následujíc­ích letech mohlo nastartova­t ochabující produktivi­tu, palčivý problém posledních let.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Aleš Chmelař: Nevyhrožov­at úsporami

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Lidé sice již vyčerpali úspory, ale o to více se snaží šetřit. Podniky omezují investice. Mnozí raději „sedí“na hotovosti. Ekonomika začne dlouhodobě stagnovat. V poslední velké krizi to bylo teprve v průběhu druhé „dluhové“recese, kdy eurozóna zaznamenal­a strukturál­ní dopady, hlavně růst nezaměstna­nosti. Proto nesmíme podniky a domácnosti zahltit vyhrožován­ím úsporami. Ne teď.

Proto dává smysl zachovat vládní programy, kurzarbeit, růst mezd... A protože fiskální prostor je omezený, musí se rychle aktivovat podpora z EU a zavést vážná debata o aktivním využití měnové politiky. Jinak bude naše nadějná cesta od montovny k vyspělé ekonomice u konce.

ALEŠ CHMELAŘ náměstek ministra zahraniční­ch věcí

Debata je redakčně upravena. Dále do ní přispěli Dominik Stroukal, Martin Pánek a Pavel Kohout. Další texty jsou na adrese Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia