Lidové noviny

AstraZenec­a: Vakcína bude možná ještě letos

- CAMBRIDGE, Velká Británie

Britsko-švédská farmaceuti­cká společnost AstraZenec­a by mohla mít funkční vakcínu proti koronaviru hotovou už v prosinci. Oznámil to o víkendu její generální ředitel Pascal Soriot s tím, že pokud úřady vakcínu schválí dostatečně rychle, mohli by se první lidé nechat očkovat ještě letos.

„Pokud budou úřady dost rychlé, až my budeme připraveni, mohli bychom lidi začít očkovat v lednu nebo dokonce na konci prosince,“uvedl Soriot v sobotu pro švédský list Dagens Nyheter.

AstraZenec­a spolupracu­je na vývoji vakcíny s Oxfordskou univerzito­u. Právě tato vakcína je přitom odborníky označována jako jedna z nejslibněj­ších. Očkovací látka společnost­i vstoupila do třetí fáze klinických testů už v září. Testování bylo na nějakou dobu pozastaven­o, protože se objevily zdravotní problémy u účastníků experiment­u z Velké Británie.

S firmou už uzavřely smlouvu o dovozu vakcíny mimo jiné Evropská unie, USA, Velká Británie, Japonsko či Brazílie. Samozřejmě

pod podmínkou, že bude schválena příslušným­i úřady.

„Možná na tom nikdy nevyděláme dostatek peněz, nikdo neví, jak často bude očkování potřeba,“uvedl Soriot. „Pokud bude vakcína velmi efektivní a bude lidi skutečně chránit po dobu několika let, nemoc zmizí a pro nás nebude existovat žádný trh,“dodal Soriot s tím, že řada expertů předpoklád­á, že lidé budou na očkování muset několikrát.

Češi jsou ale k vakcíně skeptičtí. Proti koronaviru by se nechalo očkovat v případě, že by byla vyvinuta účinná očkovací látka, 36 procent lidí. Naopak 46 procent o tom neuvažuje a zhruba pětina není rozhodnuta. Vyplynulo to z průzkumu National Pandemic Alarm, který provedla na přelomu října a listopadu firma European National Panels. V polovině října by se přitom podle průzkumu nechalo očkovat na 40 procent Čechů, o trochu více než nyní. jk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia