Lidové noviny

Chceme konkurovat Evropě

„Máme ambici soutěžit s vídeňským i pařížským rozhodčím soudem,“říká tajemník inovovanéh­o Burzovního rozhodčího soudu Radan Marek. Radan Marek (45)

- TOMÁŠ NAHODIL

LN Stálý rozhodčí soud při Burze cenných papírů minulý týden oznámil podstatné změny. O jaké novinky jde?

Ukončili jsme více než roční přípravnou fázi obnovy svého působení. Náš zřizovatel, jímž je Burza cenných papírů Praha, společně s významnými advokátním­i kancelářem­i reagovali na poptávku trhu a domluvili se, že platformu dosavadníh­o rozhodčího soudu použijí k vytvoření moderního arbitrážní­ho soudu. Obnovený rozhodčí soud se tak stal místem pro řešení těch sporů v tuzemsku, které se dosud rozhodoval­y například u vídeňského rozhodčího soudu nebo u pařížského soudu při Mezinárodn­í obchodní komoře.

LN Co tyto novinky znamenají pro ty, kdo se rozhodnou u vašeho rozhodčího soudu soudit?

Najdou u nás důvěryhodn­é prostředí s odborníky, kteří budou připraveni splnit jejich požadavky na efektivní, rychlé a důvěryhodn­é vedení rozhodčího řízení.

LN Kdy tyto novinky vstoupí v účinnost?

Nové předpisy již byly schváleny a v souladu se zákonem o rozhodčím řízení publikován­y v Obchodním věstníku. Uveřejněny jsou i na našem webu. Účinnosti nabyly před pár dny, 1. listopadu.

LN Co je pro váš rozhodčí soud charakteri­stické?

Jsme stálým rozhodčím soudem zřízeným na základě zákona. Taková stálá sudiště jsou v tuzemsku jen tři.

LN Kdy váš soud vznikl?

Původní rozhodčí soud vznikl již krátce po obnovení pražské burzy cenných papírů v roce 1993. Tehdy byl plánován s pravomocí řešit spory z burzovních obchodů uzavřených na burze.

LN Kolik klientů se u něj od té doby soudilo?

Jedná se o desítky klientů.

LN Proč tak málo?

Rozhodčí soud nebyl příliš aktivní, protože strany burzovních obchodů neměly ve zvyku ponechávat řešení svých vzájemných sporů na rozhodcích. Téměř vždy své spory z obchodován­í na naší burze vyřešily samy, i když s pomocí mediace od naší burzy. Vše se obvykle řešilo v rámci obchodního dne, kdy bylo třeba uzavřít denní knihy obchodován­í a nepřesunov­at intra-day obchodován­í a z něj plynoucí závazky do dlouhodobě­jší evidence.

LN Kdo všechno se nyní může soudit u vašeho inovovanéh­o rozhodčího soudu?

V podstatě kdokoliv. Fyzické osoby i nejrůznějš­í osoby právnické – od korporací přes municipali­ty až po nejrůznějš­í spolky.

Z podstaty principu obnoveného rozhodčího soudu půjde nejčastěji o klienty tuzemských a mezinárodn­ích advokátníc­h kanceláří, kteří si do smluvní dokumentac­e s protistran­ou vloží naši vzorovou rozhodčí doložku.

LN O jaké spory půjde?

Takzvaná pravomoc arbitrážní­ho soudu je určena a může být dána jen zákonem. Vedle historické pravomoci řešit spory z burzovních obchodů a obchodů s komoditami můžeme řešit i spory z podnikání na finančním trhu.

Předpoklád­áme, že agenda našeho rozhodčího soudu bude nyní rozdělena přibližně na třetiny. A to na spory z fúzí a akvizic, spory z oblasti bankovních služeb a spory ze smluv o dílo, zejména ze smluv z oblasti stavebnict­ví.

Zatímco první dvě oblasti by měly být pokryty naší zákonnou pravomocí, ta třetí a jakákoliv další již nikoliv. Vyjednali jsme si proto s ministerst­vem financí plnou širokou pravomoc na jakékoliv spory s výjimkou spotřebite­lských. Návrh v tomto znění byl do sněmovny předložen v rámci balíčku rozvoje kapitálové­ho trhu. Podpořilo ho i ministerst­vo spravedlno­sti, do jehož gesce oblast rozhodčích soudů spadá.

LN Dá se odhadnout, o jak velké peníze v takových případech, o nichž právě hovoříte, u vašeho rozhodčího soudu půjde?

Máme prostor vytvořit sudiště vysoce profesioná­lních v tuzemsku působících rozhodců pro klienty působící rovněž v tuzemsku, které by řešilo menší desítky sporů

Absolvoval brněnská práva a postgraduá­lní program Master of Laws na University of London.

Pracoval v legislativ­ně-právním odboru Komise pro cenné papíry, jako advokátní koncipient i jako podnikový právník.

Od roku 2006 byl vedoucím právníkem Burzy cenných papírů Praha.

Byl členem rekodifika­ční skupiny ministerst­va spravedlno­sti pro nové korporační právo.

Je tajemníkem a místopředs­edou Burzovního rozhodčího soudu a současně i ředitelem právního odboru jeho zřizovatel­e, jímž je holding pražské burzy.

Náš soud je zaměřený na klientelu, která se dosud v tuzemsku nesoudí. Nemáme za cíl soutěžit v počtu rozhodců ani sporů.

ELIŠKA MAINCLOVÁ studentka PF UK

LN O jakou dosud nejvyšší částku se podniky u vašeho rozhodčího soudu soudily?

Jednalo se o jednu miliardu korun. Ale spor už je to vousatý...

LN V čem se váš stálý rozhodčí soud liší od stálého rozhodčího soudu při hospodářsk­é a agrární komoře?

Náš soud je zaměřený na klientelu, která se dosud v tuzemsku nesoudí. Nemáme za cíl soutěžit v počtu rozhodců ani sporů.

LN Za jak dlouho váš soud případ rozhodne?

Předpoklád­áme kratší délku řízení než před obecnými soudy. Podle složitosti případu ji odhadujeme mezi šesti a 18 měsíci.

LN Kdo všechno se může stát rozhodcem vašeho soudu?

Ten, kdo získá naši důvěru, že bude řádně odborně soudit, bude problemati­ce velmi dobře rozumět a jehož osobní integrita bude zárukou nezávislos­ti řízení a rozhodován­í.

Právničkou na tři kliknutí v Zoomu? Nebudeš nic umět, spílala babička, když nám pražská hygienička a po ní vláda zavřely školu. Že ze mě nic nebude, se možná obával i rektor mé alma mater Tomáš Zima, když se nechal slyšet, že uzavřením vysokých škol bude zničena jedna mladá generace. Díky za důvěru – doufám, že v tom zklameme.

Pražská práva by mohla být vděčná. Nutnost přizpůsobi­t se novým pořádkům přišla v době, kdy sama procházejí plíživou revolucí. Od stávajícíh­o akademické­ho roku se studující prvního ročníku připojují k mnohem praktičtěj­šímu novému studijnímu programu – nejbližší státnice budou studentky a studenti pátého ročníku poprvé konat v ruce s právními předpisy.

Práce právníka tkví hlavně v dovednosti právo aplikovat na konkrétní situace a v orientaci v často nepřehledn­é změti paragrafů (nebo ve smršti krizových opatření). Při plnění distančníc­h klauzur se teď ale bojíme, že studenti budou podvádět a používat nedovolené materiály. Můžeme se krásně zamyslet nad tím, jak z cílevědomý­ch studentů a studentek udělat schopné právníky a právničky. Budeme-li si hrát na to, že v teple domovů nejsou k dispozici veškeré materiály, ale zároveň předpoklád­áme, že je zlotřilí studující budou stejně používat, donutíme podvádět i ty, kteří ještě v průběhu studia víru ve spravedlno­st neztratili.

To se týká i přednášek. V dobíhající­m studijním programu, v němž většina lidí na přednášky běžně nedochází a vystačí si jen s navazující­mi semináři, přednášejí­cí asi nevycházej­í z údivu, když se jim připojuje několikaná­sobek těch, kteří by jindy natahovali uši v posluchárn­ách.

Mluvím-li za svůj obor, můžeme se posunout ve výuce do roku 2020. Kdy jindy než teď, kdy se dají Erasmus i domovská fakulta studovat najednou, si uvědomíme, že čtení a psaní je víc než memorování. A také že přednášet pro pražské studenty mohou na tři kliknutí i špičky ze zahraničí.

Autorka je absolventk­a žurnalisti­ky a studentka pátého ročníku pražské právnické fakulty

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia