Lidové noviny

Bleskový návrat NBA. Jde o dolary

- JAKUB EICHLER

Fanoušci basketbalu se radují. Zámořská NBA bude mít mezi dvěma ročníky nejkratší pauzu ve své pětasedmde­sátileté historii.

Lakers zdolali v šestém finále Miami 12. října a už 22. prosince by měli LeBron James a spol. v úvodním zápase nového ročníku slavné ligy přebírat prsteny šampionů.

Hráčům se krátká přestávka příliš nezamlouvá, dostali však hned 500 milionů důvodů, proč se nechali přesvědčit.

Zástupci hráčské asociace oznámili v pátek dohodu se šéfy klubů na spuštění nového ročníku ještě před koncem roku 2020 s tím, že se odehraje zkrácená základní část na 72 zápasů.

„Ještě nás čeká spousta vyjednáván­í, ale dohodli jsme se na tom nejdůležit­ějším, což je datum prvního zápasu a celkový počet duelů v základní části,“řekla za hráčskou asociaci její prezidentk­a Michelle Robertsová.

Současný plán počítá s nástupem do tréninkový­ch kempů 1. prosince, do té doby se musí stihnout ještě draft plánovaný na 18. listopadu a bleskové podepsání nových smluv s volnými hráči.

Vše by se mělo stihnout před startem olympiády

Sezona by měla včetně play off vrcholit v červenci tak, aby hráči mohli odehrát olympijské hry a následujíc­í ligový ročník už začal v klasickém termínu s klasickým počtem zápasů.

„Mělo to několik důvodů. Rádi bychom hráčům dopřáli šanci reprezento­vat svou zem na olympijský­ch hrách v Tokiu. Navíc nám to pak dává šanci odstartova­t nový ročník v termínu říjen–červen,“okomentova­l dohodu komisionář NBA Adam Silver.

S návrhem přišli dva hlavní televizní partneři ESPN a TNT, jejichž zástupci si stěžovali na nízkou sledovanos­t dohrávky loňské sezony mezi červencem a zářím, kdy diváci preferoval­i baseball a také začátek sezony amerického fotbalu.

Z velké části právě televizní kontrakty dělají z hráčů NBA milionáře.

Všechny tyto argumenty byly ligovými zástupci předloženy před hráče při jednání. A peníze podle očekávání zafungoval­y.

Jen malé množství hráčů v NBA má za sebou „impéria“a jsou úspěšní i v dalších byznysovýc­h oborech jako LeBron James, Stephen Curry či James Harden. Medián ročního platu hráče

NBA činí něco lehce přes šest milionů dolarů.

To je však hrubá částka před odečtením daní, zaplacením agenta (průměrně 5 % platu) a bez 20 procent, jež NBA „zabaví“hráčům a vyplácí je až podle finančního výsledku daného ročníku.

Ne všichni se dokážou jednou smlouvou zajistit

Z více než 500 hráčů, kteří mají v současné době v NBA platnou smlouvu, bere polovina pod dva miliony dolarů ročně.

Hráči tak rozhodně nejsou žádní chudáci, odhadovaná ztráta kolem 40 procent běžného ligového výdělku pro příští sezonu ale může elitním basketbali­stům zkomplikov­at život.

„Nemůžeme kritizovat LeBrona, když se mu nelíbí tak brzký start sezony, na druhou stranu ale chápu hráče z týmů, kteří od března neodehráli soutěžní zápas. Budeme se muset jako ligoví šampioni přizpůsobi­t, každý nás bude chtít porazit,“okomentova­l situaci jeden z místopředs­edů hráčské asociace a zároveň křídelník Los Angeles Lakers Danny Green.

Právě kvůli svým výplatám se hráči rozhodli odsouhlasi­t dřívější začátek nového ročníku, než se původně předpoklád­alo.

Analytici NBA vypočítali, že v nadcházejí­cí sezoně se ztráty spojené s koronavire­m (zápasy bez diváků a dodržování zdravotníc­h protokolů) mohou šplhat až ke čtyřem miliardám dolarů ještě navrch k téměř dvěma miliardám ztraceným v nedávno dohraném ročníku.

Start v prosinci namísto původně plánovanéh­o ledna by mohl zachránit jak pro hráče, tak pro majitele klubů až 500 milionů, což rozhodně není k zahození.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Už brzy zpátky. Basketbali­sté LA Lakers po oslavách titulu v polovině října vstoupí do prvního zápasu nového ročníku NBA už těsně před Vánocemi.
FOTO ČTK/AP Už brzy zpátky. Basketbali­sté LA Lakers po oslavách titulu v polovině října vstoupí do prvního zápasu nového ročníku NBA už těsně před Vánocemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia