Lidové noviny

Na ruské juniory nestačili. Češi ale nezklamali

Karjala Cup

- ROBERT RAMPA

Ruský výběr složený z juniorů porazil český mix seniorů a hokejistů do dvaceti let jednoznačn­ě a sebevědomě 3:0, a díky tomu ovládl celý turnaj Karjala.

Český kouč Filip Pešán po dvou výhrách zažil i první porážku na reprezenta­ční lavičce a se svým výběrem se umístil na druhém místě. Těžko ale jeho svěřencům po neděli mnohé vyčítat.

„My jsme nepotvrdil­i úvodní několikami­nutový tlak a nedá se válcovat soupeř na této úrovni celých prvních dvacet a potažmo šedesát minut. Bohužel, když jsme inkasovali branku, začali jsme trošičku chřadnout,“zhodnotil třetí vystoupení týmu na turnaji kouč Filip Pešán.

Rusové sice přivezli do Finska juniorku (za což sklidili kritiku), ale rozjetou. A Češi nastoupili s nerozehran­ým kádrem, jehož věkový průměr spadl pod 21 let.

„Teď to bude samozřejmě vypadat jako nesmyslné vyjádření, že jsme brali ruskou dvacítku jako degradaci turnaje, a ona ho vyhrála. Věřte nebo ne, ale připravova­t se jakkoliv na tým, který má spoustu osmnáctile­tých a devatenáct­iletých kluků, je prostě něco jiného než se připravova­t na bitvu s mužským týmem, byť doplněným o několik juniorů. Za tím si stojím,“řekl Pešán na toto téma.

Ostatně souboj jeho výběru s Rusy, dosud neporažený­ch celků na Karjale, budiž důkazem.

Zatímco junioři soupeře nastoupili do třetího utkání na Karjale – včetně brankáře Askarova – polovinu českého týmu tvořili junioři, kteří se hlavních tréninků s českým „jádrem“neúčastnil­i.

Ano, utkání se nepovedlo brankáři Lukáši Paříkovi. Jenže ten se za poslední měsíc na ledě prakticky jen mihl a i pro něj šlo o premiéru v národním týmu. Stejně jako pro obránce Davida Jiříčka, Šimona Kubíčka, Stanislava Svozila a útočníky Filipa Koffera, Adama Rašku a Michala Teplého.

V pořádně těžké zkoušce se ocitli 17letý Svozil a 16letý Jiříček. Trenéři Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček se jim nebáli dát důvěru, a i když se občas jejich věk na hře projevil, třeba když Jiříček zbytečně zezadu srazil ruského protivníka a šel na trestnou lavici, i oni v náročném testu obstáli.

Češi nebyli závratně horší.

Jen jak zmínil Pešán, neproměňov­ali šance. Přesilové hry. V únicích neuspěli Jan Ordoš ani Jan Myšák, zatímco Rusům se dařily i „náhodné“střely od mantinelu.

A poté, co v polovině zápasu zvýšili na 3:0, zápas s přehledem kontrolova­li...

ČESKO–Rusko 0:3

Branky: 19. Amirov, 21. Činachov, 29. Afanasjev. Rozhodčí: Vikman, Kova – Sormunen, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1.

ČESKO: Pařík – Kubíček, Galvas, Jiříček, Moravčík, Hronek, Svozil – R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal – Ordoš, Červený, Š. Stránský

– P. Novák, Myšák, Raška – Teplý, Pytlík, Koffer. Trenér: Filip Pešán.

Finsko–Švédsko 3:2

Branky: 35. Saarela, 50. Saarijärvi, 58. Kemiläinen

– 21. Friberg, 22. Bristedt. Rozhodčí: Kaukokari, Heikkinen – Nikulainen, Elonen (všichni Fin.).

Tabulka turnaje a EHT 2.ČESKO 32001 5:4 6

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Marná snaha. Čeští hokejisté se proti ruským mladíkům neprosadil­i.
FOTO ČTK/AP Marná snaha. Čeští hokejisté se proti ruským mladíkům neprosadil­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia