Lidové noviny

Česko ohlídá PES

Nový systém má pět stupňů rizika s opatřeními. Česko je v nejvyšším, ale směřuje do měkčího

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Na covidovou situaci Česka bude od pondělí dohlížet pes s proměnlivo­u škálou nálad. Na fialovou barvu nejvyššího rizika nákazy, kde se země nachází, vrčí a zahání všechny domů, aby minimalizo­val sociální kontakty. Psa jako grafický symbol vybralo ministerst­vo zdravotnic­tví pro nový protiepide­mický systém (PES), který v pěti úrovních hodnotí riziko a přiřazuje i opatření.

Epidemie začíná ztrácet na intenzitě. Vydrží-li trend do středy, navrhne ministr Jan Blatný (za ANO) vládě posun do čtvrté, červené úrovně ohrožení, jež by platila od pondělí 23. listopadu. Ve „čtyřce“noční zákaz vycházení začíná v jedenáct večer, žáci druhých stupňů základních škol přecházejí na rotační systém týden výuka z domu, týden prezenčně.

„Nebudeme přepínat každý den tam a zpět. Ve vážné situaci, pakliže budeme chtít jít nahoru, musí epidemické riziko trvat aspoň tři dny. Na snižování je bezpečné

Protiepide­mický systém (PES) počkat týden, než se změní index,“shrnul Blatný.

Jeho hodnota se bude aktualizov­at denně, ale vždy se počká na trend, než se přepne mezi barvami. Interval k hodnocení bude od středy do středy, o čtvrtcích se bude hodnotit a do konce týdne vláda případně vydá nová nařízení s platností od pondělků.

Tabulka popisuje režim v každé oblasti života, od kultury přes sport po byznys. Právě jeho představit­elé se proti novince vymezili, mají za to, že likviduje obchod.

Neboť opatření nově počítají s tím, že se omezí počet zákazníků, kteří se v prodejně nachází v jeden čas, na osobu na každých 15 metrů čtverečníc­h. Teprve v úrovni tři se otevírají všechny obchody bez ohledu na sortiment.

Ani první, zelený stupeň neznamená normální život: i tam platí omezení a i ten je vázaný na nouzový stav. Tabulka pomine spolu s ním, nicméně vláda bude žádat, aby platil až do 20. prosince.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia