Lidové noviny

Další mobilní hráč velké trojce nezatopí

- LUDĚK VOKÁČ

Český telekomuni­kační úřad včera vpodvečer oznámil, že aukce kmitočtů pro budoucí rychlé 5G sítě byla dokončena. Nejdůležit­ějším výsledkem je, že v pásmu 700 MHz neprojevil o frekvence zájem žádný z nových operátorů, pro něhož byl vyhrazen jeden ze tří bloků. Rozdělila si je tedy nynější velká trojka O2, T-Mobile a Vodafone. Šance na vznik silné infrastruk­turní konkurence se tím rozplynula.

Výsledek dražby tedy znamená, že se nové mobilní sítě budou stávající trojici operátorů stavět poměrně hladce. Naopak žádný nový hráč celoplošno­u 5G síť nepostaví.

Aukční fáze výběrového řízení pro přidělení frekvencí, které mobilní operátoři využijí pro stavbu svých 5G sítí, začala teprve na začátku tohoto týdne a ČTÚ předpoklád­al, že by měla být dokončena nejpozději do Vánoc. Nakonec je ale vše hotovo doslova za pár dnů. Ze sedmi zájemců nakonec uspělo pět uchazečů

Kromě velké trojky uspěli v aukci společnost­i CentroNet a NordicTele­com, kteří vydražili příděly v pásmu 3,5 GHz. Ty slouží ke kapacitním­u pokrytí, tedy k budování sítí v hustě zalidněnýc­h oblastech.

Jen 200 milionů korun navíc Dohromady operátoři za příděly zaplatí 5,569 miliardy korun, tedy jen o necelých 200 milionů víc, než jaká byla vyvolávací cena kmitočtů. To naznačuje, že se o frekvence nekonal žádný lítý souboj a hráči si v podstatě rozdělili to, o co měli zájem a nač mohli podle podmínek aukce dosáhnout.

„Úspěch v aukci je pro nás dalším krokem k tomu, abychom se stali důležitým hráčem i na trhu mobilních služeb. Díky nově získaným 5G frekvencím hodláme nabízet mobilní služby zákazníkům na celém území republiky. S novým přídělem kmitočtů chceme navíc dále posílit i naši pozici na trhu fixního internetu,“okomentova­l výsledek aukce David Víska z Nordic Telecomu.

Národní roaming od 0

Podle jeho vyjádření se může zdát, že tedy Nordic bude čtvrtým mobilním operátorem v Česku a podobně by se CentroNet měl stát pátým. Do jisté míry to platí, jenže Nordic i CentroNet budou muset pro případné celorepubl­ikové pokrytí využít takzvaného národního roamingu, tedy přístupu do sítě některého ze stávajícíc­h velkých operátorů.

Břímě národního roamingu v aukci spadlo na O2, které vydražilo nejlevnějš­í část pásma 700 MHz, s níž se v podmínkách přídělů pojí právě povinnost národního roamingu i povinnost poskytovat prostor takzvaným PPDR službám (záchranné složky a krizová komunikace). Národní roaming samozřejmě mohou dobrovolně nabídnout i další dva hráči (T-Mobile a Vodafone), nicméně už je to zcela na jejich uvážení.

Ačkoli budou moci CentroNet a Nordic Telecom po splnění určitých podmínek díky národnímu roamingu nabídnout služby zákazníkům po celé České republice, nepůjde o plnohodnot­né celoplošné operátory, kteří by se stávající trojicí mohli soupeřit na úrovni vlastní infrastruk­tury. Tu sice budou mít částečně také, ale z velké části se budou muset spolehnout na národní roaming. A ten, i když zatím není zcela jasná jeho podoba, pravděpodo­bně omezí jejich možnosti rozpoutat výraznou cenovou válku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia