Lidové noviny

V rychlosti šíření covidu už je Rakousko před ČR

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Česká republika v posledních dnech pozbyla svého smutného prvenství v počtu nakažených covidem na milion obyvatel. Druhá vlna naplno udeřila, jen stejně jako na jaře nastupuje v různých zemích v různém čase, i podle toho, nakolik si dané státy udržely přísnější režim přes léto a začátek podzimu. Česko se v tomto ohledu nechalo koronavire­m načapat v nedbalkách, protože po zvládnutí jarní vlny polevilo v ostražitos­ti až příliš.

Dle posledních dostupných údajů má z evropských zemí nejvíc potvrzenýc­h případů na milion obyvatel Lucembursk­o se 1270 případy, před Českou republiku se se 734,9 přepočtený­ch nakažených dostaly už také Rakousko (1151,2) či Slovinsko (928,8). Rakušané již ostatně avizovali další zpřísnění opatření, v příštím týdnu se mají mimo jiné například uzavřít školy a nákupní centra.

Zatímco řada států v dané křivce zaznamenáv­á nárůst, který indikuje, že covid tam zrovna nabírá na síle, na českých číslech už se projevují opatření přijatá v polovině října; křivka klesá.

Růst je patrný třeba i v sousedním Německu, jež se drželo striktního režimu s akurátnost­í sobě vlastní, byť zatím se v přepočtu na milion obyvatel dál pohybuje na kontrolova­né úrovni – včera jich mělo 281. Slušně se drží i Slovensko, rovněž spartánské v mimořádnýc­h nařízeních, to mělo 474,6 nových nakažených na milion obyvatel. I proto Slováci od pondělí zmírní stávající opatření a otevřou divadla, kostely či posilovny. Zavedou také kontroly na hraničních přechodech, kde policie každého požádá o předložení nejvýš 72 hodin starého testu, jenž doloží covidovou negativitu. V úvaze je i širší zavedení režimu, jež už Slováci mají pro Ukrajince: antigenní testy přímo na místě. Nemají však být pro každého, jen pro ty, kdo dosud mají z povinnosti předložení negativníh­o PCR testu výjimku, což jsou třeba pendleři či studenti.

Na jaře, při první vlně, patřily k nejzasažen­ějším zemích Itálie a Španělsko, u nich se nákaza rozmohla ve velkém a paralyzova­la zdravotnic­ký systém. Souběh s lyžařskou sezonou a jarními prázdniny sehrál roli v „italském“importu infekce do Česka. Při druhé vlně covidu už není dovoz nemoci mezi hlavními parametry, bují komunitní přenos, hlavně v rámci rodinných a pracovních kolektivů.

Itálie měla ke včerejšku 628,1 nově nakažených na milion obyvatel, od konce září tam tento ukazatel relativně strmě stoupá. Ke Španělsku náleží číslo 417,3, jeho křivka stoupá mnohem pozvolněji a zaznamenáv­á i periody poklesu. Severní Amerika, zvláště v některých státech na kontinentu, rovněž patřila na jaře k těžce zkoušeným zemím, včera evidovala 464,3 nakažených na milion lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia