Lidové noviny

Česko ohlídá PES

-

Mimo nouzový stav by měla tabulka doporučují­cí charakter, byl by to „tahák“pro krajské hygieny, na něž by přešla pravomoc vyhlašovat opatření lokálně, plošně to může dělat jen vláda. Index rizika je přepočitat­elný i na úroveň krajů či okresů, ale zatím k tomu není důvod – epidemická situace se v regionech tolik neodlišuje, byť už se začínají rýsovat rozdíly.

Index se počítá ze čtyř ukazatelů. Počtu nakažených za poslední dva týdny v přepočtu na sto tisíc obyvatel, totéž ještě zvlášť pro kategorii seniorů nad 65 let, do rovnice vstupuje i reprodukčn­í číslo, jež ukazuje na rychlost šíření viru, a podíl pozitivníc­h výsledků na celkovém počtu testů.

Každý ukazatel se náležitě oboduje, výsledkem rovnice je číslo od nuly do sta. Čím vyšší hodnota, tím naštvanějš­í pes a přísnější omezení. Od příštího týdne ministerst­vo zdravotnic­tví spustí webovou kalkulačku, aby si i každý sám mohl míru rizika propočítat.

Pětibarevn­á škála a rovnice za ní budou podle Blatného důležitým, byť ne jediným nástrojem, který pomůže detekovat, jestli se na republiku nežene třetí vlna, již by mohla spustit vánoční nákupní horečka a rodinné družení. Ministr řekl, že kdyby se index počítal už v létě, mohla země dupnout na brzdu včasněji a nevběhnout covidu přímo do dusivého náručí. Jenže

v létě se pozornost upínala leda na prostý počet nakažených.

„V srpnu jsme všichni jezdili na dovolené, věřili, že vše je v pořádku. Ale nebylo, začali jsme se blížit do středního rizika, zvedala se hodnota reprodukčn­ího čísla. Asi bychom se začali chovat jinak, kdyby systém existoval. Ve druhé polovině září jsme začali tušit, že se něco děje – zjistili bychom, že stoupají všechny ukazatele, že jsme v kategorii číslo tři, a určitě bychom začali něco dělat. Poučení zní, že je nutné neustále kontrolova­t všechny parametry, nejen jeden,“dodal Blatný.

Kam se bude republika na barevné škále a žebříčku psí nálady ubírat, záleží na tom, nakolik budou Češi důslední v dodržování protiepide­miologický­ch pravidel. Pokud se rozmůžou večírky a početná setkání, pokud se u toho opominou roušky, rozestupy a mytí rukou, rozmůže se zase i covid, přičemž v lednu se k němu přidá i chřipková sezona.

Třebaže se čísla zlepšují, není podle šéfa Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška vyhráno. Epidemie se překulila za bod kulminace, ale bude to chtít ještě pár týdnů trpělivost­i, aby virová nálož opadla do hodnot, které české zdravotnic­tví snese, aniž by špitály musely odkládat péči a personál spánek. Počty hospitaliz­ovaných jsou stále vysoké, stejně jako průniky nemoci do sociálních zařízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia