Lidové noviny

Havlíček: Je to šance Podnikatel­é: Ale chabá

- MIROSLAV PETR

Nápad dobrý, ale navržený způsob realizace má obrovské chyby. Tak nějak hodnotí obchodníci a hospodští včera představen­ý protiepide­miologický systém (PES).

Z pěti kategorií pravidel, od páté nejpřísněj­ší po první mírnou (byť jen v rámci nouzového stavu), se naděje obchodníků kvůli blížícím se vánočním svátkům upínají hlavně ke třetí.

Ta v případě poklesu covidových parametrů umožní otevření dosud uzavřených provozoven. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka je šance, že už během prosince. Jenže jednou z podmínek je, že v nákupních centrech a prodejnách bude omezen počet zákazníků na jednu osobu na 15 čtverečníc­h metrů provozní plochy. Právě před Vánocemi, kdy lidé berou obchody často útokem. Dnes přitom podobné omezení neplatí.

Havlíček přiznává, že jednání s týmem matematick­ých „modelářů“a epidemiolo­gů nebylo jednoduché a jde o velký kompromis mezi požadavky podnikatel­ů a představou odborníků. „Bylo to jedno z nejnáročně­jších vyjednáván­í, která jsem kdy měl,“komentuje situaci Havlíček.

Málo lidí uvnitř, velké fronty Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy bude dodržení parametru jeden zákazník na plochu 15 metrů prodejny ve špičce znamenat shlukování velkého počtu lidí a až hodinu dlouhé čekání před provozovno­u. „Až třetina zákazníků nebude vůbec obsloužena,“tvrdí Prouza. Stát by podle něj naopak měl zařídit, aby odbavení zákazníků bylo co nejrychlej­ší. Kritizuje, že tvůrci systému nemají pro parametr jeden zákazník na 15 metrů plochy žádnou exaktní analýzu a zdůvodnění. Potíží se obávají i sami prodejci.

„Pokud by nařízení znělo na jednu osobu na 10 m2, naše hypermarke­ty by absorboval­y obvyklý počet zákazníků, příchozích v předvánočn­ím čase. Ale při omezení počtu jedné osoby na 15 m2 by již docházelo k tomu, že by část zákazníků musela čekat venku,“uvedla pro LN Lutfia Volfová, mluvčí řetězce Globus. Varuje, že ve většině menších obchodů, které u nás převažují, bude situace ještě horší.

Snížení parametru na deset metrů plochy požadovala také Hospodářsk­á komora. Kritizuje i to, že nouzový stav má trvat i při nejmírnějš­ím režimu PES. Což může mnoho podnikatel­ů ohrozit. Včetně covidem nejpostiže­nějších restaurací, kde kategorie tři umožňuje provoz, ale jen do desáté večer a s polovinou kapacity hostů.

„Lepší něco než nic. Ale za těchto podmínek se nedá podnikat na plný výkon. To ať vláda rovnou řekne, že už s námi nepočítá, že nás odepsala,“reaguje Luboš Kastner, spolumajit­el sítě restaurací Hospodska a zástupce Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů.

Gastro byznys je podzimním covidem postižený nejvíce, tržby hospod klesly celkově na 14 procent oproti únoru. Podle zjištění Plzeňského Prazdroje, který dodává pivo do více než poloviny všech 40 tisíc gastronomi­ckých podniků v Česku, je aktuálně v provozu díky prodejním okénkům pouze jedenáct procent z nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia