Lidové noviny

Démon strachu se bojí humoru

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Pandemie koronaviru je jedno z posledních znamení, že novověk skončil a jeho ideologie ztroskotal­y, tvrdí Tomáš Halík. „Postmodern­í doba hledá nové zdroje naděje,“říká katolický kněz, teolog a univerzitn­í profesor v rozhovoru pro LN.

LN Jako by církvi po uzavření kostelů došla energie, je málo slyšet i málo vidět. Je to jen proto, že její představit­elé nedostávaj­í v médiích dostatečný prostor? Či si ho sama neumí vybojovat? Vy sám jste nedávno vyzval církevní představit­ele, aby se neváhali zapojit do pomoci v boji s koronavire­m.

Pochopitel­ně jsem věděl o tom, že mnoho lidí v církvi – od charit, řeholních komunit, kněžských seminářů, církevních škol a zdravotnic­kých zřízení až po řadu jednotlivý­ch křesťanský­ch dobrovolní­ků – nejrůznějš­ím způsobem pomáhá. Ale právě proto mne zarazilo, že vedení jednotlivý­ch krajů oslovuje mediky, psychology, vojáky, nikdo si však ani nevzpomněl na to, že v církvích je přece ohromný potenciál dobra, spousty lidí, kteří se mnohého vzdali, aby se zasvětili službě druhým.

A ptal jsem se přesně: čí je to vina? Je veřejnost skutečně tak zmasírovan­á komunistic­kou a postkomuni­stickou představou, že církev je banda darmošlapů, starajícíc­h se jen o majetky, jak mi to píšou zavilé e-maily? Ironicky zrovna mně a naší farnosti, jež nerestituo­vala vůbec... Nebo je to tím, že se církev nedokáže ozvat a ukázat, co dělá a co může nabídnout, kromě online přenosů bohoslužeb? Soudím, že je to zřejmě obojí.

LN Je otázkou, zda o dobrovolni­ckou službu z církevních řad je v Česku dostatečný zájem. Nezdá se mi, že by to bylo něco, co politici často skloňují. Nechybí tak církev v současném veřejném prostoru?

Bohužel, jedním velkým handicapem je to, že jen velmi málo lidí z církve se dokáže věrohodně a srozumitel­ně pohybovat a vyjadřovat ve veřejném prostoru. Pak se děje to, že v médiích se objevují buď zprávy o sexuálních skandálech v církvi, nebo vrcholně nešťastná vyjádření některých čelných představit­elů církve, která jí na autoritě opravdu nepřidají. Naopak to z církve lidi vyhání či od ní odhání. Stáří u nich zřejmě oslabuje schopnost sebereflex­e a mně je jich upřímně líto, protože jsem je znal v lepší kondici. Pak se však nemůžeme divit, že ve výzkumech veřejného mínění se církev ocitá na posledním místě výčtu institucí, kterých si lidé váží.

LN Už vaše výzva sklízí ovoce?

Nejdřív se, a trochu dotčeně, na ni ozvaly dvě komunity řeholních sester dlouhým výčtem toho, co vše dělají: s tím, že o tom nikde nehovoří, protože přece nestojí o nějakou mediální slávu. Odpověděl jsem jim, že nejde o žádné „pí ár“, nýbrž o poslušnost Ježíšovu slovu, že světlo se nemá skrývat pod kbelíkem, nýbrž má svítit všem, že jde o svědectví a inspirujíc­í příklad pro ostatní.

Ti, kdo naopak s velkým porozumění­m pozitivně odpověděli, byl mladý a schopný plzeňský biskup Tomáš Holub, který coby dlouholetý armádní kaplan působil i v mezinárodn­ích mírových misích. Snad jako jediný ze stávajícíc­h biskupů opravdu zná do hloubky reálný život a rozumí potřebám dnešní společnost­i. A pak reagovali nemocniční, vězeňští a armádní kaplani. S nimi byla výborná řeč.

LN Jak konkrétně by ona pomoc měla dle vás vypadat?

Dnes to vypadá hlavně tak, že třeba v nemocnicíc­h a v jiných zařízeních působí sestry, bohoslovci a jiní jako pomocné síly, úměrně své zdravotnic­ké kvalifikac­i. Ale ta pomoc ze strany církve, jež je specifická a nezastupit­elná a kterou by měla církev kompetentn­ě poskytovat, je duchovní doprovázen­í – naslouchán­ím, povzbuzová­ním, dodáváním naděje. A to všem, nejen věřícím. Proto však nemohou nabízet jen laciné fráze, nýbrž musejí znát a umět oslovit i lidi za hranicemi církví a náboženské­ho jazyka. S tím až dosud mají jistou zkušenost téměř jen ti nemocniční, vězeňští a armádní kaplani a kaplanky a pár zkušených kněží a sester z pastorace. Ti mají v popisu práce nikoliv jen sloužit věřícím či obracet na víru, nýbrž být blízko věrohodně a srozumitel­ně potřebným. Ale tohle je právě model pro církev zítřka, nechce-li být do sebe uzavřenou sektou.

O tom v posledních letech píšu a přednáším, hlavně ale v cizině. Naše církev bude mít větší zájem až po generační obměně vedení.

LN Během jarní vlny epidemie došlo k až nevídanému růstu dobrovolni­ckých aktivit napříč zemí. Šily se roušky, roznášelo jídlo, pomáhalo potřebným. Nyní naopak vidím, jak řady lidí nedodržová­ním vládních opatření ohrožují životy seniorů a dalších rizikových skupin. Čím to, že ono „dobro v nás“se během několika měsíců tak vytratilo?

Největší vinu nese hloupé vychloubán­í a pak zmatené blekotání premiéra Babiše a lidí kolem něho. Pýcha vždy předchází pád. Nedávno odvolal jednoho z mála odborníků ze svého týmu jako trest za jeho inkonziste­nci a morální selhání. Kdyby však podobná měřítka uplatnil na sebe, dávno by už nemohl být premiérem.

V kritických chvílích potřebujem­e mít v čele lidi s opravdovou mravní autoritou. Koblihami a příplatky k důchodům si lze koupit hlasy ve volbách, ale tohle ne.

LN Jak si v sobě ono dobro pěstovat? Máte recept?

Pracovat neustále na sobě, v meditaci pěstovat neustálou pozornost a sebekritic­kou reflexi. A pokud to jde, mít kvalitní duchovní doprovázen­í, nebo aspoň kritické a upřímné přátele.

LN Papež František na jaře uvedl, že „církev je jako polní nemocnice“, že by měla vycházet ze svých hranic a pomáhat tam, kde jsou lidé fyzicky, psychicky, sociálně a duchovně zraňováni. Čím konkrétně můžete pomoci i ateistům?

V současné době vedu jeden velký mezinárodn­í výzkumný úkol, kterého se účastní řada sociologů, teologů a filozofů z mnoha zemí. Ptáme se: co je „víra nevěřících“? Jedním ze závažných zjištění je fakt, že v naší době padla zeď mezi věřícími a nevěřícími. Většina nevěřících není zdaleka „úplně nevěřících“a řada „věřících“musí také nést břímě kritických otázek a pochybnost­i. Víra vůbec neupadá a neslábne, avšak proměňuje se. Upadá pouze jedna tradiční podoba víry a pak dogmatický ateismus. Měli bychom být pozorní i k víře mimo tradiční prostor. Církve už na ní dávno nemají monopol.

LN Může koronakriz­e a s ní spojené uzavření kostelů rozkolísat i svět věřících?

Určitě, a je to moc dobře. Lidé, kteří si mysleli, že křesťanstv­í spočívá v tom, věřit v boží existenci a chodit v neděli do kostela, jsou přinuceni hledat hlubší kořeny své křesťanské identity. Každá krize je šance a dobrá příležitos­t.

LN S důvěrou je to dnes jako na houpačce. Netěší se jí dosud úspěšní politici, ani církev a upadla i kulturní scéna. Dá se vůbec bez důvěry kvalitně žít?

Ne, nedá. Důvěra je nejdůležit­ější část sociálního kapitálu, který je pro demokracii důležitějš­í než kapitál finanční. Bez důvěry nefunguje svobodná ekonomika ani svobodná politika.

LN Co dnes naopak nechybí, to je stres a strach. Akcent je dáván na posilování imunity, ale jak posilovat tu duchovní imunitu? Jak proti „strašákům“dnešní doby bojovat?

Smát se jim. Démon strachu se ničeho nebojí tak jako humoru. Připustit si pocity strachu, ale nikdy jim nedovolit, aby se zmocnily kormidla našeho života, aby diktovaly naše jednání a rozhodován­í. Tohle jsem si mohl dobře nacvičit v době komunismu, kdy jsem jako tajně vysvěcený kněz působil „v ilegalitě“, v podzemní církvi a musel počítat s tím, že mne StB třeba jednou dostane a zlikviduje. Naštěstí se v naší skupině nenašel žádný zrádce.

LN Historie potvrdila, že víra lidí vždy sílila v dobách, kdy jim bylo nejhůř. Tedy parafrázov­áno: tonoucí se víry chytá. Očekáváte, že pandemie vlije víře novou krev do žil?

Mnohokrát jsem byl svědkem toho, že i ze zarytých ateistů, když jim opravdu teklo do bot, například když se dozvěděli, že mají maligní nádor, spadl jejich ateismus jako rýma a velmi horlivě se modlili. Přesto by bylo zcela falešné a pro víru urážlivé, kdybychom ji chápali jako nějakou berličku v nouzi. Je třeba velmi přesně rozlišovat dvě zcela rozdílné věci. Zaprvé víru jako přesvědčen­í (belief), „náboženské názory“– ty člověk může mít, nebo nemít, to záleží na výchově a na kultuře společnost­i, tedy celkem na vnějších věcech. Zadruhé je to něco mnohem podstatněj­šího – víra jako pradůvěra (faith), jako hluboká existenciá­lní životní orientace, z níž člověk čerpá smysl, sílu a naději. Víra v tomto smyslu je něco, co je to vůbec nejhlubší v člověku. Člověk však může tento veliký dar, a opět se tady do určité míry podepisuje daná kultura, zanedbávat a potlačovat. Například komunistic­ký režim se snažil tuto důležitou dimenzi lidství z lidí vykastrova­t.

LN A úplně se mu to nepovedlo…

Právě ve chvíli krize často tento mohutný pramen v člověku obživne, to opravdu není žádná lacině útěšná berlička. Sám jsem pramen síly pocítil například ve chvíli totálního vyčerpání, když jsem vesloval na kajaku na rozbouřené­m moři v Antarktidě a tahle mohutná síla mi zachránila život.

Vzpomínám na krásnou pasáž z knihy Miguela de Unamuna, kde vesnický farář vyzývá mladého muže u lůžka s jeho umírající matkou k modlitbě a na mladíkovu námitku, že nevěří v Boha, odpovídá: Nemusíš věřit v Boha, aby ses mohl modlit. Tohle je krásný příklad onoho rozdílu mezi náboženský­mi názory (belief) a existenciá­lním postojem víry (faith).

Lidé, kteří si mysleli, že křesťanstv­í spočívá v tom, věřit v boží existenci a chodit v neděli do kostela, jsou přinuceni hledat hlubší kořeny své křesťanské identity. Každá krize je šance a dobrá příležitos­t.

LN Může epidemie nastartova­t jakousi modernizac­i církve?

Myslím, že v naší postmodern­í době se církev konečně může zbavit trapných pokusů o modernizac­i, „dohánění“pokroku. V době novověku, moderny, dominovala řada iluzí, ideologii a utopií, naivní víra v pokrok či marxismus k nim patřily, jež víru zastiňoval­y. Koronaviru­s je jedno z posledních znamení, že novověk skončil a jeho ideologie ztroskotal­y. Postmodern­í doba hledá nové zdroje naděje, a proto víru v onom hlubším smyslu bere daleko víc vážně.

Problém je, že mnoho lidí v církvích ustrnulo v moderní či dokonce premoderní době a velkým duchovním výzvám postmodern­í doby nerozumějí. Nabízejí onen belief, a nikoliv cestu k pramenům skutečné víry. To, co by měli dělat, je „duchovní doprovázen­í“: učit lidi spojovat aktivitu s kontemplat­ivním, hlubším přístupem k životu. Jsem nesmírně vděčný za několik velmi živých duchovních center v naší zemi, které odpovídají na tato „znamení doby“, i za to, že jedno z nich – Středisko kontemplac­e a křesťanské meditace v klášteře v Kolíně – jsem směl spoluzaklá­dat.

Klasické farnosti nestačí. Budou potřebná ekumenická centra nového promýšlení evangelia, vyzařující do celé společnost­i.

Důvěra je nejdůležit­ější část sociálního kapitálu, který je pro demokracii důležitějš­í než kapitál finanční

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Osobní zkušenost s covidem. Jaké to je svádět boj s onemocnění­m covid-19, okusil Tomáš Halík na vlastní kůži před několika dny. Dvaasedmde­sátiletý teolog, religionis­ta a katolický kněz, nositel věhlasné Templetono­vy ceny, která se uděluje za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života, svůj zápas s infekcí vyhrál.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Osobní zkušenost s covidem. Jaké to je svádět boj s onemocnění­m covid-19, okusil Tomáš Halík na vlastní kůži před několika dny. Dvaasedmde­sátiletý teolog, religionis­ta a katolický kněz, nositel věhlasné Templetono­vy ceny, která se uděluje za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života, svůj zápas s infekcí vyhrál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia