Lidové noviny

Velká srdcařka. Vzdali hold zemřelé vojačce

-

Armádní speciál přivezl na pražské kbelské letiště ostatky rotmistryn­ě Michaely Tiché. Zemřela ve čtvrtek na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárod­nostních sil. Po krátké pietě za účasti rodiny a nejvyšších představit­elů armády či ministerst­va obrany byla rakev za doprovodu motocyklov­é čety Hradní stráže z letiště odvezena. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) rozhodl o povýšení Tiché in memoriam do hodnosti štábní praporčice.

Tichá zemřela spolu s dalšími šesti vojáky v troskách vrtulníku, který byl na pozorovací­m letu. Zřítil se u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Stroj patřil k misi MFO (Multinatio­nal Force and Observers – Mnohonárod­ní síly a pozorovate­lé), jež dohlíží na dodržování izraelsko-egyptské mírové dohody. Podle MFO vše nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu.

Tichá se narodila v roce 1993, na Sinaji byla příslušnic­í 8. úkolového uskupení české armády, kde se starala o logistiku české jednotky. Do armády nastoupila v roce 2017, v Egyptě byla na své první zahraniční misi. Před odletem na misi sloužila právě na 24. základně dopravního letectva Kbely ve štábu letky. Její nadřízení ji označili za srdcaře a vojenského profesioná­la a ocenili za oddanou a svědomitou práci.

Zpět do vlasti přivezl její ostatky armádní speciál. Rakev zakrytou českou státní vlajkou z letounu vynesla čestná vojenská jednotka. Na letiště přijel také premiér Andrej Babiš nebo americký velvyslane­c Stephen King. Od roku 1989 přišla česká a českoslove­nská armáda v zahraniční­ch misích o třicet vojáků, uvádí armádní web. Tichá je první vojákyní Armády ČR, jež při plnění zahraniční­ch úkolů zemřela.

PViíecteač­ztaětpeadn­laé vojáky – více čtěte na

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Pietní místo na letišti Kbely, kam letadlo přivezlo tělo rotmistryn­ě Michaely Tiché
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Pietní místo na letišti Kbely, kam letadlo přivezlo tělo rotmistryn­ě Michaely Tiché

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia