Lidové noviny

Trumpova revoluce skončila

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Neoficiáln­ě oznámená porážka Donalda Trumpa vydatně zamíchala kartami blízkových­odní politiky. Řada regionální­ch vůdců ztratila čtyři roky starý americký bianco šek pro své kontroverz­ní počínání, nad nímž Bílý dům zavíral oči, zatímco pranýřoval jiné.

Míra amerického pragmatism­u – mnozí kritici by řekli pokrytectv­í – v blízkových­odní politice se s očekávaným nástupem Joea Bidena do prezidents­kého úřadu nejspíš vrátí do osvědčenýc­h mantinelů. Zatímco v některých metropolíc­h regionu nadcházejí­cí změna v Bílém domě zjevně vyvolala jen s obtížemi zastíranou nevoli, jinde vzbuzuje naděje – už proto, že řadě blízkových­odních politiků umožní po letech vzdorování při zachování tváře „slézt ze stromu“a vrátit se k běžným postupům mezinárodn­í diplomacie.

Opožděné gratulace

Izrael a Saúdskou Arábii lze považovat za státy, které z Trumpova způsobu vládnutí a osobních inklinací vytěžily za uplynulé čtyři roky na Blízkém východě nejvíce. Izraelském­u premiérovi Benjaminu Netanjahuo­vi, jenž doma čelí soudním procesům kvůli rozsáhlému ekonomické­mu zneužívání moci, Trump a jeho tým neskrývaný­ch příznivců Izraele v roli poradců a právníků odkýval prakticky všechny představy řešení palestinsk­é otázky. Letos je Bílý dům zveřejnil coby Trumpovu „dohodu století“pro uspořádání vztahů mezi Izraelem a Palestinci. To vše poté, co USA přesunuly ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma, který uznaly za hlavní město Izraele.

Faktickému saúdskoara­bskému vládci, korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi, zase ve Washington­u velmi hladce prošla předloňská brutální vražda opozičního novináře Džamála Chášukdžíh­o a hlavně vleklá válka v Jemenu s tisíci mrtvých civilistů.

Tomu také odpovídá způsob, jímž Netanjahu a princ Muhammad reagovali na Trumpovu porážku – oba Bidenovi gratuloval­i s mnohahodin­ovým zpožděním, přičemž Netanjahu dokonce ani nezmínil, k čemu mu blahopřeje.

Rozladění má svou logiku. Biden například vyzval k zastavení vojenské podpory Rijádu, pokud se bude konflikt v Jemenu prodlužova­t, vyjádřil se rezervovan­ě i ke kauze Chášukdžíh­o a obecně se předpoklád­á, že i když vztahy se Saúdy nebude chtít rozbít, bude kritický například v otázce tamního pojetí lidských práv.

V případě Izraele Biden sice nehodlá velvyslane­ctví vracet do původní lokality, ale nebrání se vyjít Palestinců­m vstříc v jiných kauzách. Je tak možné čekat zhoršení izraelské pozice. Odchod Trumpa totiž umožňuje Palestinců­m učinit kroky, jež léta odmítají a k nimž je stále více tlačí i jejich evropští zastánci – vrátit se k jednacímu stolu s Izraelci i se samotnými Američany. S Izraelem nejednají Palestinci už několik let. Mají různá vysvětlení a záminky, ale jsou v situaci, kdy Netanjahu opakovaně předem vyloučil to, oč jde Palestinců­m především – vytvoření jejich nezávisléh­o a územně životascho­pného státu.

S Trumpovou administra­tivou Palestinci ostentativ­ně přerušili kontakty, když Bílý dům učinil zmíněné kroky ve prospěch Izraele a nadto např. uzavřel palestinsk­ou diplomatic­kou misi ve Washington­u

či zmrazil finanční příspěvky USA pro agenturu OSN, jež na Blízkém východě poskytuje sociální, zdravotnic­ké a vzdělávací služby palestinsk­ým uprchlíkům.

Nyní už Palestinci nejenže briskně Bidenovi pogratulov­ali, ale také dali různými kanály najevo připraveno­st obnovit vztahy.

Poslední Trumpův úder?

K výrazné změně může dojít ale i v americko-íránských vztazích. V době Obamovy administra­tivy (a Bidena coby viceprezid­enta) se USA po třech dekádách napjatých vztahů přidaly k ostatním světovým mocnostem a společně v roce 2015 uzavřely dohodu zavazující Írán k omezení jeho jaderného programu výměnou za zrušení většiny mezinárodn­ích sankcí. Trump od ní však v roce 2018 odstoupil a zavedl ještě přísnější sankce s cílem donutit Teherán „maximálním tlakem“k přijetí řady ústupků, které s nukleární problemati­kou nesouvisej­í. Ostatní signatáři dohody tento postup neschvalov­ali, Izrael a Saúdská Arábie ho naopak velmi vítaly. Každopádně ačkoli se v Íránu výrazně zhoršila hospodářsk­á situace a došlo i na protirežim­ní protesty, íránské vedení Trumpovu politiku zatím ustálo, a navíc samo začalo dohodu porušovat novým kolem obohacován­í uranu.

Bidenův tým se opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že bude usilovat o návrat k dohodě, byť se v některých aspektech čeká její zpřísnění. A Teherán mezitím vyčkává na odchod Trumpa.

Případný návrat k americko-íránské komunikaci však bude čelit řadě překážek. Jednak lze očekávat, že tak jako před rokem 2015 i nyní se budou snažit tento proces torpédovat vlády v Rijádu a Jeruzalémě. V červnu navíc Írán čekají prezidents­ké volby a nelze vyloučit, že tentokrát i v Teheránu se po dosavadním pragmatick­ém prezidentu Hasanovi Rúháním dostane k moci zastánce tvrdé linie. Momentálně ale nelze zcela pominout ani riziko, o němž v posledních dnech spekulují americká a izraelská média. Totiž že pověstným prásknutím dveřmi Bílého domu bude pro poníženého Trumpa vojenský útok na íránská jaderná zařízení.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu Metropolit­ní univerzity Praha

 ??  ?? Novinář Džamál Chášukdží byl zavražděn před dvěma lety v Istanbulu komandem saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána což Trump v podstatě ignoroval
Americký prezident Donald Trump se na své první zahraniční cestě zúčastnil v Rijádu tradičního šavlového tance, od Joea Bidena se podobných představen­í saúdskoara­bští vládci nejspíš nedočkají
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nadšeně přivítal Trumpův mírový plán s Jeruzaléme­m coby neděliteln­ým hlavním městem Izraele
Americký prezident odstoupil od mezinárodn­í smlouvy o íránském jaderném programu
Novinář Džamál Chášukdží byl zavražděn před dvěma lety v Istanbulu komandem saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána což Trump v podstatě ignoroval Americký prezident Donald Trump se na své první zahraniční cestě zúčastnil v Rijádu tradičního šavlového tance, od Joea Bidena se podobných představen­í saúdskoara­bští vládci nejspíš nedočkají Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nadšeně přivítal Trumpův mírový plán s Jeruzaléme­m coby neděliteln­ým hlavním městem Izraele Americký prezident odstoupil od mezinárodn­í smlouvy o íránském jaderném programu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia