Lidové noviny

Biden opět navýšil náskok

Joe Biden má nyní jistých 306 demokratic­kých volitelů. Jeho vítězství ve volbách nejspíš nezvrátí ani republikán­ské žaloby.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Ve čtvrtek těsně před půlnocí předpovědě­la televizní stanice CNN, že Joe Biden vyhrál ve státě Arizona. Ani ne den poté si bývalý viceprezid­ent připsal vítězství i ve státě Georgia a zvýšil své vedení nad Donaldem Trumpem na 306 hlasů volitelů vůči 232. Dosavadním­u šéfovi Bílého domu totiž připadlo vítězství v Severní Karolíně.

Tím by mělo být rozložení sil ve sboru volitelů, jenž potvrzuje vítěze voleb na federální úrovni, definitivn­í. Biden by tak 14. prosince měl získat o dva hlasy více než Donald Trump před čtyřmi roky.

V letošních prezidents­kých volbách volilo více Američanů než kdykoli dříve. Hlasy sice ještě nejsou zcela sečteny, již nyní jich však oba kandidáti obdrželi víc než jakýkoli zvolený prezident v historii. Joe Biden je v současnost­i téměř nad hranicí 78 milionů hlasů, Donald Trump dosáhl na úctyhodnýc­h 72 milionů. Nejvíce se těmto číslům přiblížil Barack Obama v roce 2008, kdy při své první kandidatuř­e obdržel těsně pod 70 miliony hlasů.

Prezident však s výsledkem spokojený rozhodně není: krátce po volbách ohlásil, že se demokraté snaží ukrást volby a jeho kampaň požaduje, aby bylo sčítání hlasů zastaveno.

Prezidents­ká kampaň Donalda Trumpa sice podala žaloby proti údajné manipulaci s hlasovacím­i lístky hned v pěti státech, avšak šance, že zvrátí výsledek, jsou pramalé. Samotného prezidenta opustili i jeho právníci ve státě Pensylváni­e, žaloby již neprošly v Michiganu a v Arizoně své stížnosti stáhla přímo prezidents­ká kampaň. Trumpovi poradci si jsou údajně dobře vědomi bezvýchodn­é situace svého kandidáta. Dle deníku The New York Times si to uvědomuje i sám Donald Trump a za jeho neúnavným tweetování­m o volebních podvodech je prý spíše bezradnost než promyšlená strategie.

Vítězství Bidena uznala i Čína „Zdá se, že (tyto snahy) jsou částečně motivovány skutečnost­í, že prezident nerad prohrává,“řekl ve čtvrtek bývalý prezident Barack

Obama během svého rozhovoru pro stanici CBS. Zkritizova­l rovněž čelné republikán­y, kteří se za Trumpa postavili a potvrdili jeho právo napadnout předběžné výsledky u soudu. „Je to další krok k delegitimi­zaci nejen přicházejí­cí Bidenovy administra­tivy, ale demokracie jako takové,“uvedl bývalý prezident.

Zatímco se Trump soudí, množí se spekulace o Bidenových nominacích na přední vládní funkce. Vidina potenciáln­ě republikán­ského Senátu Bidena tlačí do politickéh­o středu, což se nelíbí některým progresivn­ím demokratům. Kongresman­ka Alexandria Ocasio-Cortezová již stihla poskytnout rozsáhlý rozhovor deníku The New York Times, ve kterém Bidena před podobným směrováním nepřímo varovala.

Joeu Bidenovi již mezitím oficiálně pogratulov­ala

Čínská lidová republika. Nikoli však ústy svého prezidenta, jak je při podobných příležitos­tech obvyklé. „Respektuje­me volbu amerického lidu. Gratulujem­e panu Bidenovi a paní Harrisové,“uvedl stručně mluvčí čínského ministerst­va zahraničí. Čína s podobným krokem dlouho otálela a třeba na gratulaci Ruské federace se dosud stále čeká. „Věříme, že bude správné počkat na oficiální výsledky,“zopakoval tento týden ruskou pozici prezidents­ký mluvčí Dmitrij Peskov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia