Lidové noviny

Rakousko zavře obchody a školy

Vláda dospěla k závěru, že první zpřísňován­í kroků proti pandemii před dvěma týdny jejímu dalšímu šíření nezabránil­o.

- ROBERT SCHUSTER

Rakousko se počínaje příštím týdnem vrátí znovu do letošního března. Ovšem pouze v přeneseném slova smyslu a s ohledem na nová opatření proti koronaviro­vé nákaze.

Dnes by totiž měl kabinet kancléře Sebastiana Kurze oznámit uzavření většiny škol a obchodů. Podobně jako v březnu, pravděpodo­bně na dva až tři týdny. Pokud se bude následně vyvíjet epidemiolo­gická situace příznivým směrem, dá se očekávat, že okolo 8. prosince by mohly obchody a školy postupně znovu otvírat.

Otevřené mají zůstat pouze provozovny zabezpečuj­ící základní potřeby: potraviny, drogerie, lékárny nebo banky. Cílem je vytvořit předpoklad­y pro to, aby se většina z nich mohla v prosinci, krátce před vánočními svátky, znovu otevřít. Vláda prý chystá poskytnout obchodníků­m, kteří nespadali do kategorie poskytovat­elů základních služeb, finanční náhrady.

Včera některé sdělovací prostředky, jako deník Kurier, spekuloval­y, že by kabinet mohl prodloužit zákaz nočního vycházení. Ten začal platit před deseti dny. Pohybovat se na ulici není dovoleno v rozmezí od dvacáté hodiny do šesté hodiny ranní.

Aktuální rozhodnutí se opírá o rostoucí čísla u počtu nakažených covidem-19. Naposledy v Rakousku zpřísňoval­i před necelými dvěma týdny. „Vždy jsme říkali, že budeme po deseti dnech situaci znovu posuzovat. Dnes máme desátý den,“uvedl ministr zdravotnic­tví Rudolf Anschober.

Včera přitom registrova­ly hygienické stanice v Rakousku 9586 pozitivníc­h případů v rozmezí posledních 24 hodin. To byla dosud nejvyšší hodnota od vypuknutí pandemie na jaře.

Na jednotkách intenzivní péče bylo v celé zemi ke včerejšímu dni necelých šest set pacientů, u nichž mělo onemocnění těžký průběh. Celkově ale musely být kvůli covidu v posledních dnech hospitaliz­ovány necelé 4 tisíce lidí. Hlavním cílem vlády přitom zůstává ochránit zdravotnic­ký systém před přílišným náporem, který by mohl vést ke zhroucení.

Podpora pro uzavření škol přitom nebyla v rámci rakouské vlády jednotná. Ministr školství

Heinz Faßmann prosazoval, aby aspoň nižší ročníky zůstaly nedotčeny novými omezeními. Nakonec se ale zjevně prosadilo stanovisko kancléře Kurze, který již delší dobu poukazoval na rizika plynoucí z otevřených škol.

Školky zůstanou otevřené pro ty, kteří nemají děti kam dát Pokud jde o školky a první ročníky základních škol, měl by nyní platit model podobný tomu na jaře: Jestliže se nebudou moct rodiče o děti postarat, například kvůli pracovním povinnoste­m ve zdravotnic­tví nebo obchodech, které zůstanou otevřené, mohou je přivést a bude pro ně zajištěný program.

Podle rakouského listu Die Presse vycházela Kurzova vláda ohledně uzavření škol z následujíc­ího předpoklad­u. Jestliže by zůstala většina z více než jednoho milionu školáků spolu s jejich rodiči doma, zbrzdilo by to šíření nákazy i mezi dospělými.

Naproti tomu tak zvaná „semaforová komise“, která je tvořena zástupci klíčových ministerst­ev a vlád rakouských regionů a průběžně mapuje situaci v jednotlivý­ch částech země, vládě ve čtvrtek doporučila, aby bylo dětem do 14. roku života i nadále umožněno chodit fyzicky do škol.

Avšak ani členům tohoto poradního orgánu nezbývalo nic jiného než konstatova­t, že situace v Rakousku je kritická. Na základě vyhodnocen­ých údajů se proto nyní nachází celá země v červeném pásmu. Jedním z důvodů také je, že již delší dobu selhává trasování a nedaří se tak zjišťovat původce nákazy. Podle zveřejněný­ch informací se to v tomto týdnu povedlo jen u 23 procent případů.

Podle údajů vládní Agentury pro zdraví a potravinov­ou bezpečnost (AGES) připadalo za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel 554 nově nakažených. Ve srovnání s údaji z předchozíc­h dní se jedná o výrazný nárůst. Tehdy se čísla pohybovala okolo 387 nově infikovaný­ch.

Při pohledu do devíti rakouských regionů bylo ke včerejšímu dni nejvíc nově infikovaný­ch za poslední týden ve spolkových zemích Vorarlbers­ku (850 případů na sto tisíc obyvatel) a v Horním Rakousku (810 případů na sto tisíc obyvatel). Prudký nárůst hlásily i Vídeň a Korutany na jihu Rakouska.

Od vypuknutí pandemie na jaře letošního roku se nakazilo nemocí covid-19 v Rakousku 191 228 lidí, z nichž se 112 728 uzdravilo. Novému koronaviru naopak podlehlo 1661 lidí.

 ?? FOTO REUTERS ?? Výuka skončí i ve votivním kostele u Vídeňské univerzity
FOTO REUTERS Výuka skončí i ve votivním kostele u Vídeňské univerzity

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia