Lidové noviny

Stravenek se zbavte do Silvestra

-

prospěch restaurací,“říká Rýc. Edenred podle své mluvčí Daniely Pedret snížil do konce března 2021 poplatek pro hostinské na 4,5 procenta a zavedl expresní proplácení odevzdanýc­h stravenek.

Menší provizi, tři procenta místo na trhu obvyklých pěti až sedmi, si od restauraté­rů bude brát také Sodexo. „Zatím snížení plánujeme na šest měsíců, ale bude záležet na situaci. Dlouhodobě všem našim gastroprov­ozovnám také nabízíme proplácení stravenek až s nulovými poplatky u speciálně nasmlouvan­ých partnerů,“říká mluvčí Sodexa Tereza Knířová. Stravenkov­é firmy pracují i na rozšíření sítě smluvních partnerů o další obchody, restaurace i online portály zaměřené na prodej hotových jídel i potravin. Před pár dny například začaly papírové stravenky Edenred, Up a Sodexo přijímat jako alternativ­u k vlastním stravenkám i takoví obři jako Globus, Kaufland a Lidl. Ve většině obchodů je však limitováno, kolik stravenek případně do jakého limitu lze na nákup použít a také to, kolik lze na platbu poukázkou vrátit. „Rozšiřujem­e možnost placení pro naše zákazníky, kteří využívají stravenky nebo stravenkov­é karty. Limit pro jeden nákup s papírovými stravenkam­i je deset kusů poukázek nebo hodnota 1600 korun, elektronic­ké stravenky jsou bez limitu,“řekla Renata Maierl, mluvčí společnost­i Kaufland.

Poslanci mají ve čtvrtek schvalovat vládní daňový balíček, jehož součástí je i tzv. stravenkov­ý paušál. Ten by měl být zaveden od příštího roku jako alternativ­a ke stravenkám a podnikovém­u stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by podle úřadu mělo zůstat stejné, zaměstnava­telé by si mohli zvolit, zda budou svým lidem dávat peníze, nebo poukázky. Zaměstnanc­i by částku dostávali vyúčtovano­u samostatně, protože by na rozdíl od mzdy nepodléhal­a povinným odvodům ani daním.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia