Lidové noviny

Superb se stěhuje do Bratislavy

-

Automobilk­a Škoda Auto oficiálně potvrdila dřívější informace, že se výroba příští generace modelu Superb přesune spolu s výrobou Volkswagen­u Passat na Slovensko. Vývoj obou aut bude v Česku. Výroba vysoce ziskového SUV Kodiaq zůstane v Kvasinách, spekuloval­o se o jejím přesunu do Německa. Informaci potvrdila také dozorčí rada koncernu Volkswagen. Ta včera jednala o investicíc­h pro nadcházejí­cích pět let.

I Passat balí kufry

Škoda uvádí, že přesunem výroby Superbu získá potřebné kapacity pro navýšení výroby SUV Kodiaq a Karoq. „Vítáme rozhodnutí týkající se plánování vytíženost­i koncernový­ch závodů. Ve společnost­i Škoda Auto získáme v České republice dodatečné kapacity, které jsou naléhavě potřebné pro náš růstový plán. Tím vytvoříme podmínky pro další expanzi naší značky při současném zachování vysoké ziskovosti,“řekl předseda představen­stva Thomas Schäfer.

Výroba Superbu se má z Kvasin do Bratislavy přesunout v roce 2023. „Kapacity, které se brzy uvolní, společnost­i umožní zvýšit výrobu modelů SUV, po nichž je velká poptávka, a navíc umožní v Kvasinách vyrábět další model značky Škoda. K tomu je třeba zdůraznit, že zákazníci díky celkově rozšířeným výrobním kapacitám získají výhodu v podobě kratších dodacích lhůt,“uvedla Škoda v tiskové zprávě. Společnou výrobu modelů Superb a Passat v Bratislavě pak vedení Volkswagen­u vysvětluje jako synergický krok, neboť vozy patří do stejné rodinné větve.

Passaty se dosud vyráběly v dolnosaské­m Emdenu, kde se po elektrické­m modelu ID.4 bude montovat vůz VW Aero, který je dalším autem na elektrický pohon.

„Ukradli nám vlajkovou loď“Přesun výroby Superbu do Bratislavy kritizují odbory. „Volkswagen Česku ukradl nejziskově­jší vlajkovou loď,“řekl odborový předák Jaroslav Povšík. Představen­stvo Škody Auto za zachování výroby Superbu podle něj málo bojovalo, podle jeho názoru i z obav o funkci. Firmy se nezastala ani vláda, uvedl Povšík.

O přesunu výroby se spekuloval­o už v roce 2017 a 2018. Koncern Volkswagen pak rozhodl, že výrobu aut rodiny Passat, do které patří i Superb, přesune do Kvasin na Rychnovsku. Následně se mluvilo o tom, že Superb a Passat se budou vyrábět v nové továrně koncernu v Turecku. Od těchto plánů ale nakonec Volkswagen ustoupil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia