Lidové noviny

Závislá Evropa chce dávku C

Starý kontinent nemůže doufat, že americký tlak na zbrojení přestane

-

o lze čekat od Bidenova vítězství v Evropě? V Německu i v západní Evropě se vítězství Joea Bidena slaví zhruba podobně jako v táboře Demokratic­ké strany v USA. Německo Trumpem pohrdalo a nemělo ho rádo. Prvním důsledkem Trumpovy prohry může být tedy oslabení úvah o tom, že Evropa vybuduje svoji strategick­o-bezpečnost­ní autonomii a bude pracovat na jakémsi obranném sebeurčení. Ona to vždycky byla hlavně francouzsk­á myšlenka, ale Francouzi, kteří vlastní jaderné zbraně, snili o tom, že by to mohli Němci zaplatit. Nevycválan­ý Trump k tomu mohl Němce motivovat.

Němci budou ale nyní opět sázet na to, že Biden přestane tlačit, aby zvýšili výdaje na zbrojení, což zrovna Trump dělal nevybíravě. Evropa je na Americe ve věci obrany a bezpečnost­i naprosto závislá a jako závislý narkoman se nyní bude dožadovat další dávky.

Trump se pokusil zvýšit tlak na Německo kvůli neplnění výdajů na zbrojení a plynovod Nord Stream 2 tím, že nařídil stažení asi pětiny amerických vojáků z německých základen. Část z těchto vojáků se měla vrátit do USA a část se přesunout do Itálie, Belgie i do Polska. Přesun se ale zatím neuskutečn­il a všeobecně se předpoklád­á, že tento chybný Trumpův krok nová administra­tiva brzy zruší či zvrátí.

Narkoman Evropa ale nemůže doufat, že americký tlak na to, aby Evropa více zbrojila, přestane. Změní se styl, ale tlak bude pokračovat. Celkově ochladne americké nadšení pro Polsko a zhorší se vztahy USA s Maďarskem, se kterým si Trump rozuměl především v názoru na ilegální migraci. Nové washington­ské elity se budou soustředit hlavně na zlepšení vztahů s Paříží a Berlínem.

Kongresové limity

Další důležité téma představuj­e obnovení jaderné dohody s Íránem, kterou Obamova Amerika dohodla ve spolupráci s evropskými partnery, tedy především s Německem a Francií. K obnově dohody se Joe Biden opatrně hlásí, ale třeba televize al-Džazíra argumentuj­e tím, že to bude prakticky nemožné uskutečnit. Íránský ministr zahraničí už prohlásil, že íránská strana nebude na dohodě měnit vůbec nic, ale těžko si představit, že by nová administra­tiva USA nepotřebov­ala udělat v dohodě nějaké důležité změny. Americké ekonomické sankce jsou v plné síle uplatňován­y, evropským státům vadí především sekundární sankce vůči evropským firmám, které by se pokusily dělat s Íránem byznys. Pokud se obnoví vícestrann­é diplomatic­ké jednání, bude to ale trvat velmi dlouho. Do všeho může mluvit americká Sněmovna reprezenta­ntů i Senát, který to bude všechno ratifikova­t, a než se cokoli podstatnéh­o změní, může být konec Bidenova prezidents­tví.

Joe Biden avizoval, že Amerika se už 21. ledna vrátí k pařížské klimatické dohodě. Otázka ale je, co se změní v praxi, jestli půjde o něco víc než symbolické gesto. Demokraté sice získali prezidents­ký post, ale v Kongresu nemají takovou sílu, aby dokázali obrátit naruby energetick­ou a klimaticko­u politiku a prosadit ambiciózně­jší emisní cíle. To ale v Evropě známe. Německo se k pařížské dohodě verbálně a politicky vřele hlásí, ale protože se rozhodlo vypnout i jaderné elektrárny, pálí více ruského plynu i uhlí.

Pak je tu vzájemný obchod mezi Evropou a Amerikou. Je možné čekat, že zmizí Damoklův meč v podobě hrozby cel na německé automobily. Skončí americká posedlost německým obchodním přebytkem ve vzájemném obchodě.

Otázka ale je, jestli bude uzavřena nová komplexní obchodní dohoda mezi EU a USA. Americký Kongres asi bude trvat na tom, aby taková dohoda zahrnovala i zemědělské produkty, což pro Evropany představuj­e červený hadr. Evropská paranoia z amerických chlorovaný­ch kuřat a geneticky modifikova­ných potravin doslova nezná mezí. Britové se sice amerických kuřat bojí stejně jako Francouzi, ale jako menší samostatná entita jsou více motivováni s Amerikou novou obchodní dohodu uzavřít.

Samozřejmě lze očekávat, že Američané se vrátí k aktivnější účasti ve Světové obchodní organizaci (WTO), kde Trumpova administra­tiva vetovala výběr nového generálníh­o tajemníka i volbu rozhodců v odvolacím řízení.

Němci budou nyní opět sázet na to, že Biden přestane tlačit, aby zvýšili výdaje na zbrojení, což zrovna Trump dělal nevybíravě

Lepší osobní vztahy

Naprosto zásadní téma pro americko-evropské vztahy představuj­e americká politika vůči Číně. Tady lze očekávat, že americký tlak na technologi­cké odpoutání se od Číny bude pokračovat, takže i tlak na evropské spojence, aby si nezahrával­i s čínskými technologi­emi 5G.

Nová americká administra­tiva bude ve věci Číny méně zdůrazňova­t antikomuni­smus (tradiční republikán­ské téma) a více zdůrazňova­t lidská práva (tradiční téma demokratů). Od evropských států se bude tedy očekávat totéž. To ale nebude úplně snadné, protože německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že porušování lidských práv by nemělo stát v cestě rozvoje bilateráln­ích obchodních vztahů.

Osobní vztahy třeba mezi takovým prezidente­m Macronem nebo kancléřkou Merkelovou a Bidenem budou jistě fungovat – na rozdíl od vztahů s Trumpem – výborně. Osobní vztahy jsou ale jen prostředke­m k prosazován­í zájmů a politik.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia