Lidové noviny

Nejistá jistota

Vývoj epidemie závisí na státu a na nás

- Marek Hudema

Dlouho očekávaná tabulka ukazující, jakými opatřeními bude stát reagovat na vývoj epidemie, a index, který bude měřit její intenzitu, jsou tady. A jak to vypadá? Na první pohled je to promyšlené a funkční a dává to určitou jistotu do budoucna. Než se ale začneme radovat, je dobré upozornit na pár potenciáln­ě slabých míst nového systému.

Za prvé, tabulka restrikcí podle pěti stupňů epidemické­ho rizika není zatím zcela jasná. Například co znamenají omezené možnosti ubytování ve stupních čtyři a pět? Kdo bude smět bydlet v hotelech a penzionech? Ona ostatně má být současná tabulka opatření doplněna ještě dalšími podtabulka­mi. Za druhé skóre a tabulka s opatřeními jsou jen orientační, o návrhu, co přesně kdy dělat, budou nakonec rozhodovat experti. Protože se mohou objevit okolnosti, s nimiž se dopředu nepočítalo. A ani rozhodnutí expertů a následně ministra zdravotnic­tví nebude konečné. O zavádění jednotlivý­ch opatření či o jejich zmírňování a odvolávání bude rozhodovat vláda, kterou se budou pokoušet ovlivnit lobbisté z různých oborů. Navíc „kontrolní tlačítko“celého systému drží parlament, protože na jeho fungování je třeba vyhlášení nouzového stavu a ten po 30 dnech schvaluje parlament. Za třetí, v tabulce popsaná protiepide­mická opatření budou fungovat jen v tom případě, že stát bude schopen efektivně vyhledávat nakažené, dosledovat jejich kontakty a udržet je v karanténě. Což vůbec není jisté, zejména až se po uvolnění současných restrikcí zvýší počet kontaktů mezi lidmi. Stejně tak není jisté, i když s tím tabulka počítá, že lidé budou vládní opatření a doporučení dodržovat.

Znamená to, že máme nad novým protiepide­mickým systémem mávnout rukou a prohlásit ho za zbytečný? Určitě ne, i když jeho fungování závisí na mnoha vnějších faktorech, z nichž část je jen těžké předvídat a ovlivnit. Ale některé věci se snad časem vylepší a jako první ucelený pokus vnést do pokusu o řízení epidemie nového koronaviru alespoň nějaký řád není nový systém vůbec špatným počinem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia