Lidové noviny

Bezmocní se nepokusí

-

Sobota je pro člověka a ne člověk pro sobotu. Tenhle Ježíšův citát z Markova evangelia se během koronových patálií znovu a znovu aktualizuj­e.

Osmého listopadu navrhl nejvyšší odborář v zemi Josef Středula vládě, aby stanovila 16. listopad dnem pracovního volna, případně přidala i pátek 13., tím by vzniklo čtyř-, případně pětidenní volno, které by omezilo komunitní šíření koronaviru. Nápad přivítal ministr vnitra Hamáček a též ministr zdravotnic­tví Blatný. Jenže vláda se v pondělí shodla pouze na tom, že prý nemáme žádný právní nástroj, na jehož základě by mohl stát volno nařídit. A to bylo teprve pondělí, týden před předpoklád­aným dnem volna. Když svůj názor prezentova­li také ekonomové a zaměstnava­telé, kteří realitu nahlížejí výhradně optikou hmotného zisku či ztráty, bylo po všem.

Přijmeme-li za svou kacířskou myšlenku, že nejsme do tohoto světa zrozeni za účelem nepřetržit­ého zvyšování hrubého domácího produktu, musí nám být líto, že se o návrhu vlastně vůbec nediskutov­alo. Nápad pana Středuly navazoval na apel předchozíh­o ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly, který žádal ředitele škol, aby vyhlásili volno na pátek 23. října. Na víkend totiž navazovaly podzimní prázdniny. I tehdy jsme byli ujišťováni, že by to mělo epidemiolo­gicky pomoci, ale i tehdy jsme se dozvěděli, proč to nejde.

Vláda zaměstnává legislativ­ce, také má k dispozici i celé ministerst­vo plné právníků, a přece prý nelze vymyslet jednorázov­ý zákon, který by sněmovna do týdne projednala. Ne schválila, projednala. Možná by se objevily expertizy, že volno nedává epidemiolo­gicky smysl a ve sněmovně by se nenašlo dost hlasů. Avšak, až do 20. listopadu máme nouzový stav (který bude prodloužen), v němž vláda omezuje mnohá naše práva (shromažďov­ací, školní docházka...), a najednou je úplně bezmocná.

Dobrá, vláda tak tak stíhá vlastní agendu v souběhu s epidemií, je to z její perspektiv­y možná druhořadý problém. Co udělala opozice? Nic. Přitom zrovna zde se mohla snadno zviditelni­t, stačilo Středulův návrh vzít vážně a zkusit ho prosadit. Sněmovnu lze svolat rychle a těžko by se našel někdo, kdo by odmítal krocení epidemie. Jenže taková iniciativa by vyžadovala práci s nejistým výsledkem a do té se opozici nechce, jednodušší je vydávat denně několik prohlášení kritizujíc­ích vládu a hladících po srsti možné voliče.

Politika v Česku umřela, nikdo ji nechce dělat. Co by mohlo být zajímavějš­í a politicky více odhalující než debata nad tím, za kolik nám stojí jeden den bez části výroby? Ve sněmovně by se třeba ukázalo, kdo myslí „boj s epidemií“vážně a kdo jen neustále mistruje okolí. Ale to bychom museli mít politiky, nikoli nemohoucí údržbáře.

MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Stačilo vzít vážně Středulův návrh, udělat ze 16. listopadu den pracovního volna a zkusit ho prosadit. Jenže taková iniciativa by vyžadovala práci s nejistým výsledkem, a do té se opozici nechce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia