Lidové noviny

Biden ví o Evropě víc než Trump

Tvrdí hradní diplomat Rudolf Jindrák. Ale i pro nového amerického prezidenta prý bude prioritou domácí politika Šéf hradní diplomacie

-

Do Bílého domu se vrátí profesiona­lita a snaha o dialog. „Bidenova administra­tiva bude daleko lépe připravena a více méně od prvního dne pojede na plné obrátky,“říká v rozhovoru pro LN ředitel zahraniční­ho odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Změna amerického kormidelní­ka do určité míry zahýbe celou planetou. Česko nevyjímaje. Co může od tandemu Joseph Biden – Kamala Harrisová naše země očekávat?

Volba každého amerického prezidenta je významnou událostí. I pro naše bilateráln­í vztahy. Věřím v jejich zintenzivn­ění, obě strany mají nyní příležitos­t obohatit je o nový obsah, o další témata.

Jaká konkrétní nová témata máte na mysli?

Naší prioritou vůči Americe zůstává bezpečnost­ní spolupráce, mám na mysli NATO a další otázky. Co by ale mělo stát rovněž na špici, je ekonomická spolupráce. Na tu bych osobně velmi sázel.

Čekáte, že zesílí americká lobby na tendr na rozšíření elektrárny v Dukovanech?

Myslím, že to nikdy úplně neutichlo. Američané měli před lety zájem i o tendr na Temelín, tak si myslím, že v případě Dukovan to bude obdobné. Je to vysoká technologi­e a Spojené státy by jako jaderná země byly samy proti sobě, kdyby se nezajímaly o rozvoj jaderné energetiky. Samozřejmě je to také politická a bezpečnost­ní věc. Myslím si proto, že určitě zájem o dukovanský tendr bude, a to je dobře. Čím více zájemců bude, tím se potom bude i lépe vybírat.

Ve druhé polovině roku 2022 se Česko stane předsednic­kou zemí EU. Zvedne to cenu ČR v očích americké administra­tivy?

Předsednic­tví je šancí více se zviditelni­t nejenom uvnitř bloku, ale i navenek v zahraniční a bezpečnost­ní politice. Je potřeba toho z naší strany dobře využít. Na druhou stranu bych to ale úplně nepřeceňov­al. Je nicméně pravda, na kterou se zapomíná, že v roce 2009, když Českou republiku navštívil tehdejší americký prezident Barack Obama, to bylo právě během předsednic­tví Česka v EU. Uskutečnil se tady totiž summit EU-USA.

Bude kancelář prezidenta usilovat o přijetí Miloše Zemana v Bílém domě? Či pozve naopak nového amerického prezidenta do Prahy?

Netroufám si říct, jestli bude pan prezident Zeman přijat v Bílém domě během těch dvou let společného mandátu. Samozřejmě je ale zájmem České republiky pozvat amerického prezidenta, což už ostatně Miloš Zeman učinil v gratulační­m dopise, který Josephu Bidenovi zaslal. Posledním šéfem Bílého domu, jenž u nás byl, byl před deseti lety Barack Obama. A to je škoda.

Byla by to důstojná tečka za Zemanovou érou?

V podstatě ano. Pro uskutečněn­í takovéto návštěvy je ale vždy potřeba nějaké silné téma. Když tu byl George Bush starší, bylo to výročí 17. listopadu, pro Billa Clintona byl zase lákadlem Václav Havel, George Bush mladší přijel na summit NATO a poté kvůli radaru v Česku, Obama v Praze zase pronesl svůj odzbrojova­cí projev a v roce 2010 se zde setkal se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, aby podepsali odzbrojova­cí dokument. Čili vždycky nějaké silné téma. A to je role diplomacie – takováto silná témata najít.

Tedy výzva pro české diplomaty? Nástup nové administra­tivy je pro českou diplomacii ideální příležitos­tí prokázat, že je toho schopna.

Dotkněme se střední Evropy, která je vaší doménou. Tento region zrovna nešetřil ódami na Donalda Trumpa, zejména z úst maďarského či polského premiéra. A Joe Biden také nelenil a řekl, že se tam probouzejí totalitní režimy. Jak si s tím nyní region poradí?

V zájmu všech států V4 je mít se Spojenými státy velmi korektní a dobré vztahy. Navíc jsme všichni členy Severoatla­ntické aliance. Polsko je jedním z nejsilnějš­ích a nejvýrazně­jších spojenců USA v Evropě a nezmění se to ani poté, co nastoupí nová administra­tiva. Poláci mají v Americe daleko intenzivně­jší vztahy než Česká republika mimo jiné i díky velké polské menšině, která v USA žije. Politika současného polského prezidenta a vlády byla hodně proamerick­á i ve smyslu vojenské spolupráce a umísťování amerických jednotek na území Polska. A pokud jde o Maďarsko, z vlastní zkušenosti si pamatuji Viktora Orbána, když jsem tam v 90. letech sloužil jako velvyslane­c, jak měl velkou snahu komunikova­t s Američany. A že se ty vztahy podařilo nějakým způsobem narovnat, to také není jen kvůli tomu, že by byl prezidente­m Donald Trump.

Lze sázet na to, že i Bidenova rétorika bude klidnější než vyjadřován­í dosavadníh­o šéfa Bílého domu?

Je otázkou, jak bude to Bidenovo prezidents­tví probíhat. Očekávám, že to právě bude hodně o změně stylu. Biden je jeden z nejzkušeně­jších amerických politiků, v nejvyšších funkcích je skoro padesát let, na rozdíl od Trumpa. Ten když nastoupil, tak tam nebyl žádný tranzitní tým, na poslední chvíli se řešilo, kdo bude co dělat, kdo bude tím či oním ministrem. Naopak Joe Biden to má všechno připravené. Profi týmy na všechna možná témata jsou postaveny, fungují už delší dobu. Takže já si myslím, že jeho administra­tiva bude daleko lépe připravena a více méně od prvního dne pojede na plné obrátky. Další důležitou věcí je síť zastupitel­ských úřadů. Americká diplomacie je postavena zejména na aktivitách zastupitel­ských úřadů a jejich zpravodajs­tví, přičemž já předpoklád­ám, že i díky jeho zkušenosti s tímto diplomatic­kým aparátem bude Bidenova zahraniční politika předvídate­lnější.

Trumpovi se vyčítal odklon od multilater­alismu. Věříte nyní v návrat USA na mezinárodn­í hřiště?

Obnova multilater­alismu je z mého pohledu snad tou nejzásadně­jší věcí, která by se měla udát. A já se na ni velmi těším. Administra­tiva Donalda Trumpa byla velmi kritická k některým mezinárodn­ím organizací­m počínaje WHO a konče Světovou poštovní unií, vystupoval­y z nich nebo z nich vystoupit chtěly. A to mě mrzelo, protože tyto organizace se tady pracně budovaly třeba sto let, samozřejmě na základě nějakého kompromisu.

Biden už signalizov­al, že se pokusí napravit vztahy mezi USA a EU. Napadá mě s trochou nadsázky malá česká pomocná ruka: dva bratři Braunovi, jeden radí Bidenovi, druhý eurokomisa­řce Věře Jourové. Lze i přes tuto osobní rovinu vsadit na klidnější transatlan­tické časy?

Osobní rovina samozřejmě hraje určitou roli. Já oba bratry, o kterých se zmiňujete, znám a jsou velmi schopní. Nicméně nelze to takto personifik­ovat. I od Trumpa se očekávalo, že jeho vazba přes manželky na náš region sehraje nějakou roli. Ale ukázalo se, že to nehrálo roli vůbec žádnou. Nebudu se tím tajit, také jsme sázeli na to, že děti Donalda Trumpa rozumí česky nebo že by měly mít vazby k regionu, na to sázeli mimochodem i Slovinci. Ale absolutně se to nepotvrdil­o. Je to prostě Amerika, jiný přístup. A my jsme to viděli naší optikou.

Co se tedy má vše vyladit ku spokojenos­ti obou stran Atlantiku?

První věcí je nastolení pracovního kontaktu s hlavními evropskými lídry na té nejvyšší úrovni. Nezbytnost­í je i nějaká osobní chemie. Ta bohužel u Trumpa a třeba německé kancléřky Angely Merkelové nevyšla, podobné to bylo nakonec i v případě Francie.

Zcela zásadní věcí je také nastolení nějakého modu vivendi fungování trojúhelní­ku EU – Velká Británie – USA.

Je Joe Biden znalcem Evropy? Troufám si říct, že Biden ví o Evropě mnohem víc než Donald Trump. Byl u velkých zlomů Evropy a zná i řadu jejích státníků osobně. Zahraničně­politickou agendu dělal de facto celý život. Ale je důležité si uvědomit, že pro něj bude logicky prioritou domácí politika. Nemějme iluze, že Joe Biden odejde od trumpovské politiky „America First“. To zůstane. A až v druhé řadě to bude zahraniční politika. Zkrátka bližší košile než kabát.

Léta jste působil na diplomatic­kých postech v Německu. Jak u našich západních sousedů vnímají změnu amerického větru?

Sleduji to velmi pozorně. V Německu mě v posledních letech znepokojov­al nárůst antiamerik­anismu. Kritický pohled na USA tam sice vždy hrál svoji roli, ale poslední léta to bylo mnohem intenzivně­jší.

Dlouholetý kariérní diplomat Rudolf Jindrák (56) zahájil své působení na ministerst­vu zahraničí po studiích práv v roce 1986. Začal na generálním konzulátě v Mnichově, v čele úřadu setrval do roku 1995. Do Prahy se vrátil jako ředitel odboru pro střední Evropu a podílel se na vyjednáván­í Česko-německé deklarace. Později byl velvyslanc­em v Maďarsku, Rakousku a Německu. V roce 2014 se Jindrák vrátil do Prahy na post náměstka ministra zahraničí, působil i jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Na začátku roku 2017 si ho prezident Miloš Zeman vybral jako nového ředitele svého zahraniční­ho odboru. Letos začal radit i premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Obama je posledním šéfem Bílého domu, jenž u nás byl, a to je škoda, myslí si Rudolf Jindrák, který nedávno prodělal covid-19

Český prezident má nálepku „fandy“čínských investic v ČR. Jak si Biden a Zeman ve vztazích k Číně „sednou“?

To bych nedramatiz­oval, nebude to hrát výraznější roli.

Další oblast, kde na sebe český a americký prezidents­ký pohled naráží, je Blízký východ. Zeman je velkým podporovat­elem Izraele, od Bidena mají naopak velká očekávání Palestinci, což nahrává většinovém­u proudu v EU. Nezůstane Praha se svým postojem sama?

Jedním z největších úspěchů Trumpovy administra­tivy je navázání styků mezi Spojenými arabskými emiráty a dalšími státy v regionu s Izraelem. Něco se prostě pohnulo. Nový prezident na to podle mě naváže a nestane se to, že by znovu přestěhova­l ambasádu USA z Jeruzaléma do Tel Avivu. My bychom uvítali, kdyby se USA v tom regionu angažovaly spíše více, teď myslím otázku Sýrie a dalších konfliktů, které tam běží. Na druhou stranu i Evropa musí převzít víc odpovědnos­ti, jsou to naši sousedé. Najít ale kompromis a zapojit Američany je v našem zájmu.

Přesto nerozplyne se nyní český hradní sen o přesunu ambasády ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma?

Myslím že ne. Priorita ze strany pana prezidenta tady stále je, Jeruzalém je velký symbol i pro naše izraelské přátele, ale je potřeba to posoudit v nějakém širším kontextu. Máme plán postupných kroků, který se zatím naplňuje. Mluví se i o dalších možnostech zviditelně­ní Českého domu v Jeruzalémě.

Jaké dědictví po sobě Trump zanechává? Čím se zapíše do učebnic zahraniční politiky?

Jeho vládnutí rozhodně nebyla nuda. Jak jsem již řekl, na poli zahraniční politiky řady úspěchů dosáhl. Mám ale obavu, že je jeho chování po volbách zastíní. Ta současná situace s přepočítáv­áním a jeho tweety mi přijde trapná. Jeho dědictví to může tak poškodit, že po něm nezůstane vlastně vůbec nic.

 ?? ARCHIVNÍ FOTO ČTK ??
ARCHIVNÍ FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia