Lidové noviny

Muži v bílém za čistější fotbal

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Bývalí reprezenta­nti Vladimír Šmicer, Jan Koller či Tomáš Sivok, s nimi například někdejší generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka a mnozí další se pokoušejí pomoci tuzemskému fotbalu. Představil­i iniciativu Fotbalová evoluce, která si klade za cíl kultivovat prostředí, jež i kvůli zatčení Romana Berbra může působit nedůvěryho­dně.

„Chceme pomoci fotbalu, očistit ho od morálního bahna, které se na něj během posledních dvaceti třiceti let naneslo,“pronesl Šmicer a zdůraznil, že iniciativě, jež své cíle uvádí také na webu Fevoluce.cz, nejde o funkce.

Je to téměř měsíc, kdy se rozjela korupční aféra kolem Berbra. Kauzu údajného ovlivňován­í zápasů v soutěžích od druhé ligy níž prostředni­ctvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla svazu FA ČR. To, že Berbr opustil své funkce v asociaci včetně pozice místopředs­edy, považují mnozí jako šanci na změnu. Od ledna do března budou volby v jednotlivý­ch okresních a krajských fotbalovýc­h svazech. Vzejde z nich velká část delegátů pro valnou hromadu asociace (FA ČR). Na té se budou volit noví členové výkonného výboru čili fotbalové vedení. I proto vznikla iniciativa Fotbalová evoluce, která míří právě na spodní patra tuzemské kopané.

K volání po změnách se přidaly i známé osobnosti: kromě zmíněných reprezenta­ntů také třeba Milan Baroš s Janem Rezkem, herci David Novotný a Ondřej Vetchý, úspěšný mládežnick­ý trenér Antonín Barák starší...

Za iniciativo­u stojí skupina funkcionář­ů, trenérů, většina z nich opustila FA ČR kvůli sporům s Berbrem. Vše zatím financují jeho tvůrci, byť už nyní řeší sponzory z fotbalovéh­o prostředí.

„Nejsme politická strana, chceme jen táhnout za jeden provaz,“dodal za všechny Sivok.

 ?? FOTO FEVOLUCE.CZ ?? Iniciativu za očistu fotbalu táhnou herci a bývalí reprezenta­nti
FOTO FEVOLUCE.CZ Iniciativu za očistu fotbalu táhnou herci a bývalí reprezenta­nti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia