Lidové noviny

A českým slovem roku 2020 bude…

-

Když letos 5. ledna upozornil nakladatel­ský dům Oxford University Press na pět nových slov, jež bychom měli sledovat, vybral tato: climate emergency (klimatická nouze), permacultu­re (složenina s významem udržitelné zemědělstv­í), freegan (ten, kdo protestuje proti vyhazování potravin tím, že je jí), hothouse (nikoli v původním významu skleník, ale nově jako prostor, v němž se rodí nové nápady i emoce) a hellacious (pekelná situace). Mikroorgan­ismu jménem SARS-CoV-2, menšímu než desetitisí­cina tečky za touto větou (autorem přirovnání je politolog Fareed Zakaria), svět tenkrát věnoval pozornost téměř nulovou.

Pak ale před pár dny vydavatel slovníku Collins Dictionary vyhlásil anglické (a tudíž globální) slovo roku a znělo jinak: lockdown.

Mezi první desítkou kandidátů na tuto poctu byla také slova a slovní spojení coronaviru­s, self-isolate, social distancing, keyworker. Nic z toho není třeba překládat. Zázračnou schopnost přeskakova­t i ty nejvyšší jazykové bariéry jim dal onen na počátku roku absolutně přehlédnut­ý mikroorgan­ismus.

Takže nepochybuj­u o tom, že i ve volbě českého slova roku 2020 bude mít SARS-CoV-2 prsty. Vlastně spíše štětičky, jimiž se jeho mikrokulič­ka přichytí na naši buňku, aby se tam množila, škodila, zabíjela. A dost bych vsadil na to, že vybrané české slovo bude když ne shodné, tak alespoň patřící do téhle pandemické rodiny.

Překládat je také nebude nutno. I když právě v překládání funkčních a vžitých termínů máme už od obrozeneck­ých dob bohatou praxi, zaměřenou původně na kalky z němčiny. V modernější době jsme se pokusili postavit pro změnu anglické slovní invazi, zejména ve sportovní terminolog­ii, a přeložili si názvy všech týmových her. Unikly jen tenis a hokej; avšak alespoň puku se za trest muselo říkat touš či kotouč. Jen disidenti spisovné češtiny hráli na divoko poloanglic­ký nohejbal.

Mimo stadiony dostaly dispens jen termíny, které z angličtiny přicestova­ly přes Moskvu, například kombajn nebo chuligán. Mimořádně zle zato dopadl hotdog ,ač se mu rusky říká chotdog. Jazykoví ideologové rozhodli, že imperialis­mu je nutno čelit rázným párkem v rohlíku.

Vraťme se však k lockdownu. S chutí připomenu jasnozřivý text Milana Tesaře ze satirické rubriky Divoká kachna týdeníku Reflex (15. 10.) nazvaný „Překlad slova lockdown se Babišovi povedl. Češi si ho zamilovali.“Jak se v něm dočítáme, „skupina českých historiků nazvaná Němci“oprášila metodu překladu cizích termínů přímočarým kalkem a přeložila lockdown jako „podzámčí“. Následně pak „se v novele zákona o domácím vězení objevila věta, že je možné, že na několika zámcích dojde k podzámčí“.

Google překladač bohužel zdaleka tak vtipný jako Milan Tesař není a spokojí se s bezbarvým výrazem izolace. Obávám se, že ten si nezamiluje­me, což ostatně platí io lockdownu.

JAROSLAV VEIS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia