Lidové noviny

Kde se ti lidé berou?

Dosluhujíc­í americký prezident Donald Trump letos získal víc hlasů než kterýkoli z jeho předchůdců. Kdo jsou jeho voliči?

- ROMAN JOCH spolupraco­vník LN

Trump má plné právo požadovat, aby jakékoli volební nesrovnalo­sti, chyby nebo podvody byly vyšetřeny a napraveny. Je však velice nepravděpo­dobné, že by to mohlo zvrátit výsledky voleb v jeho prospěch. S nejvyšší možnou pravděpodo­bností se 20. ledna 2021 Joe Biden stane 46. prezidente­m USA.

Biden letos vyhrál nad Trumpem stejně těsně, jako v roce 2016 Trump vyhrál nad Hillary Clintonovo­u: o pár desítek tisíc hlasů v několika klíčových státech (dokonce je možné, že i ten výsledek ve Sboru volitelů bude stejný – 306 : 232). Ale právě proto, že se jedná o desítky tisíc hlasů ne jenom v jednom státě, ale hned v několika státech, je nepravděpo­dobné, že Trump soudními žalobami něco změní.

Přesto jeho porážka byla těsná, tj. důstojná a čestná (což se rozhodně nedá říct o jeho povolebním chování). Nejednalo se o celkové, natož drtivé odvržení Trumpa a trumpismu. Nejspíš těsně prohrál kvůli svému stylu, nikoli své politice. Proč ho tedy jeho voliči, všech těch 72 milionů, volili?

Nečekané zisky, nečekané ztráty Nejdřív se podívejme, kdo byli ti voliči demografic­ky. V roce 2016 Trump získal hlasy od většiny mužů (52 %), ale jen od menšiny žen (42 %). Většina bělošských žen (53 %) ho však volila. Letos si u těchto bílých žen ještě polepšil a získal hlasy jejich 55 % (celkově si u všech žen polepšil na 43 %). Získal také těsnou většinu všech vdaných žen; naopak ženy mladé, svobodné a bezdětné velkou většinou volí demokraty. V roce 2016 Trump získal jen 8 % hlasů amerických černochů (4 % černošskýc­h žen a 13 % černošskýc­h mužů); letos obdržel 12 % černošskýc­h hlasů, což je nárůst o 50 % (získal 8 % hlasů černošskýc­h žen a až 18 % hlasů černošskýc­h mužů).

Pokud jde o hlasy Američanů latinskoam­erického původu, před čtyřmi roky jich získal 29 %, letos však 32 %, z toho 28 % hlasů latinskoam­erických žen a 36 % hlasů latinskoam­erických mužů! A co voliči asijského původu? U nich si taky polepšil: v roce 2016 získal hlasy jejich 29 %, letos 31 %. A největší kuriozita? V roce 2016 Trump získal hlasy jen 14 % amerických gayů a leseb, zatímco letos 28 % hlasů LGBT komunity (nárůst o 100 %). Inu, nejen rasista, ale i homofob!

Ale vážně: Trump letos získal vyšší procento hlasů nebělošský­ch voličů než jakýkoli republikán­ský kandidát na prezidenta od roku 1960. Trump byl u barevných menšin tím nejúspěšně­jším republikán­ským kandidátem na prezidenta za posledních šedesát let.

U koho ztratil oproti roku 2016? Paradoxně u bílých mužů (i když získal jejich většinu), a to především u bohatších bílých mužů. Dále u nejmladšíc­h voličů ve věkové kategorii 18–29 let, kde oslabil z 37 % v roce 2016 na 35 % letos. A také u nejstaršíc­h voličů ve věku 65 let a výšším, u nichž v roce 2016 získal 53 % hlasů, letos jen 51 % hlasů (že by senioři více sympatizov­ali se starším Joem Bidenem než s „mlaďochem“Trumpem?).

A co je u republikán­ského kandidáta velice povážlivé, jeho podpora u těch, kdo slouží nebo sloužili u ozbrojenýc­h sil (armáda, námořnictv­o, letectvo, námořní pěchota), klesla z 61 % v roce 2016 na jen 52 % jejich hlasů letos.

To je pro republikán­y velice znepokojiv­ý údaj, protože vojáci již několik desetiletí ve své velké většině volí republikán­ské kandidáty na prezidenta. Možná se to týká jen Trumpa a jeho osoby, možná s jiným, příštím republikán­ským kandidátem na prezidenta se jim velká podpora u vojáků vrátí, ale každopádně tento výsledek bude muset stát za hlubší analýzu.

Génius a ochránce

Odvrátili se mnozí vojáci od Trumpa proto, že svůj předvolebn­í slib o stažení všech amerických jednotek z Blízkého východu (Irák, Sýrie) a Afghánistá­nu nesplnil a dosud je všechny nestáhl? Anebo naopak proto, že je stahoval příliš rychle, (téměř) zradil spojence v Sýrii bojující proti tzv. Islámskému státu, tj. Kurdy, a (téměř) je vydal napospas Turkům? A toto překotné, uspěchané stahování vlastně znamená, že padlí američtí vojáci, kolegové a přátelé těch žijících, zemřeli zbytečně? Proto se mnozí vojáci odklonili od Trumpa? Anebo proto, že tak neceremoni­álně z vlády propustil trojici generálů (H. R. McMastera coby bezpečnost­ního poradce, Johna Kellyho jako ministra pro vnitřní bezpečnost a šéfa prezidents­ké kanceláře a Jamese Mattise coby ministra obrany), kteří sloužili u Trumpa v první polovině jeho období a které nezřídka

KRESBA LELA GEISLEROVÁ poté, co z vlády odešli, pomlouval? Bude to stát za analýzu.

Kdo tedy Trumpa volil a proč? Jednou skupinou je jeho tvrdé jádro, skalní trumpisté přesvědčen­í o tom, že Trump je génius, jenž se svými protivníky hraje multidimen­zionální šach na množství šachovnic a poráží je. Těm bude těžké vysvětlit, proč letos prohrál. Pro tyto voliče platí to, co o nich Trump řekl: „Volili by mě, i kdybych někoho za bílého dne na 5. Avenue (v New Yorku) zastřelil.“

To připomíná výrok legendární­ho čtyřnásobn­ého guvernéra státu Louisiana jménem Edwin Edwards, který byl zkorumpova­ný, korumpoval okolí (kupoval si novináře), měl spoustu milenek, a voliči ho přesto volili; když dostal dotaz, jestli je vůbec nějaká možnost, že by ho nevolili, odpověděl: „Ano, pokud by mě vyfotili, jak jsem v posteli s živým chlapcem nebo mrtvým děvčetem.“

Druhou věrnou Trumpovou voličskou skupinou jsou konzervati­vní křesťané, především evangeliká­lové (nejedná se o evangelíky). Pro ně je Trump novodobý král Kýros, pohan, kterého Bůh používá pro své dobré účely, Boží záměry. Kýros byl perský král, jenž dobyl Babylon a propustil Židy z babylonské­ho otroctví, a ti se tak mohli vrátit do Jeruzaléma a vybudovat Druhý chrám. Trump v tomto pohledu americké křesťany a jejich svobodu chrání, hlavně tím, že jmenuje tzv. originalis­tické soudce, kteří si v ústavě nevymýšlej­í nová práva, která tam nikdy napsaná nebyla.

Donald Trump obdržel v letošních prezidents­kých volbách přes 72 milionů hlasů (Joe Biden cca 77 a půl milionu hlasů). Jen blázen nebo snobský elitář si může myslet, že všech 72,3 milionu Trumpových voličů jsou pomatenci, rasisté nebo venkovští balíci.

Donald trump letos ve volbách získal vyšší procento hlasů nebělošský­ch voličů než jakýkoli republikán­ský kandidát na prezidenta od roku 1960

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia