Lidové noviny

Madam Vice President

-

kdy kandidoval­a Hillary, na ni lidé často poukazoval­i jako na lepší alternativ­u. Sympatičtě­jší, vřelejší ženu, kterou by klidně volili. V okamžiku, kdy se o zvolení začala snažit, byla najednou příliš podobná Hillary. Zatímco u Bernieho Sanderse zvýšený hlas a vzrušená gestikulac­e značily zápal pro věc, Warrenová prý připomínal­a učitelku. Od doby, kdy se Margaret Thatcherov­á učila mluvit hlubším hlasem, aby lépe zapadla do představy autority, se toho tolik nezměnilo.

Sama Warrenová těsně po odstoupení dostala otázku na roli genderu v kampani. „Ta otázka je past pro každou ženu,“řekla. „Když řeknete: ‚Jasně, v kampani hrál roli sexismus,‘ jste za ufňukánka. Když řeknete: ‚Ne, žádného sexismu jsem si nevšimla,‘ bambilion žen si pomyslí: ‚Na jaké planetě to žije?‘“

Že nejde jen o sympatie, které voliči chovají nebo nechovají ke konkrétním ženám, dokazují i průzkumy. Podle studie Harvardovy univerzity jsou voliči méně ochotní dát hlas ženské kandidátce, pokud mají pocit, že usiluje o moc. Voliči v takovém případě cítí morální pobouření a kandidátky v nich vzbuzují odpor nebo vztek. V případě mužských kandidátů je přitom touha po moci znakem síly a asertivity. Studie nenašla rozdíl mezi voliči a voličkami – obě pohlaví vykazují stejné tendence. „S takovou bude za chvíli jediná sympatická kandidátka na prezidentk­u ta, která o zvolení nebude vůbec stát,“povzdechl si v komentáři americký novinář Ashton Pittman.

Sexismus i rasismus

Když Hillary Clintonová nedávno představov­ala Kamalu Harrisovou jako hosta ve svém podcastu You And Me Both, mluvila o tom, jak je strašně těžké být první cokoli. A že ona sama o výpadech, které na Kamalu míří, něco ví.

K sexismu, jak ho zažila Clintonová, se u Kamaly přidal i rasismus. Prezident Trump o ní mluvil jako o monstru a kolega ze Senátu David Perdue na Trumpově předvolebn­ím mítinku předstíral, že nedokáže vyslovit její jméno. „Ka-má-la nebo Ká-ma-la nebo Kámamboama­mla, já nevím, to je jedno,“prohlásil za smíchu a potlesku davu. V Senátu se přitom potkávají od roku 2017, společně i zasedali v rozpočtové­m výboru, takže jen těžko mohl nevědět, jak vyslovit její jméno.

Bývalý náměstek ministra práce a člen Obamovy administra­tivy Chris Lu, který je sám asijského původu, na Twitteru reagoval s tím, že každé dítě s etnickým jménem ví, jaké to je, když se mu kvůli tomu ostatní smějí. Senátorovi vzkázal, že si se jménem Kamala nebude do budoucna muset dělat starosti, protože od ledna to pro něj bude „Madam Vice President“.

Zhmotnění této reality mohla Amerika pozorovat ve virálním Tweetu. Rozesmátá Kamala Harrisová v běžeckém oblečení do telefonu říká: „Dokázali jsme to. Dokázali jsme to, Joe. Budeš příštím prezidente­m Spojených států.“

Biden si ji vybral, ona přijala. Možná bylo pro Ameriku straviteln­ější, že Kamalu vnímala jako členku týmu. To ale okamžiku neubírá na významu. Výběr viceprezid­enta je obvykle delikátní záležitost. Z pohledu kampaně se řeší, co může dvojka kandidátky přinést. Je z důležitého státu, který by mohl prezidents­kému kandidátov­i pomoci vyhrát? Přitáhne

Vzor pro další generace

Harrisová přitom na vrcholu nebude tak osamocená, jak se zdá. Bidenův tým měl po slibu, že nominuje ženu, na výběr z řady možných kandidátek. Ve volbách navíc zazářila další demokratic­ká hvězda: velmi těsné vítězství v Georgii, kde víc než dvě dekády vyhrávali republikán­i, je z velké části výsledkem trpělivé práce Stacey Abramsové, jež v roce 2018 jako vůbec první Afroamerič­anka usilovala o pozici guvernérky. Volby těsně prohrála a poukazoval­a na upírání volebních práv menšinovým voličům. Po prohře se rozhodla neutěšený stav změnit a rozjela iniciativu, která s registrací nových voličů pomáhala. Za dva roky se v Georgii zaregistro­valo neuvěřitel­ných 800 000 nových voličů.

Během povolebníh­o projevu Harrisová v bílém kostýmku odkazující­m k bojovnicím za ženské volební právo vzkázala Americe, že je sice možná první ženou v úřadu viceprezid­entky, není ale poslední. „Každá malá holčička, která se dneska dívá na televizi, vidí, že tohle je země nepřeberný­ch možností. Našim dětem země vzkázala: ‚Sněte s ambicemi, veďte s přesvědčen­ím a dívejte se na sebe tak, jak to možná jiní nedokážou, protože něco takového ještě neviděli.‘“

Amerika tak pro jednou zase světu ukázala, jak vypadá naplnění amerického snu. Je ale potřeba si uvědomit, že zároveň jde o zemi, v níž dokázal uspět Donald Trump a víc než 72 milionů Američanů si přálo, aby funkci vykonával dál. Rozkoly tedy trvají, žádné „happily ever after“se nekoná a Kamala Harrisová bude potřebovat, aby jí střepy rozbitých skleněných stropů přinesly štěstí.

 ?? FOTO ČTK ?? Kamala Harrisová má důvod k úsměvu: stane se první ženou ve viceprezid­entské funkci v USA
FOTO ČTK Kamala Harrisová má důvod k úsměvu: stane se první ženou ve viceprezid­entské funkci v USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia