Lidové noviny

Kde se ti lidé berou?

-

pochodu zdravice, zatímco Trump promluvil osobně.

Další, třetí voličskou skupinou Trumpa jsou regulérní republikán­i. Nikoli ti příliš ideologičt­í, ale spíš pragmatičt­í, kteří vědí, že Trump je velice nedokonalý člověk, možná i ostuda strany, ale hraje za jejich tým a oni si především nepřejí, aby vyhrál soupeřův tým. Tihle lidé chtějí využít Trumpa, dokud je užitečný (tj. má voliče), pro své účely; když už užitečný nebude, bez váhání ho odkopnou. Jsou rádi, že Trump a republikán­ská většina v Kongresu jim před Vánoci 2017 výrazně snížili daně, a jsou rádi i za originalis­tické soudce, a tudíž za klid a stabilitu před revolučním­i změnami.

Opatrní a chudí

Těmto republikán­ům totiž vadí levé křídlo Demokratic­ké strany a jeho (z pohledu průměrného republikán­ského voliče) šílené ideologick­é nápady směrem k socialismu, jako jsou vysoké daně a přerozdělo­vání, radikálním­u environmen­talismu (zákaz těžby i spotřeby fosilních paliv) a „antirasism­u“, což je podle nich ideologick­á převýchova obyvatelst­va a „reparace“za otrokářstv­í, tedy přerozdělo­vání bohatství od bělochů k černochům. Trumpa vnímají jako bariéru proti těmto radikálům. Takoví voliči skousli i Trumpovu vulgaritu a nedůstojné chování, protože radikální levice se obávají mnohem víc: hlavně těch, kdo rabují, podpalují a ničí v ulicích a každého, kdo jejich počínání kritizuje, označí za rasistu. To je taky i důvod, proč Trump u bělošských žen neoslabil, nýbrž naopak posílil. Za to mohou centristič­tí, umírnění demokratič­tí politici tím, že radikálně levicovému křídlu ustupovali a byli příliš zbabělí na to, aby násilnické­mu řádění v ulicích řekli: „Tak už dost!“

A konečně čtvrtou skupinou Trumpových voličů jsou lidé spíš chudší: jak chudí běloši, tak i příslušníc­i barevných rasových a etnických menšin, kteří byli tradičně voliči Demokratic­ké strany, ale k republikán­ům je přitáhl právě Donald Trump, protože je velice netradiční­m, „nerepublik­ánským“republikán­em. Podle nich projevil mnohem větší zájem o lidi, jako jsou oni; mnohem větší zájem, než mají elity, ať už demokratic­ké, či republikán­ské. On je lidovější, nepoužívá profesioná­lní politické fráze, a učinil Republikán­skou stranu lidovější; učinil ji stranou i chudších lidí.

Král je mrtev, trumpismus ne

Pro tyto voliče byli tradiční republikán­ští politici příliš elitní, elitářští a bohatí. Typickým republikán­ským gentlemanů­m, jako byli Mitt Romney (2012), John McCain (2008), Bob Dole (1996) či George Bush starší (1992), tito lidé svůj hlas nedali, dali jej jejich demokratic­kým protikandi­dátům. Naopak u těchto lidí zabodovali ti republikán­ští kandidáti, kteří byli lidovější: usměvavý, telegenick­ý Ronald Reagan se svým vtípky, George W. Bush, o kterém všichni věděli, že než na recepcích či večírcích ve Washington­u raději tráví čas na svém ranči v Texasu a pojídá pikantní křidýlka či žebírka; a samozřejmě Donald Trump, prezident populista, kterého nenávidí všechny ty správné, kultivovan­é elity.

Trump letos těsně prohrál, ale to neznamená, že trumpismus je mrtev. „Pokrokové“progresivn­í elity v Americe i v Evropě by si měly dát dobrý pozor, aby to se svým progresivi­smem nepřehnaly. Prosté lidi jejich teorie o genderu a transgende­ru nezajímají, a pokud ano, pak je štvou. A rovněž je už nebaví, že chtějí-li zachovat charakter svých zemí, a tudíž odmítají masovou imigraci především z cizí kultury, progresivn­í elity jim nadávají do rasistů a xenofobů.

Přeženou-li to progresivn­í elity se svým progresivi­smem, vykoledují si další populistic­kou volební vzpouru. A pokud se do jejího čela postaví nový, příští „Trump“, jenž na rozdíl od Trumpa současného nebude mít jeho charaktero­vé a osobnostní defekty, a tudíž bude mnohem efektivněj­ší, progresivn­í elity to smete.

U chudých vždy bodovali lidovější republikán­ští kandidáti: třeba George W. Bush, který než ve Washington­u raději trávil čas na ranči v Texasu a pojídal pikantní křidýlka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia