Lidové noviny

Synantropn­í houby

- JAN BOROVIČKA mykolog

Činnost člověka hraje v proměnách životního prostředí zásadní roli, zejména pokud jde o snižování rozlohy přirozenýc­h ekosystémů. To má za následek pokles druhové rozmanitos­ti, což je problém, jejž někteří přírodověd­ci považují v rámci vlivu člověka na přírodu za nejpalčivě­jší. Týká se to i hub – přirozená stanoviště mizí a s nimi i druhy na ně vázané. Vzácné a ohrožené houby jsou v centru zájmu mykologů. Když někdo objeví nějaký raritní druh, s chutí se na něj zajedou podívat třeba na opačný konec republiky.

Na druhou stranu tzv. synantropn­í houby rostou na místech ovlivněnýc­h činností člověka. Protože jsou hojné, mykologové si jich obvykle nevšímají, přesto však představuj­í pozoruhodn­ý fenomén. Obvykle se jedná o druhy specializu­jící se na rozklad nějakého druhu substrátu nebo využívajíc­í nahromaděn­í organické hmoty. Zahradní a městské trávníky jsou typickým stanoviště­m kropenatce otavního, bedly zardělé a některých žampionů. V těchto dnech lze najít čirůvku fialovou, jedlou podzimní houbu, která s oblibou vyrůstá v okolí kupek rostlinnéh­o odpadu ze zahrádek.

Dřevomorka sežere trámy, skříně, postele, dveře, podlahu. Když najde podmínky k růstu, agresivně se šíří a nezastaví ji ani cihlová zeď či beton.

Tmavobělky, kržatky, křehutky, lysohlávky, sametovky a další houby zase mohou ve velkém množství vyrazit tam, kde se nahromadil­a drobná dřevní hmota. Zvláštní kapitolu v tomto smyslu představuj­í druhy rostoucí na záhonech se štěpkou nebo mulčovací kůrou. Díky častému používání těchto substrátů můžeme na jaře nalézt smrž koromilný, který byl u nás v minulosti prakticky neznámou houbou. Haldy toxické strusky z olověné hutě u Příbrami zas poskytly útočiště měcháči písečnému, jenž obecně roste na nehostinný­ch místech, kde je konkurence jiných hub omezená.

Nápadná, sírově žlutá exotická bedla cibulkotře­nná je naší nejhojnějš­í květináčov­ou houbou. Ve volné přírodě tady neroste, ale je k vidění u rostlin pěstovanýc­h v domácnoste­ch. Je neškodná, to ale nejde tvrdit o jiných druzích, zejména o těch dřevokazný­ch. Taková trámovka plotní je celkem nenápadná, ale dřevěné skulptury z topolů často obydluje šupinovka zhoubná, a ta může svými mohutnými trsy nechtěně doplnit jejich umělecký výraz.

A pak je tu dřevomorka, noční můra chatařů a chalupářů. Plodnice této houby jsou v přírodě vzácné, zato v interiérec­h může dřevomorka parádně narůst. Vyhovuje jí vlhkost sklepů a nevětranýc­h místností. Sežere trámy, postele, skříně, dveře, podlahu. Když už najde podmínky k růstu, dokáže si vodu přivést dlouhými provazci mycelia i ze vzdálených míst, agresivně se šíří a nezastaví ji ani cihlová zeď nebo beton. Přitom je velmi odolná a zbavit se jí není snadné. Tak třeba radiační pracoviště ošetřující historický nábytek gama zářením vám garantují očistu od červotočů i tesaříků, ale ne od dřevomorky domácí…

Přestože nám dřevokazné houby mohou pořádně zavařit, netahejme je kvůli tomu před soud. Jejich advokát by namítl, že armáda houbařů toho z našich lesů každoročně zavaří mnohem víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia