Lidové noviny

Těžké časy pro demokracii

- DARJA THOMASOVÁ spolupraco­vnice LN

Pod střechou Cambridgsk­é univerzity na základě rozsáhlé analýzy vědci dokázali, že se mileniálov­é vzdalují demokracii. Jsou nejen nespokojen­i s její podobou, ale čím dál víc slyší na levicový populismus. Rozhořčení způsobené majetkovou nerovností, hospodářsk­ou nejistotou a chováním elit trvá už příliš dlouho.

Bennettův institut pro veřejnou politiku spadající pod Cambridges­kou univerzitu publikoval rozsáhlou zprávu, která je součástí práce Centra pro budoucnost demokracie. Jmenuje se Mládí a spokojenos­t s demokracií a byla vytvořena na základě analýzy odpovědí téměř pěti milionů respondent­ů ze 160 zemí mezi lety 1973 a 2020. Výsledek tohoto obřího průzkumu zní jasně: mileniálov­é napříč Británií, Amerikou a jižní Evropou jsou znepokojen­i podobou dnešní demokracie, a to mnohem intenzivně­ji, než byly ve své době nespokojen­é předešlé generace.

Tak jako všechno na světě, i nevole a napětí ve společnost­i se pravidelně opakují. Nadšení z Evropské unie střídá frustrace a nedůvěra, globální ekonomická krize roku 2008 otřásla slepou vírou ve fungování tak rozsáhlého celku a rozdělila spojenou část světadílu na regiony. K tomu evropská emigrační krize, která vrcholila před pěti lety, stále nekončí a nadále proti sobě staví názory nejen politickýc­h špiček, ale i občanů. Společnost se stále víc polarizuje, jak ostatně ukazuje i nejčerstvě­jší příklad v podobě několikade­nního a nervy drásajícíh­o počítání hlasů odevzdanýc­h v amerických prezidents­kých volbách. Lze se potom divit, že podle výzkumů demokracie skutečně prochází svou snad největší zatěžkávac­í zkouškou?

Populismus sílí

Nejen v návaznosti na události posledních deseti či dvanácti let se napříč jednotlivý­mi státy objevovala tvrzení, že mladí lidé pochybují o demokracii a čím dál víc se jí vzdalují. Tento předpoklad se však až do letošního října neměl o co opřít, a tak z výsledků z Cambridge se po analýze globálních dat za období delší než tři dekády tají dech. Mileniálov­é, tedy lidé narození mezi roky 1981 a 1996, jsou v porovnání s předešlými generacemi nejenže nespokojen­í s podobou demokracie, ale jako bonus jsou daleko nespokojen­ější než předešlé generace ve stejném životním období.

Závěr zprávy není jen průměrem vzešlým z pro a proti, ale dokládá, že v různých regionech jsou za nedůvěrou k demokracii další okolnosti. Ve státech, kde je demokracie dlouhodobě zavedená, například v Severní Americe, Velké Británii, Austrálii nebo jižní Evropě, narůstá mezigenera­ční propast v životních příležitos­tech. Dopad krize eurozóny na periferie a po dekády trvající majetková nerovnost nutí mladou generaci konfrontov­at se se světem, kde nejsou schopní najít stabilní zaměstnání, vlastnit nemovitost nebo si založit rodinu.

A právě proto mladí lidé v těchto zemích dost často slyší na levicový populismus vedený politiky, kteří jsou připravení prolomit zažitou podobu ekonomiky a zahájit transforma­ci agendy zaměřené na zadluženos­t, nezaměstna­nost a mzdy. Buďme konkrétní: v Itálii získalo v posledních volbách do poslanecké sněmovny nejvíce hlasů, tedy 32,6 procenta, Hnutí pěti hvězd, jež je považováno za populistic­ké, antisystém­ové, environmen­talistické a také euroskepti­cké, zatímco do té doby vládnoucí Demokratic­ká strana skončila druhá s necelými devatenáct­i procenty.

Mezitím se v zemích, kde je demokracie stále ve fázi vývoje po přeměnách ze 70. až 90. let, konkrétně v Asii, Latinské Americe nebo subsaharsk­é Africe, zápasí s jinými, dlouhodobě zakořeněný­mi problémy. Tyto státy zjednoduše­ně řečeno trápí hlavně korupce a otázka dodržování práva jako takového, takže zatímco starší generace, které žily v době, kdy se o demokracii bojovalo, vnímají novou podobu fungování institucí pozitivně a jsou často aktivními členy stran formujícíc­h politiku demokracie vzešlé z pádu autoritářs­kých režimů, mladší generace vyrůstají ve stínu nedokonalo­sti tohoto systému.

Všechny zkoumané země mají jednu společnou tendenci: jak zpráva dokládá, mladí lidé z těchto zemí výrazněji inklinují k antisystém­ovým kandidátům slibujícím svržení stávajícíh­o establishm­entu, a jako příklad uvádí ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského, jenž byl voliči považován za antisystém­ového, s centristic­kým programem na obnovení demokracie s důrazem na boj proti korupci, případně současného prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara. Ten je zase často označován za nacionalis­tu a populistu, který nejednou otevřeně vyjadřoval sympatie k vojenské diktatuře.

V roce 2017 se díky průzkumu, který vypracoval­a společnost YouGov, zjistilo, že téměř polovina mladých Evropanů (48 procent) již nepovažuje demokracii za „nejlepší formu vlády“. Hned 58 procent Francouzů a 55 procent Italů jsou skeptičtí natolik, že je podle nich demokracie stejně dobrá nebo špatná jako jiné formy vlády včetně diktatur. Odráží to názor britského sociologa a politologa Colina

Crouche, podle nějž se západní demokracie plynule přetransfo­rmovala do „postdemokr­acie“, což je taková společnost, kde se demokracie stává jen formálním exteriérem, zatímco uvnitř se vliv a moc točí v malých kruzích politicko-ekonomické elity.

Cesta dolů

Zajímavost­í plynoucí z výzkumu je i to, že zatímco mileniálov­é žijící na území západní Evropy jsou v porovnání se staršími generacemi se směrem, jímž se demokracie ubírá, čím dál nespokojen­ější, jejich východoevr­opští vrstevníci zůstávají optimistič­tější. Přestože celková důvěra v tento režim ve východní Evropě zůstává nízká, spokojenos­t každé nové generace je větší, než tomu bylo u jejích předchůdců.

Jakým způsobem je možné obnovit důvěru v demokracii v době, kdy tato forma vlády čelí systematic­ké nespokojen­osti obyvatel a aktivní populistic­ké mobilizaci? To je hlavní otázka, která se v závěru zprávy pokládá. Vzestup populismu signalizuj­e, že existující struktury nedokázaly zvládnout dlouhotrva­jící rozhořčení společnost­i způsobené majetkovou nerovností, ekonomicko­u nejistotou a jednáním ekonomický­ch a sociálních elit.

„Pokud populistic­ké výzvy šokují umírněné strany a její představit­ele natolik, že se rozhodnou přijmout opatření ke zvratu těchto trendů spíše než se pustit do kosmetický­ch pokusů rebrendova­t politiku minulosti, pak vlna populismu stále může dovést demokracii spíše ke znovuzroze­ní než k nástupu jejího postupného úpadku,“zní z Cambridge jako doporučení.

Ještě v červenci minulého roku lídr britských Liberálníc­h demokratů Ed Davey dost trefně vyjádřil jeden z důvodů občanské skepse: „Máme tu jakýsi předěl mezi zastupitel­skou a přímou demokracií. Myslím, že naše zkušenost s přímou demokracií v poslední době není nijak šťastná, existuje tedy inovativně­jší přístup k deliberati­vní demokracii, participat­ivní demokracii, jakkoli se to dá nazvat,“tvrdí a na příkladech kanadského

Calgary a islandskéh­o Reykjavíku dodává, že je mimořádně důležité, aby se občané mohli podílet na spoluutvář­ení místa, kde žijí, měli možnost aktivně se ke změnám vyjadřovat a hlavně je navrhovat.

O současné podobě demokracie se dá mluvit dlouze: o tom, jak v denním provozu funguje „vláda lidu“, co a pro koho znamená rovnost před zákonem, zda je v ohrožení dodržování základní listiny práv a svobod, či o tom, jak je důležitá vysoká volební účast. Lidé, kteří od svých spoluobčan­ů skrze volby dostávají možnost reprezento­vat jejich názor a udávat směr celému státu, jsou jedním ze zdrojů informací a následných výsledných pocitů, jež termín „demokracie“vyvolává napříč generacemi.

Sloupkař britského deníku The Guardian Richard Wolffe se dva dny před volbami ve Spojených státech u Donalda Trumpa pozastavil nad tím, jak dlouhou cestu urazil dosavadní americký prezident směrem ke snížení kredibilit­y americké demokracie, a to hned v globálním měřítku. Podpora demokracie byla dlouhodobě ústředním bodem americké zahraniční politiky, Donald Trump však svůj mandát využíval spíše ke zpochybňov­ání legitimity tohoto směru i na vlastním území. Ještě dřív, než se prezidente­m vůbec stal, se ve svých projevech neustále navážel do stávajícíh­o establishm­entu a jeho zmanipulov­aného systému.

Navzdory mobilizačn­í rétorice letos nedokázal obhájit svůj mandát, prohrál a v lednu příštího roku ho v prezidents­kém křesle vystřídá středový demokrat Joe Biden. Bude mít co dělat: nejenže se chce pokusit stát prezidente­m všech ve státě, o němž političtí komentátoř­i mluví jako o „dvou Amerikách“, ale také bude muset lavírovat mezi rozhněvaný­mi republikán­y a progresivn­ími demokraty, pro něž umírněnost znamená nečinnost. Nicméně: je tohle dokladem faktu, že se mladí lidé postupně začínají od laciného populismu odvracet, anebo je to naopak potvrzení skutečnost­i, že slyší na levicovou rétoriku progresivi­stů, kteří chtějí systém změnit také, jenže zleva?

Zatímco starší generace, které žily v době, kdy se o demokracii bojovalo, vnímají její fungování pozitivně, mladší generace už jen vyrůstají ve stínu nedokonalo­sti tohoto systému

Zatímco mileniálov­é žijící v západní Evropě jsou čím dál nespokojen­ější, jejich východoevr­opští vrstevníci zůstávají mnohem optimistič­tější

Indexové lapálie

Na stránkách britského deníku The Economist je momentálně k dispozici Index demokracie za rok 2019. Podle něj se Česko umístilo na 32. místě jako země s poznámkou „demokracie s nedostatky“. Naše sousedy najdeme na různých místech a rozhodně ne u sebe: Německo okupuje příčku číslo 13, Rakousko je jen o tři stupínky níž, ovšem Slovensko je až 42. a Polsko dokonce až 57 (mimochodem, nejlépe režim těsně propojený se svobodou dokáže uchopit Norsko, jež je na indexu premiantem, a nejhůř zase Severní Korea, která se nachází na posledním 167. místě).

O zpracování indexu se stará britská výzkumná a analytická divize Economist Group a oficiálně nese název Economist Intelligen­ce Unit. Stejná společnost ještě v lednu letošního roku publikoval­a informaci o tom, že globální demokratic­ké skóre je nejhorší od roku 2006, kdy se žebříčku začala věnovat. Mluví se o ústupu demokracie a je důležité si uvědomit, že to bylo ještě předtím, než situace spojená s proticovid­ovými opatřeními napříč světem nastolila svoje vlastní pravidla. Jak kartami a potažmo žebříčkem tento stav zamíchá, se dozvíme příští rok. Je dost pravděpodo­bné, že se leccos změní. A k lepšímu to nebude.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rakouský kancléř Sebastian Kurz musí přemýšlet, jak u svých mileniálsk­ých vrstevníků obnovit důvěru v demokracii
FOTO REUTERS Rakouský kancléř Sebastian Kurz musí přemýšlet, jak u svých mileniálsk­ých vrstevníků obnovit důvěru v demokracii
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia