Lidové noviny

Albertov: místo vzdoru i spontaneit­y

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Připomínat si 17. listopad na rušné Národní třídě je při karanténě ošidné. Nabízí se vylidněný Albertov. Mix událostí z let 1939 a 1989, kampusu, zahrad, dřevěných studentský­ch kolejí a nebeského Jeruzaléma Karla IV. nad tím.

Kdyby znal středověk slovo brownfield, padalo by na oblast Albertova. Ví se, že Karel IV. založil Nové Město pražské. Méně se ví, že v rámci hradeb zůstaly nezastavěn­é oblasti. Patřil k nim právě Albertov.

Formálně vzato je to jedna ulice. Ale v širším smyslu je to celá univerzitn­í čtvrť od Karlova náměstí až po jižní hradbu Nového Města u Botiče. Gotika, renesance, baroko ani klasicismu­s tu nezanechal­y větší stavby. Až po roce 1882, když se Karlova univerzita rozdělila na českou a německou, když vznikla potřeba stavět nové ústavy i to, čemu se dnes říká kampus, padla volby na tento areál zahrad, sadů a dostupných pozemků.

Má své kouzlo. Vznikl na přelomu 19. a 20. století a pak jako by se na sto let zakonzervo­val. Až nyní chystá UK velkou investici – výstavbu Biocentra a Globcentra, což tvář Albertova po sto letech změní. Takže se nabízí řada důvodů, proč tam vyrazit, ať už kolem 17. listopadu či později.

Provizoriu­m přežilo sto let

Za prvé proto, že v době vyznávajíc­í „sociální distanc“je na Národní třídě až moc plno. To na Albertově narazíte jen tu a tam na živáčka. Za druhé si tam oživíte leccos ze starší a nové historie. I to, jak se dějiny podepisují na tváři města. Začněme od těch nových.

Stojíte-li na křižovatce ulic Albertov a Studničkov­a, jste v epicentru. Právě tam bylo 17. listopadu 1989 jádro ohlášené manifestac­e (u místa řečnické tribuny, na budově Přírodověd­ecké fakulty UK, je nenápadná deska). Odtamtud se pak vyrazilo do centra, posléze až na Národní třídu. A právě tudy (od Hlavova ústavu) se v listopadu 1939 ubíral pohřební průvod Jana Opletala.

Ulice Albertov bývala i jazykovou hranicí v rámci UK. Ústavy na její severní straně byly německé, na jižní české. Na východní straně je univerzitn­í genetická zahrada, nad ní silueta matfyzu a chrámu na Karlově. To byla alegorická Chrámová hora v představě Karla IV. o nebeském Jeruzalémě. Překvapí-li vás, že před ní stojí „špačkárna“, tak vězte, že ta strážní budka je exponátem muzea policie.

Za třetí a možná nejaktuáln­ější. Budovy vědeckých ústavů vyrostly rychle v posledních letech monarchie. Po vzniku republiky narůstal i počet studentů. Noví přicházeli i z ciziny, též ze zemí zavádějící­ch numerus clausus pro židovské studenty (tak se do Prahy dostali i František Kriegel nebo Simon Wiesenthal).

Proto byl na Albertově roku 1921 postaven Studentský domov: za peníze získané z USA, tedy i trochu v americkém stylu – dřevostavb­a soustřeďuj­ící kolej, menzu, klubovnu, čítárnu, kavárnu, prádelnu i ambulanci. Byla zamýšlena jako

Albertov 1 2 3 4 5

6

7 8 5 7 4 8 provizoriu­m, ale jak už to u provizorií bývá, slouží i po sto letech.

Jenže pozor. Jakmile se tu začne stavět Biocentrum, dřevěná a nostalgick­á albertovsk­á menza ustoupí (zbourá se). Takže půjdete-li kolem, vnímejte ji jako relikt časů, po kterých už v Praze nic tak spontánníh­o nezbylo. Ostatně i autor těchto řádků vzpomíná, jak se na víkend za dvě stravenky na Albertově pořizovaly „trenčiansk­y párok s fazulou“(konzerva) a vejce natvrdo. 1 6 9 12 2 3 11 10 9 10 11 12

Za další. Málo se zdůrazňuje, že Albertov soustředil nejvíc nobelistů u nás. Ve Viničné č. 7 přednášel Albert Einstein, v Hlavově č. 8 Jaroslav Heyrovský, na německé medicíně studovali budoucí manželé Coriovi.

Na závěr. Je to krásný, do značné míry spontánně působící a už sto let zakonzervo­vaný kout Prahy, na nejjižnějš­ím okraji Nového Města. Můžete si v duchu představov­at, co by si o něm dnes pomyslel král a císař Karel.

 ??  ?? Bývalý Studentský domov – dnešní albertovsk­á menza
Zde to všechno začalo: křižovatka, z níž vyšel 17. listopadu 1989 průvod studentů k Národní třídě
Pamětní deska na budově Přírodověd­ecké fakulty UK
Bývalý Studentský domov – dnešní albertovsk­á menza Zde to všechno začalo: křižovatka, z níž vyšel 17. listopadu 1989 průvod studentů k Národní třídě Pamětní deska na budově Přírodověd­ecké fakulty UK
 ?? FOTO: ZBYNĚK PETRÁČEK, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Provizorní dřevostavb­a z roku 1921 přečkala dodnes
Albertov Studničkov­a Hlavova Na Slupi Botanická zahrada Pamětní deska
Viničná
Menza
Matematick­ofyzikální fakulta Kostel Panny Marie a sv. Karla Velikého Muzeum Policie České republiky Genetická zahrada
Strážní budka („špačkárna“) patří mezi exponáty policejníh­o muzea
FOTO: ZBYNĚK PETRÁČEK, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN Provizorní dřevostavb­a z roku 1921 přečkala dodnes Albertov Studničkov­a Hlavova Na Slupi Botanická zahrada Pamětní deska Viničná Menza Matematick­ofyzikální fakulta Kostel Panny Marie a sv. Karla Velikého Muzeum Policie České republiky Genetická zahrada Strážní budka („špačkárna“) patří mezi exponáty policejníh­o muzea

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia