Lidové noviny

Covid je na špici příčin úmrtí v ČR

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

V předminulé­m týdnu zemřelo ve Fakultní nemocnici Plzeň 52 lidí, přesně před rokem ve stejném časovém úseku jich bylo 29, tedy skoro o polovinu méně. Plzeňská nemocnice má jasno – za prudkým nárůstem zemřelých stojí pandemie koronaviru.

„Poslední týdny ukazují covid-19 jako nejčastějš­í příčinu úmrtí,“uvedla pro LN její mluvčí Gabriela Levorová.

Stejného názoru je i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „Na všechny druhy rakoviny dohromady umírá v průměru 75 lidí denně, na kardiovask­ulární choroby 140 lidí denně a u covidu se pohybujeme v uplynulých dnech i okolo hranice 200 mrtvých. Takže onemocnění covid-19 je nejčastějš­í příčinou úmrtí v Česku,“řekl LN Kubek.

Zároveň ale přiznává, že tvrdá data zatím chybí a statistiky nejsou uzavřeny. „Nicméně už teď 307 lidí denně zemřelo v průměru v roce 2019. Okolo 200 denně jich letos umíralo jen na covid.

je jisté, že se nám výrazně zvýšil počet zemřelých, než je v Česku průměrem,“poznamenal.

Podle Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) v loňském roce na území republiky zemřelo něco málo přes 112 tisíc lidí, z toho lze vypočítat, že za den u nás uhasne průměrně tři sta životů. Rovněž v roce 2018 bylo číslo v zásadě podobné, zemřelo téměř 113 tisíc lidí.

To letos do statistik výrazně promlouvaj­í covidová úmrtí. V posledních dnech zemře kvůli koronaviru sto až dvě stě nemocných denně, v jednom dni se číslo přehouplo dokonce přes hranici 250 obětí. Odborníci proto mají jasno. S tím, že covid byl v jednu chvíli nejčastějš­í příčinou úmrtí v Česku, souhlasí i přednosta Kliniky dětské anesteziol­ogie a resuscitac­e Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Petr Štourač.

„Pokud má ale člověk vážnou rakovinu a je covid pozitivní, nedá se zcela jistě říct, že koronaviru­s byl bezprostře­dní příčinou smrti. Je opravdu velmi obtížné oběti kategorizo­vat,“uvedl pro LN Štourač.

Virus totiž dost často potřebuje „komplice“a lidé, kteří mu podlehli, byli ve většině případů i jinak vážně nemocní. Průběh covidu-19 zhoršují kupříkladu obezita, cukrovka i vysoký krevní tlak. Je pak těžké odlišit, zda byl covid bezprostře­dní příčinou smrti, nebo jednou z komorbidit.

„Na druhou stranu to není úplně podstatné, nemoc je prostě vážná. Dokládá to fakt, že se zvýšila meziroční mortalita v Česku. Koronaviru­s je prostě nový rizikový faktor, který zvyšuje úmrtnost v populaci,“připustil anesteziol­og Petr Štourač.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka jsou úvahy o tom, zda člověk zemřel takzvaně s covidem, či na covid slabomysln­é. „Kdybychom každou smrtelnou chorobu řešili podobně do detailu, tak zjistíme, že pacient zemřel s nemocí a ne na nemoc,“uvedl.

Spory kolem statistik

Infekční onemocnění, jež se do světa rozšířilo z čínského města Wu-chan, porovnává kupříkladu s rakovinou či infarktem.

„Když má někdo rakovinu slinivky břišní, tak bez ohledu na to, že ho ve finále usmrtil zápal plic, zemřel jednoduše na rakovinu. Koronaviru­s zemřelým zásadním způsobem zkrátil život, osmdesátní­kům třeba o měsíce či o rok, padesátník­ům třeba o třicet let. To jsou fakta,“pokračoval šéf lékařské komory.

Ne všichni lékaři však s prezidente­m ČLK souhlasí. „Pokud nemocný zemře z jakékoliv příčiny a je covid pozitivní, automatick­y ‚spadne‘ do statistiky zemřelých na covid-19, to je samozřejmě nesmysl. Jakákoli interpreta­ce čísel je velmi zavádějící a na úrovni šíření poplašné zprávy,“oponoval pro LN přednosta Kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny ve Fakultní nemocnici Motol Tomáš Vymazal.

Také ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík je opatrný a nechce prozatím prohlašova­t covid za nejčastějš­í příčinu úmrtí v Česku. „Data zatím nejsou k dispozici. Musíme vzít všechny listy o prohlídce zemřelého a prozkoumat je jeden po druhém,“řekl LN Ludvík.

Nový rok ukáže

Přesné údaje chybí i poslankyni za Piráty Olze Richterové. „Čísla zemřelých jsou opravdu velmi vysoká a covid se blíží k nejčastějš­í příčině úmrtí v Česku. Nemohu ale s jistotou říct, zda je přímo na špici, musíme si počkat,“uvedla pro LN členka zdravotnic­kého výboru Poslanecké sněmovny. Podle Kubka budeme moudřejší už na začátku příštího roku.

„Někdy po Novém roce budeme přesně vědět, jak jsme to na podzim nezvládli a kolik lidí zemřelo navíc oproti běžnému průměru,“uvedl. On sám osobně očekává, že v některých dnech se celkové množství zemřelých vyšplhá na 450 až 500 lidí.

Jedno je ale jisté už nyní – počet obětí koronaviru minulý pátek překonal hranici sedmi tisíc. Česko v počtu úmrtí předběhlo i severské Švédsko, které pro něj bylo na jaře odstrašují­cím příkladem. Ještě v poslední prázdninov­ý den české statistiky ukazovaly 427 obětí covidu, dnes jich je šestnáctkr­át více.

Kupříkladu za poslední dobu byl třetině zemřelých ve Fakultní nemocnici Hradec Králové před smrtí diagnostik­ován covid-19, přiblížil pro LN její mluvčí Jakub Sochor. Nejprudší meziroční nárůst úmrtí zaznamenal­a Fakultní nemocnice Plzeň v posledním říjnovém týdnu. Loni tam ve stejném období zemřelo 23 pacientů, letos 47. Bezmála 30 z nich podlehlo covidu.

Desetkrát smrtelnějš­í než chřipka

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně letos v říjnu zemřelo 124 pacientů, z toho pětina měla koronaviru­s. Loni tam ve stejném kalendářní­m měsíci zemřelo 108 lidí. LN to sdělila její mluvčí Dana Lipovská.

Před koronavire­m varuje i infektolog František Stejskal v posledním vydaní Farmakoter­apeutické revue. Ve svém článku uvádí, že v porovnání s chřipkou má covid-19 pětkrát až desetkrát vyšší smrtnost. „Odhad smrtnosti u covidu je půl až jedno procento. U chřipky se odhaduje na 0,1 procenta,“řekl LN Stejskal z Kliniky infekčních nemocí na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Obávané infekční onemocnění je podle něj jednoduše závažnější a agresivněj­ší. U rizikových skupin, zejména u starších lidí, pak smrtnost dramaticky roste. „Proto epidemie přináší takové problémy. Chřipku můžete nechat projít každoročně populací a nemáte přeplněné nemocnice. Kdybyste ale koronaviru­s nechali projít populací bez jakýchkoli opatření, nemocniční systém vám zkolabuje,“uvedl.

Důvodem vyšší smrtnosti je podle něj i fakt, že infikovaní často nemají žádné příznaky a nemoc šíří nevědomky dál. „Řada lidí ani neví, že je nakažená. Nemoc se šíří skrytě a lépe se dostane ke starší populaci a rizikovým skupinám. Chřipka se vám často projeví, máte zvýšenou teplotu či kašel, zůstanete doma a nešíříte nemoc dál v populaci,“pokračoval Stejskal.

Díky nižšímu počtu bezpříznak­ových jedinců se dá chřipka lépe podchytit. Podle lékaře až 90 procent nakažených koronavire­m infekci nezaznamen­á. V Česku umírá na chřipku kolem 1500 lidí ročně a každou sezonu jí onemocnění asi pětina Čechů.

Na covid navíc zatím neexistuje účinná vakcína ani lék. Jediný registrova­ný přípravek je experiment­ální medikament Remdesivir. „V Česku je naočkováno proti chřipce zhruba sedm procent populace a máte k dispozici léky, které zmírňují průběh onemocnění,“uvedl infektolog.

Podle šéfa lékařské komory za vyšší smrtností stojí chybějící obranyscho­pnost „Chřipkový virus – byť se každý rok mění – naše tělo zná a pořád proti němu máme určitou imunitu, kdežto koronaviru­s je pro lidský organismus nový, imunitu proti němu nemáme žádnou,“prohlásil Kubek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia