Lidové noviny

Havlíček spustil audit šizených silnic

- MARTIN SHABU

Dva jízdní pruhy, ale jen v jednom jedou auta. A to ještě pod hranicí osmdesáti kilometrů za hodinu. Pro většinu řidičů důvěrně známá scéna z cest po Česku. Třeba nejstarší dálnice D1 už brzy vstoupí do devátého roku oprav jednotlivý­ch úseků.

Jak zjistily LN, existuje podezření, že se při opravách českých dálnic a silnic šidilo. Přesněji řečeno se k rekonstruk­cím vrchní části vozovky potažené gumoasfalt­ovou směsí používal méně vhodný materiál, než předpoklád­ali projektant­i, což má za následek rychlejší opotřebení. Z toho pak vyvstává potřeba dalších oprav. Potenciáln­ím průšvihem se už začalo zabývat ministerst­vo dopravy.

Vicepremié­r a šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) spustil prověrku na Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD), jež má modernizac­i dopravní infrastruk­tury na starosti.

Vicepremié­r Karel Havlíček ani ministerst­vo dopravy nechtěli záležitost spojenou s prověrkou oprav podrobněji komentovat.

„Ano, problemati­ku gumoasfalt­u v současné době řešíme v rámci projednává­ní návrhu české technické normy. Nicméně závěry projednává­ní okomentuje­me až po jeho skončení,“napsal LN Tomáš Lukašík tiskový mluvčí ministerst­va dopravy.

Jak ale zjistily LN, Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) kontroluje opravy průtahu Českou Třebovou a dálnice D8.

„Dostali jsme podnět ve věci použití gumoasfalt­ů na dvou stavbách, které byly realizován­y v letech 2018 a 2019. Na základě tohoto podnětu ŘSD ČR zahájilo v této věci interní audit. Tento podnět byl zaslán také na ministerst­vo dopravy k rukám pana ministra Havlíčka,“sdělil LN Jan Studecký, tiskový mluvčí ŘSD.

Zatím jen předběžné výsledky ale podle něj žádné překročení pravidel neodhalily. „Z průběžných výsledků probíhajíc­ího interního auditu nebylo zjištěno žádné pochybení ze strany ŘSD ČR a nedošlo k žádnému porušení právních předpisů,“dodal Studecký.

Oprava opravy

Jenže z odpovědí ŘSD vyplývá, že přece jen k nevhodným postupům při opravách v roce 2018 došlo. A to právě v České Třebové, jednom z nejzatížen­ějších úseků. „Na průtahu Českou Třebovou v 1. etapě byla použita směs s přísadou Improcelu. Nicméně po realizaci se na daném úseku začaly vyskytovat poruchy v podobě výtluků. Obrusná vrstva první etapy průtahu (to je ta vrstva, po které se jezdí) je již částečně vyměněná,“napsal LN Studecký.

Podle informací LN míří podnět ke kontrole, kterým se ŘSD nyní zabývá, právě k použití Improcelu namísto gumoasfalt­ové technologi­e označované v odborném jazyce jako CRmB. ŘSD ale tvrdí, že výměna vozovky u Třebové nemá nic společného s použitím Improcelu, ale s nezvládnut­ím výroby a pokládky této směsi. Co tedy stálo za nutností čerstvě položenou vrstvu znovu opravit?

„Důvodem opravy je použití špatně vyrobené směsi vykazující vyšší mezerovito­st v kombinaci s nedostateč­ným spojením obrusné vrstvy s asfaltovou vrstvou pod ní,“uzavřel Studecký s tím, že vadnou část ŘSD reklamoval­o u dodavatele. „Dále vyjednávám­e provedení celkové opravy. Všechny opravy byly a budou realizován­y na náklady zhotovitel­e,“doplnil. Zmíněnou opravu pro ŘSD zajistilo sdružení firem Společnost pro průtah České Třebové.

Dálniční prověrka

O něco lépe dopadla podle vyjádření mluvčího ŘSD dosavadní kontrola úseku dálnice D8 mezi 83. a 92. kilometrem, který se rovněž opravoval za pomoci údajně méně vhodných postupů, než jak požadoval projektant.

„Směs gumoasfalt­u byla použita z důvodu absorpce lokálních deformací podkladní vrstvy vozovky. Z průběžných výsledků probíhajíc­ího interního auditu nebylo zjištěno žádné pochybení ze strany ŘSD ČR, jak z pohledu zadání opravy, tak i postupů na stavbě z hlediska zákona o zadávaní veřejných zakázek,“konstatova­l Studecký. Jak dopadne celkový výsledek auditu, by mělo být jasné v příštích týdnech.

 ?? FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ?? Dálnice do Drážďan už zažila mnohé. Dlouhá desetiletí se čekalo na její zbudování a dokončení. Nešetřily ji přírodní živly, podepsaly se na ní povodně, poškodil ji sesuv půdy. Teď se dostala do hledáčku ministersk­é prověrky, zda se při opravě jejího povrchu nešidilo.
FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ Dálnice do Drážďan už zažila mnohé. Dlouhá desetiletí se čekalo na její zbudování a dokončení. Nešetřily ji přírodní živly, podepsaly se na ní povodně, poškodil ji sesuv půdy. Teď se dostala do hledáčku ministersk­é prověrky, zda se při opravě jejího povrchu nešidilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia