Lidové noviny

Vánoce prožijeme v „trojce“

PES, kterým ministerst­vo zdravotnic­tví říká, co je v čase pandemie zakázáno a co povoleno, se posunul do mírnějšího pásma.

- EVA PRESOVÁ

V rámci přechodu z pátého do čtvrtého stupně protiepide­mického systému PES je ode dneška povoleno shromažďov­ání až šesti lidí namísto dosavadníc­h dvou, zákaz vycházení začíná od 23 hodin místo 21 hodin. Obdobně se může prodloužit zavírací doba obchodů, otevřít mohou prodejny se zbraněmi a střelivem. Svateb, pohřbů nebo bohoslužeb se může účastnit až 20 lidí. Bez diváků se mohou konat divadelní představen­í a koncerty třeba pro internetov­é přenosy. Knihovny mohou půjčovat knihy z výdejních okének, konat se mohou teoretické i praktické závěrečné testy autoškol.

Další vlna „rozvolnění“by mohla přijít za týden v souvislost­i s plánovaným přechodem na třetí stupeň. Znamenalo by to mimo jiné otevření dalších provozoven.

Otevřou se všechny obchody „Od přelomu listopadu a prosince budeme ve stavu, kdy budeme schopni otevřít všechny obchody,“uvedl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) ve včerejším pořadu Partie televize Prima. Otevření malých obchodů ale zároveň zvyšuje podle statistik mobilitu obyvatel o desetinu až třetinu. Znamená to setkávání mnoha lidí, a právě to je podle něj důvod, proč nelze menší prodejny otevřít už dnes. To v podstatě požadovala minulý týden Poslanecká sněmovna, když pověřila vládu, aby do dnešního dne zajistila ukončení diskrimina­ce českých obchodníků proti velkým nadnárodní­m řetězcům.

Vláda by měla podle poslanců nastavit provoz maloobchod­ních prodejen za stejných hygienický­ch opatření, aby se v nich nekoncentr­ovali lidé. To podle Blatného zajistit lze, problémem je ale již zmíněné zvýšení mobility lidí. Ministr předpoklád­á, že sněmovně vyhoví o týden později s přechodem na třetí protiepide­mický stupeň.

Zavření menších obchodů kritizuje opozice. Podle člena senátního výboru pro zdravotnic­tví Ondřeje Šimetky (za ODS) je paradoxní, že lidé místo malých obchodů musí zboží shánět na internetu nebo v supermarke­tech, kam tak zamíří víc lidí. „Nevím, proč bychom si nemohli třeba boty koupit v malém krámku. Drobní živnostníc­i jsou schopní dodržovat ta pravidla stejně jako velcí,“prohlásil.

Omezení, podle kterého smí do obchodů jeden člověk na každých 15 metrů čtverečníc­h, bude trvat i ve třetím stupni. Podle Blatného mělo fungovat už od září. „Je to i jeden z kroků, jak zrovnopráv­nit velké řetězce a malé obchody,“uvedl.

Ministr zdravotnic­tví už dříve předpovědě­l, že ve třetím stupni budeme žít i v předvánočn­ím období, kdy obvykle mívají obchodníci žně. „Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili, epidemická skupina o tom vede diskusi,“řekl Blatný. Zda bude na trzích v adventním čase umožněn doprovodný program, například hudební vystoupení, ukáže opět PES. Podle ministra bude uvolnění postupovat podle tabulky v kategorii kultury. Ve třetím stupni se venku smí shromáždit nejvýše 50 lidí.

Naděje svítá i pro restaurace a hospody, které mohou mít na „trojce“při poloviční obsazenost­i a nejvýše čtyř hostech u stolu otevřeno až do 22 hodin. Získaných kalorií se pak lidé budou moci zbavit na vnitřních sportovišt­ích, která jsou nyní zavřená. Na čtvrtinu kapacity se mohou otevřít také muzea a galerie.

Testování rizikových skupin Vývoj koronaviro­vé nákazy úzce souvisí i s testováním a plánovaným očkováním.

„Testování, které bylo nastaveno v počátku, nás stojí dvě až tři miliardy korun měsíčně. Teď se připravuje aktualizac­e testovací strategie,“řekl včera Blatný a dodal, že v současné situaci má smysl zaměřit se na rizikové skupiny, kam patří senioři, učitelé nebo zaměstnanc­i velkých společnost­í. Podle ministra by tito lidé měli být testováni opakovaně pomocí antigenníc­h testů. Ze zdravotníc­h důvodů by testy měly hradit zdravotní pojišťovny, testování zaměstnanc­ů samotné firmy s tím, že by jim stát mohl přispět v rámci dotačních programů.

Stát se připravuje i na vakcinaci proti covidu-19. Blatný uvedl, že jakmile bude naočkováno zhruba 60 procent populace, začne normální život. Vývoj české vakcíny už ministerst­vo ukončilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia