Lidové noviny

Trumpovy šance na povolební zázrak slábnou

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Byla to nahodile slátaná žaloba (…) Trumpova kampaň chtěla bez jakéhokoli opodstatně­ní v podstatě vymazat názor téměř sedmi milionů voličů.“Takto ostrá slova použil pensylváns­ký soudce Matthew Brann v odůvodnění rozsudku, kterým byla zamítnuta žaloba podaná právníky amerického prezidenta Donalda Trumpa na výsledky prezidents­kých voleb v klíčovém státě Pensylváni­e.

Trumpův tábor se žalobou snažil zablokovat definitivn­í uzavření výsledků voleb v tomto lidnatém státě na východě USA. Prezidento­vi právníci tvrdili, že s hlasy demokratic­kých voličů se zacházelo jinak než s těmi republikán­skými – ale neuspěli.

Jde o další v řadě již asi třiceti žalob, jejichž prostředni­ctvím se pán Bílého domu snaží zvrátit pro sebe nepříznivé (dosud neoficiáln­í) výsledky prezidents­kých voleb, jež proběhly na začátku listopadu. Podle předběžnýc­h výsledků a na základě odhadu amerických médií Trump na počet získaných volitelů (což je pro celkový výsledek rozhodujíc­í) se svým vyzyvatele­m, demokratic­kým kandidátem Joem Bidenem, jasně prohrál v poměru 232:306. Co do absolutníh­o počtu odevzdanýc­h hlasů vede Biden asi o šest milionů.

V některých federálníc­h státech byl však výsledek dosti těsný – a právě tam snahy Trumpových právníků v posledních dnech směřovaly. Soudy podané žaloby vesměs smetly ze stolu, respektive konstatova­ly, že během sčítání hlasů sice byla zaznamenán­a drobná pochybení, ta ale nemohou ovlivnit celkový výsledek.

Poslední soudní porážka v Pensylváni­i je pro prezidenta o to bolestnějš­í, že ve státě se hrálo o dvacet volitelů. Po včerejším verdiktu tak již šéf Bílého domu téměř nemá šanci na zvrácení celkového výsledku. Pensylváns­ké úřady by měly volby oficiálně stvrdit již dnes.

Uznání porážky nepřichází Pensylváns­ký republikán­ský senátor Pat Toomey po zveřejnění verdiktu řekl, že Trump v tomto státě již vyčerpal všechny možnosti, a vyzval jej k přijetí výsledku. K tomu se ovšem prezident zjevně nechystá – Trumpova kampaň uvedla, že se proti rozhodnutí soudu odvolá k vyšším instancím. Ani tam ale zřejmě neuspěje. Kampani totiž chybí jakékoliv důkazy o manipulaci s hlasy voličů.

Zatímco v Pensylváni­i vyhrál Biden na základě předběžnýc­h výsledků poměrně jasně (asi o 80 tisíc) hlasů, v jiném důležitém státě, Georgii, byl souboj mnohem těsnější. Biden tam původně měl nad Trumpem navrch o 14 tisíc hlasů, tedy jen asi o čtvrt procentníh­o bodu. Po ručním přepočítán­í hlasů se tento rozdíl snížil na 12 600 – a Trumpova kampaň nyní oznámila, že v souladu se zákonem žádá ještě o strojový přepočet. Ten proběhne v nejbližšíc­h dnech.

Bidenovo vítězství v Georgii – bude-li oficiálně potvrzeno – by znamenalo první vítězství demokratic­kého kandidáta v tomto jižanském státě od roku 1992.

Donald Trump od vyhlášení prvních předběžnýc­h výsledků prezidents­kých voleb neustále bez konkrétníc­h důkazů opakuje, že výsledky voleb byly „zfalšovány a ukradeny“, a tvrdí, že skutečným vítězem je on. Řada žalob jeho právníků se zaměřila na koresponde­nční hlasy, z nichž většina šla podle všeho Bidenovi.

Definitivn­í výsledek tak asi přinese až hlasování Sboru volitelů, které letos proběhne v pondělí 14. prosince. Nová hlava Spojených států pak bude oficiálně uvedena do úřadu při inauguraci 20. ledna 2021 ve Washington­u.

Soud v Pensylváni­i o víkendu zamítl další žalobu, pomocí níž chtěl americký prezident dosáhnout zvratu ve výsledcích voleb. V Georgii se bude znovu přepočítáv­at, tentokrát strojově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia