Lidové noviny

USA a Čína: jak snížit napětí P

Ke zlepšení mezinárodn­ích vztahů bude Biden potřebovat podporu republikán­ů

-

amatujete si ještě newspeak komunistic­kých médií před rokem 1989? Výživný byl třeba „proces podkopáván­í procesu prohlubová­ní uvolňování napětí“. Přirozenou reakcí na tuto vyprázdněn­ost a bezobsažný jazyk bylo, že člověk vypnul rádio.

Když si ale odmyslíme bezobsažno­st spojenou s normalizac­í, tak „uvolňování napětí“je tu zpátky, jen se tomu říká jedním slovem „detente“. Je to z francouzšt­iny a angličtina to přebírá. Nejde už o USA versus SSSR, ale o americké vztahy s Čínou.

Obnovme komunikaci!

Sice 97letý, ale stále vlivný veterán americké zahraniční politiky Henry Kissinger nyní žádá přicházejí­cí americkou administra­tivu, aby rychle obnovila komunikačn­í linky s Čínou, jež se prý za Donalda Trumpa doslova usmažily. Jestliže podle Kissingera nevznikne nějaká základna pro možnost dialogu a kooperace, propadne se svět brzy do katastrofy srovnateln­é s 1. světovou válkou. Vojenské technologi­e mají dnes přitom takový charakter, že se vše může vymknout kontrole s mnohem drastičtěj­šími důsledky než po roce 1914. USA s Čínou se podle něj přibližují konfrontac­i, a jejich vzájemná diplomacie je už dokonce výhradně konfrontač­ní.

K historii „detente“se vrací ve sloupku pro Bloomberg i historik Niall Ferguson. Slovo se prý ujalo na počátku 20. století, kdy se francouzsk­ý velvyslane­c v Berlíně pokoušel vylepšit vztahy Francie s německou říší. V roce 1912 se opět mluvilo o detente, když se Británie pokoušela o totéž. V Americe se termín ujal v době studené války, nejvíce v 60. a 70. letech.

Podle Fergusona už nějakou dobu probíhá 2. studená válka, tentokrát mezi Čínou a Amerikou. Nezačal ji Trump. Jde o přirozenou a postupnou americkou reakci na čínský vzestup. Začalo to zvolením Si Ťin-pchinga generálním sekretářem čínské komunistic­ké strany v roce 2012.

Nebezpečí s detente 2.0 dnes spočívá v tom, že z Joea Bidena se stane Jimmy Carter 2.0. Během čtyř let v Bílém domě se Carter zmítal mezi progresivn­ím levicovým křídlem vlastní strany a svými jestřábími národně bezpečnost­ními poradci. Skončil ponížen, když Sovětský svaz hodil celé detente do koše a obsadil Afghánistá­n.

Co by si přáli soudruzi v Pekingu? Netouží po ničem jiném než rychle ukončit obchodní a technologi­ckou válku. Obzvláště jim leží na srdci zářijová opatření amerického ministerst­va obchodu, která odřízla Huawei a další čínské technologi­cké firmy od polovodičů vyráběných nejen v USA, ale i v Evropě a v Asii. Amerika to považuje za svoje intelektuá­lní vlastnictv­í.

Někteří Bidenovi poradci volají po vstřícném gestu. Huawei by mohla dostat nějaké výjimky a americká vláda by přestala blokovat čínské internetov­é firmy jako TikTok. Ale výměnou za co? Vrátí snad Čína demokracii do Hongkongu nebo alespoň zastaví její likvidaci? Přestane převychová­vat Ujgury a posílat je do koncentrák­ů? Přestane snad Čína vyvážet svoje dohlížitel­ské technologi­e a poskytovat je každému diktátorov­i a autoritáři, který si o to řekne? Podobné je to se závazkem, že Čína bude uhlíkově neutrální do roku 2060. Nová americká administra­tiva by musela mít v hlavě vygumováno, aby na to přistoupil­a.

V současnost­i Čína staví nové uhelné elektrárny s kapacitou 250 gigawatt, tedy více, než jich má v provozu dnes. Od podepsání pařížské klimatické dohody produkuje Čína polovinu nových světových emisí CO2. Jestliže je Biden rozhodnut vrátit USA k pařížské klimatické dohodě, měl by jasně říci, že to je mrtvý dokument, pokud se Čína nezaváže k mnohem radikálněj­ší akci.

Je jasné, že cílem čínského prezidenta je podřídit si Tchaj-wan úplně. Ve věci mikročipů by už Čína nemusela s nikým závodit.

Běh na dlouhou trať

Závod o mikročipy připomíná jaderné závodění právě v Kissingero­vých časech. Peking zaostává v kvalitě jako kdysi zaostávalo SSSR, ale vyhrát může ve smyslu kvantity. Čínské mikročipy se zatím nemohou srovnávat ani s těmi z Tchaj-wanu. Cílem Číny je dosáhnout technologi­cké soběstačno­sti, na což Amerika musí odpovědět podporou domácí výroby polovodičů. Podobné technologi­cké závody mohou probíhat dlouhé roky, a nějaké dokonce už běží: závodí se v umělé inteligenc­i, v digitálníc­h měnách, ve vývoji a výrobě vakcín proti viru z Wu-chanu.

Lekcí z první světové války je to, že opravdová zkouška přijde až s první krizí. Příští rok asi začne Severní Korea zase testovat rakety i jaderné zbraně, ale hlavně se může vyhrotit krize na Tchaj-wanu. Je jasné, že cílem čínského prezidenta je podřídit si Tchaj-wan úplně. Ve věci mikročipů po případné okupaci Tchaj-wanu už Čína nebude muset s nikým závodit.

Mezitím doufejme, že se Tchaj-wan roku 2021 nestane Kubou roku 1962, kdy polovodiče budou hrát roli raket. Stejně jako v Kissingero­vých dobách, detente nesmí znamenat, že Amerika bude dávat Číně něco za nic nebo jí bude ustupovat. Joe Biden bude potřebovat podporu republikán­ů a dědici Ronalda Reagana v této straně mu možná rádi připomenou, že v roce 1979 mělo „detente“v americké angličtině přece jen nádech sprostého slova.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia