Lidové noviny

Právo šířit nesmysly neexistuje

Internet ukazuje, že svoboda slova úzce souvisí s odpovědnos­tí a že mnohým věrozvěstů­m svobody jde o zisk na úkor společnost­i

-

Vpozdním létě 1990 jsme plnými doušky užívali svobodu slova již bez obav, že by se něco mohlo zvrtnout. Bavili jsme se s kolegou o nějakých počítačový­ch sítích, ke kterým se lze připojit přes telefonní linku. Poprvé jsme používali slovo „internet“. V tu chvíli jsme netušili, jak obě věci – svoboda slova a internet – za třicet let budou spolu souviset a vzájemně se obrušovat.

Odkud přichází hrozba

Neuměli jsme si představit, že ohrožení svobody projevu přijde nikoli ze strany autoritářs­kého režimu, ale z nejliberál­nějších končin Severní Ameriky a západní Evropy.

Politická korektnost je omezování svobodného vyjádření z důvodu „necitlivos­ti“. Jde o prakticky jakékoli vyjádření, které by někdo mohl vnímat tak, že se jej „dotklo“.

Témat, jimž se raději vyhnout, je stále víc. Když profesor Higgins v My Fair Lady instruoval Elizu Doolittleo­vou, o čem si povídat, řekl, že když se bude držet počasí a zdraví, nemůže se zmýlit. Dnes, v období klimatické změny a koronaviru, neplatí už ani to.

Jak to vniklo? Jonathan Rauch, který se tématem zabývá skoro třicet let, píše, že koncept je od základu neliberáln­í, protože nejcitlivě­jší pár uší v místnosti určuje, co všichni ostatní smějí říct anebo slyšet.

Je překvapivé, že rámec ochrany před čímkoli, co by se občana mohlo psychicky dotknout, nemají ve Spojených státech na svědomí liberálové, ale konzervati­vní administra­tiva George Bushe staršího. Komise pro rovné příležitos­ti kolem roku 1989 původně definovala „emoční nebezpečí“na pracovišti velmi úzce. Rychle se to vymklo, když si například zaměstnane­c ateista stěžoval, že na výplatním lístku od zaměstnava­tele je vytištěný také citát z Bible, anebo když si zaměstnane­c křesťan stěžoval, že kolega gay má na stole obrázek se svým partnerem.

V Británii existuje zákon o veřejném pořádku, v němž se zakazuje výrok, který „vyhrožuje, ohrožuje nebo uráží“. Rowan Atkinson je součástí kampaně na zrušení slova „uráží“, protože při stoupající citlivosti posluchačů se může urazit téměř kdokoli kvůli čemukoli. Argumentuj­e, že se tím nahrazuje jedna netoleranc­e druhou.

Přitom nejlepším způsobem, jak obrnit společnost vůči příliš volné či urážlivé mluvě, je pouze dovolit jí ještě více. Jinak směřujeme ke společnost­i, která je extrémně citlivá na jakýkoli závan kritiky.

Přecitlivě­lost vede ke kultuře zrušení (cancel culture). Jde přitom o faktickou popravu člověka – nikoli jeho fyzické, ale jeho veřejné a profesioná­lní osoby. Cestou sociálních sítí je lynč dokonán v řádu dní, někdy i hodin. Bez jakékoli diskuse či argumentů. Kromě hrozby usmrcení jde o podobný jev, jakým byla fatva – rozsudek smrti, který vyhlásil ajatolláh Chomejní nad spisovatel­em Salmanem Rushdiem za román Satanské verše v únoru 1989. Chomejní tuto knihu nikdy nečetl. Rushdie od té doby žije ve skrytu a s policejní ochranou a mimo kontext zmíněné patálie přestal jako spisovatel a veřejná osoba prakticky existovat.

Pokus o profesioná­lní likvidaci zažila letos kupříkladu i autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová za to, že ve svých tweetech z první poloviny roku 2020 zpochybnil­a, že sebeurčení pohlaví popírá biologicko­u realitu a že muži jsou muži a ženy ženami. Jindy se pozastavil­a nad tím, že již nelze označit ženu slovem „žena“, ale pouze výrazem „člověk, který menstruuje“.

Mezitím v červenci 2020 vyjádřilo v otevřeném dopise v Harper’s Magazinu na 150 spisovatel­ů, novinářů, akademiků a umělců svoje obavy takto: „Editoři jsou vyhazováni za to, že umožnili publikaci kontroverz­ního autora. Novinářům se brání psát na jistá témata, profesoři jsou vyšetřován­i za citování z literatury při výuce.“Co nestihnou samozvaní soudci, dodělá autocenzur­a. Dopis končí slovy: „Pokud my nebudeme bránit tu nejzákladn­ější věc, na níž naše práce stojí (svobodu vyjádření – pozn. aut.), nečekejme, že tak bude činit veřejnost anebo stát.“

Svoboda mluvit a svoboda šířit Vyvstává otázka, zda v této společensk­é atmosféře a tanci mezi vejci lze vůbec natočit satiru v podobě Monty Pythonů anebo České sody. K uklidnění můžeme konstatova­t, že zatím dle všeho ano. Nedávno měl premiéru Borat II.

Tvůrce posledního jmenovanéh­o snímku, britský herec a komik Sasha Baron Cohen, však zkoumal druhou, odvrácenou stranu svobody, a to zda je možné svobodně šířit lži, konspiračn­í teorie a vůbec nepodložen­é informace vedoucí či vyzývající ke konkrétním krokům. V lepším případě neuváženým, v tom horším nenávistný­m. V listopadu 2019 při přebírání ceny Anti-Defamation League od americké nevládní organizace, která se již od roku 1913 věnuje potírání nenávisti a antisemiti­smu, se Baron Cohen pozastavov­al nad tím, jak je možné, že několik amerických miliardářů (majitelů světových sociálních médií) si z výše uvedeného učinilo součást svého byznys modelu.

Pod transparen­tem svobody projevu umožňují šíření nepravd a konspiračn­ích teorií. Rozporupln­á témata či šíření nenávisti mají totiž výrazný emoční náboj a mobilizují zájem, další šíření a aktivitu uživatelů sociálních médií. Tím se zvyšuje/udržuje hladina interakce, což má přímočarý byznysový efekt na sledovanos­t a výnos z reklamy. Jejich motivací je tudíž „svoboda zisku“, a nikoli svoboda projevu. Tomu jsou přizpůsobe­ny algoritmy, jaké projevy na sítích nechat – a jaké tlumit.

Baron Cohen ve své řeči rozlišuje mezi svobodu obsahu (právo jedince beztrestně si myslet a říkat, co se mu zlíbí) – a svobodou dosahu (že tato svoboda nezavdává automatick­y právo šířit cokoli v řádu sekund k milionům dalších uživatelů). Volá provozovat­ele sociálních médií ke stejné odpovědnos­ti, jakou mají všechna jiná média, která podléhají pravidlům jak ze zákona, tak ze svých etických kodexů.

Debata o šíření čehokoli má zajímavou aktuální epizodu: může televizní stanice v přímém přenosu vypnout řeč úřadujícíh­o amerického prezidenta, který hlásá nepodložen­á obvinění? Místo trochu hysterické debaty kolem omezování svobody projevu úřadujícíh­o politika, který se vymkl z pantů, by bylo možné věc zjednoduši­t. Politici hrají s médii hru typu: vy se můžete ptát na, co chcete, a my budeme odpovídat, co chceme. Média by mohla otočit: vy – politici – si můžete říkat, co chcete, a my zase budeme vysílat, co chceme. Vzhledem k tomu, že médií je dost a prakticky kdokoli s mobilním telefonem může vysílat po celé planetě, je zde obava z umlčení veřejně činné osoby zcela lichá.

Satira vs. lživá konspirace

Jaký je tedy rozdíl mezi satirou, která uráží, kdy chce a koho chce, a vědeckými nepravdami? Proč jedno neomezovat, a druhé ano? Břitká (a nejen britská) satira vystavuje na odiv absurdnost­i našeho myšlení a chování jeho zveličením, hyperbolou. Svým způsobem nás nutí přehodnoco­vat naši vlastní přecitlivě­lost, a činí nás tak odolnějším­i. Koneckonců se i zasmějeme.

Konspiračn­í bludy a historické či přírodověd­né nepravdy neusilují o rozšíření poznání, ale o zprostředk­ování „zjevené pravdy“. Zastánci podobných představ, jako že Země je plochá, nepřicháze­jí s tím, jak konfrontov­at nové poznatky se starými, a tím posouvat hranice poznání. Přinášejí hotový koncept, který nesnese kritiku a definitivn­ě rozděluje „věřící od nevěřících“.

V každém případě, mezi tvůrcem obsahu a jeho konzumente­m je médium, které má možnost (nikoli povinnost) obsah šířit. Role sociálních sítí jako média a jejich odpovědnos­t se teprve tvoří. Marku Zuckerberg­ovi trvalo několik let, než uznal, že popírání holokaustu je lež, již Facebook nebude napomáhat šířit.

Soužití internetu a svobody informace tvořit, šířit a konzumovat vytvořilo fenomény, o nichž se nám před třiceti lety s tenkrát nově nabytou svobodou ani nezdálo. Úsilí o vliv, peníze a moc provázelo lidstvo dlouho předtím, než jsme uměli všichni číst a psát. Pravda a lež proti sobě stojící jsou protipóly, co svět světem stojí, pouze rychlost jejich šíření se řádově posunula za krátké období našich životů. V tom je to nové. Prubířským kamenem může být, zda nový, neotřelý pohled na věc chce, ať už absurdně, pobavit či poměřovat se s dosavadním poznáním – anebo jako dogma má jasno v jiné verzi reality, jejích příčinách a požadovaný­ch následcích.

Vyznat se v této infodemii nám pomůže pár dobře položených otázek, které jsou též staré jako lidstvo samo: co, komu, proč a jak prospívá.

Pravda a lež jsou protipóly, co svět světem stojí, pouze rychlost jejich šíření se posunula za krátký čas našich životů

Text vyjadřuje autorův osobní názor

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Satirický pořad Česká soda je u diváků stále oblíben. Lze něco podobného v naší přecitlivě­lé společnost­i natočit i dnes?
FOTO ARCHIV MAFRA Satirický pořad Česká soda je u diváků stále oblíben. Lze něco podobného v naší přecitlivě­lé společnost­i natočit i dnes?
 ??  ?? MIROSLAV PALÁT lékař, prezident CzechMed
MIROSLAV PALÁT lékař, prezident CzechMed

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia