Lidové noviny

K benzinu knedlík či alkohol

Čerpací stanice se na nedělní suplování zavřených obchodů připravily Nejvíc roste prodej alkoholu

-

řetězce zavřeno. „Zákazníci nakupují hlavně cigarety, alkohol, nápoje a denní tisk, dále sušenky a produkty denní spotřeby. U zboží okamžité spotřeby se nárůst prodeje zásadně nezvýšil,“sdělila Jana Jusková, mluvčí MOL.

Nové příležitos­ti se rozhodla využít konkurenčn­í síť čerpacích stanic Benzina. Nyní prodává třeba toustový chléb, rozpečené kaiserky, uzeniny, ale i mléko a sýry.

„Nabídka na čerpacích stanicích Benzina se v souvislost­i s vládními opatřeními výrazně změnila. A zákazníci na to slyší. Během uplynulých několika týdnů se tam tohoto zboží prodalo dvakrát víc,“řekl LN mluvčí Benziny Michal Procházka. Podobně jako mluvčí MOL potvrdil, že je mezi zákazníky výrazný zájem o alkoholick­é nápoje. Benzina má v Česku 416 čerpacích stanic.

Také benzinky EuroOil hlásí vyšší nedělní tržby.

Tržby narostly o 80 procent „Od začátku listopadu nám díky vládním nařízením o uzavření maloobchod­ních prodejen s potravinam­i vzrostly celkové tržby čerpacích stanic o 80 procent. Extrémní nárůst jsme zaznamenal­i v prodeji alkoholu, následně u sortimentu potravin a cigaret. Některé čerpací stanice předvídaly zvýšené prodeje a předzásobi­ly se,“řekl LN Marek Roll, marketingo­vý specialist­a Čepro. To u nás provozuje síť benzinek EuroOil. Zároveň dodal, že vedení zatím neuvažuje o rozšíření sortimentu o vánoční produkty.

Čerpací stanice se tak během listopadu staly jakousi alternativ­ou k běžným obchodům. „Poptávka po občerstven­í a potravinác­h vzrostla v neděli několikaná­sobně. Největší nárůst poptávky jsme zaregistro­vali zejména u nápojů, občerstven­í, tabákových výrobků a drogerie. Na našich čerpacích stanicích dlouhodobě průběžně rozšiřujem­e sortiment potravin a zájem o ně vyhodnocuj­eme,“vysvětlil LN Michal Janda, marketingo­vý manažer tuzemských čerpaček OMV.

Zvýšení prodejů je ale závislé také na umístění konkrétní čerpací stanice, změny jsou podle Jandy patrné především ve městech a na tranzitníc­h místech.

Více prodejen u pump

Prodejně s potravinam­i se ovšem v Česku nejvíce přibližuje síť benzinovýc­h pump Shell, která v Česku od roku 2015 spolupracu­je se společnost­í Billa. Prodejní koncept minimarket­ů Billa Stop & Shop má v současnost­i na 70 ze 180 čerpacích stanic. Mluvčí Shell Petr Šindler potvrdil, že už na začátku listopadu, kdy začalo opatření platit, evidovali na svých pumpách výrazně zvýšený provoz i obrat.

„Na dálničních stanicích odpovídal provoz neděli z předcházej­ícího víkendu. Výrazně zvýšený zájem jsme ale registrova­li na městských čerpacích stanicích, zejména pak na stanicích s prodejním konceptem Billa Stop & Shop, které se nachází v centrech měst nebo blízko velkých sídlišť,“uvedl mluvčí.

Vláda na začátku listopadu rozhodla, že o nedělích mohou být otevřené pouze čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnic­kých zařízeních. Fungovat mohou také obchody s pietním zbožím, činnost je povolena kameníkům. Stravovací provozy mohou připravova­t jídlo s sebou. V dalších dnech je povolen provoz vybraným obchodům, jako jsou potraviny, drogerie, lékárny, optiky či květinářst­ví.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA SULA ?? Na benzinku bez auta, ale zato s nákupní taškou. Tak to včera vypadalo nejen na čerpačce Shell na pražském Bohdalci (na snímku), ale i na většině čerpacích stanic v republice. Pumpaři s vyšším zájmem zákazníků počítali, mnozí se předzásobi­li a rozšířili nabídku i o zboží, které běžně neprodávaj­í.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA SULA Na benzinku bez auta, ale zato s nákupní taškou. Tak to včera vypadalo nejen na čerpačce Shell na pražském Bohdalci (na snímku), ale i na většině čerpacích stanic v republice. Pumpaři s vyšším zájmem zákazníků počítali, mnozí se předzásobi­li a rozšířili nabídku i o zboží, které běžně neprodávaj­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia