Lidové noviny

Soud zastavil čistky v Hlasu Ameriky

-

Americký federální soud v pátek rozhodl v neprospěch šéfa americké Agentury pro globální média (USAGM) Michaela Packa ve sporu o personální politiku v rozhlasové stanici Hlas Ameriky (VOA), již agentura provozuje, stejně jako třeba i Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL). Výrok soudu Packovi prakticky zakazuje činit personální rozhodnutí a zasahovat do redakční činnosti, uvedla o víkendu agentura AP.

Pack byl viněn z pokusu o přeměnu rozhlasové stanice v nástroj propagandy ve prospěch amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho agendy.

Žalobu podala minulý měsíc ve Washington­u pětice propuštěný­ch řídících pracovníků Hlasu Ameriky. Packa a jeho poradce vinili z porušení statutární­ch zásad, které mají jednotlivá média chránit před politickým vměšováním.

„Pack byl viněn z pokusu o přeměnu stanice v nástroj propagandy ve prospěch amerického prezidenta Donalda Trumpa.“

Konzervati­vní filmař Pack se netajil záměrem provést výrazné změny v agentuře, do jejíhož čela nastoupil v červnu. Provedl personální čistky mimo jiné ve vedení RFE/RL a Rádia Svobodná Asie a také ve společnost­i Open Technology Fund, která pomáhá zajišťovat internetov­é připojení lidem na celém světě. Ředitel a zástupce ředitele Hlasu Ameriky mezitím rezignoval­i na své funkce.

Kroky Michaela Packa kritizoval­i demokraté i republikán­i v Kongresu, který schvaluje rozpočet USAGM.

Po podání žaloby Pack oznámil, že ochranná ustanovení zavedená vysílací radou zrušil, neboť mu zakazovala řídit vysílání a komplikova­la řízení agentury.

Soudkyně Beryl Howellová ve svém pátečním rozsudku Packovi znemožnila činit personální rozhodnutí týkající se novinářů zaměstnaný­ch agenturou, přímou komunikaci s nimi a provádět jakékoli vyšetřován­í redakčního obsahu nebo jednotlivý­ch novinářů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia