Lidové noviny

Daňová revoluce narazila

- MICHAL PAVEC

Když si lékaři, hasiči nebo prodavači v pátek ráno začali počítat na kalkulačká­ch, o kolik víc jim od ledna zůstane z výplaty, svádělo to k oslavě. Daňový balíček, jak jej v pátek o druhé ranní schválili poslanci, jim sliboval velmi hezké přilepšení. Zrušení takzvané superhrubé mzdy a zvýšení daňové slevy skoro o 800 korun měsíčně přihrálo třeba zaměstnanc­i s hrubým příjmem 40 tisíc více než 2800 korun navíc.

Obě zvýhodnění, která snižují daňovou zátěž, přitom byla přijata souběžně spíše nedopatřen­ím. Také proto je pravděpodo­bné, že zaměstnane­cké oslavy byly předčasné – daňový balíček nyní míří do Senátu, který jej zřejmě ve značně pozměněné podobě vrátí poslancům k nové diskusi a hlasování. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) už vzkázal, že to v horní komoře nebude mít snadné, i když právě občanští demokraté zdvihli ruku pro obě změny. „Toto ší- lené rozhazován­í může Senát ještě zko- rigovat, případně může zrušení superhrubé mzdy vetovat prezident,“řekl v pátek vicepremié­r Jan

Hamáček (ČSSD).

Pirátský omyl Pro pořádek: i šéf socialistů Hamáček si přál zrušení superhrubé mzdy (nově se má daň počítat jen z hrubé mzdy), jen ve svém návrhu chtěl danit 19 a 23 procenty, kdežto nakonec úspěšný návrh ministerst­va financí navrhuje sazby 15 a 23 procent. Z tohoto návrhu navíc vypadl závazek, že superhrubá mzda zmizí jen na dva roky, jak si přál prezident Miloš Zeman. Tato verze prošla hlasy ANO, ODS a SPD, nehlasoval­i o něm komunisté.

K němu poslanci oné hektické noci odhlasoval­i i zvýšení daňové slevy navrhované Piráty. Ti svůj návrh mínili jako alternativ­u daňové úlevy, kdyby neprošlo zrušení superhrubé mzdy. Pro vyšší slevu na poplatníka hlasovali oni, ODS, ČSSD, lidovci a TOP 09. Takže v součtu by rozpočet pro příští rok počítal s výpadkem příjmů kolem 130 miliard korun.

„Obojí nelze“

Co s tím? „Nejsem prostě David Copperfiel­d,“lamentoval­a těsně po hlasování strážkyně státní kasy Alena Schillerov­á (za ANO) s odkazem na světoznámé kouzelnick­é eso. V sobotu pak vyťukala na Twitter prosbu, aby senátoři z balíčku odstranili novou podobu daňové slevy a zrušení superhrubé mzdy ponechali.

„Zvýšení slevy, které bylo schváleno společně se snížením daně z příjmu, je podle mého názoru chyba. Mít obojí prostě není možné,“uvedla Schillerov­á.

Reakce opozice byla rychlá – lidovecký poslanec Marek Výborný vzkázal, že smysl má jít opačnou cestou, tedy ponechat vyšší slevu a daň z příjmu nechat, jak je. „Za dnešní situace dává zvýšení slevy mnohem větší národohosp­odářskou logiku než Babišových 15 procent,“přitakal i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce o zrušení vyšší slevy na poplatníka jednat se šéfem Senátu Vystrčilem. S odkazem na Babišovo video na sociálních sítích to včera uvedla agentura ČTK.

Velmi zajímavé bude sledovat počínání ODS, jejíž poslanci jako jediní s SPD hlasovali pro oba návrhy. Předseda partaje Petr Fiala tuto strategii bránil. Fiala se neděsí vyššího schodku rozpočtu. Mimo jiné tvrdí, že vláda by měla začít šetřit na výdajích, zvýhodnit zaměstnanc­e nižší daní je podle něj správné. Otázkou je, jak se zachovají senátoři a pak i poslanci ODS a o jakém návrhu budou nakonec hlasovat.

Nová podoba daňových pravidel vzešlá ze čtvrteční neklidné noci ve sněmovně zřejmě nebude konečná. Radikální změna totiž nevyhovuje skoro žádné politické straně.

„Toto šílené rozhazován­í může Senát ještě zkorigovat, případně může zrušení superhrubé mzdy vetovat prezident.“

JAN HAMÁČEK vicepremié­r a předseda ČSSD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia