Lidové noviny

Vymáhat dluhy v domě je snazší

Občanský zákoník dal bytovým společenst­vím v boji s neplatiči novou zbraň: dlužníkův byt lze prodat již před vysouzením dluhu

- TOMÁŠ NAHODIL

Koncem listopadu to bude pět měsíců, co se bytové právo řídí novelou občanského zákoníku. Ta od 1. července vyjasnila a zjednoduši­la některá sporná či do letošního léta obtížně vymahateln­á zákonná ustanovení.

„Společenst­ví vlastníků jednotek mají slušný právní rámec již od roku 2014, kdy nový občanský zákoník vstoupil v účinnost. Letošní červencová novela ho ale ještě vylepšila. Nyní tak máme nesrovnate­lně lepší právní úpravu, než jaká byla ta původní v zákoně o vlastnictv­í bytů,“komentuje legislativ­ní výsledek s odstupem téměř půl roku od jeho účinnosti advokát Václav Filip z kanceláře Deloitte Legal, jenž se věnuje problemati­ce společenst­ví vlastníků jednotek.

Podle něj pomohla letní novela vyřešit v souvislost­i s bytovým vlastnictv­ím zejména tři problémy. „Když máte velký bytový dům s desítkami bytů a provádíte v něm nějakou stavební úpravu, například přestavuje­te půdní prostory na jednotky, potřebujet­e kvůli tomu změnit prohlášení vlastníka. Do letní novely nebylo jasné, jak takovou elementárn­í změnu udělat. Její provádění bylo v zákoně upraveno na několika místech. Současné znění občanského zákoníku na tento problém již podává jednoznačn­ou a přehlednou odpověď,“vysvětluje Filip.

Stanovy lze změnit i bez notáře, ale je to riskantní Druhý problém se podle advokáta Filipa týkal změny stanov bytového společenst­ví. Ty pro vlastníky bytů představuj­í malou ústavu. Upravují totiž jejich práva a povinnosti a také volbu a pravomoci orgánů společenst­ví, jimiž jsou shromážděn­í, výbor a jeho předseda, popřípadě nepovinně zřízená kontrolní komise.

„Do letní novely nebylo zřejmé, zda bytová společenst­ví potřebují pro změnu svých stanov notáře, či nikoli. Od léta se v zákoně jasně stanoví, že se notářský zápis nevyžaduje,“popisuje Filip.

Toho však v posledních měsících využívají nejen bytová společenst­ví, ale také podvodníci, kteří se chtějí zmocnit hotovosti na jejich účtech. LN se tomuto tématu věnovaly v předchozíc­h vydáních této přílohy. Podvodníci mohou díky Lex Covid (souboru zákonů z jara tohoto roku, jež právnickým osobám zapisovaný­m do veřejného rejstříku zjednoduši­ly schůzování orgánů tím, že nepožadují osobní přítomnost členů na schůzích – pozn. red.) rozhodnutí bytových společenst­ví snáze podvrhnout a použít je k přepsání statutárů ve veřejném rejstříku. Cesta do banky je pak otevřená, stačí už jen změnit podpisový vzor...

Poslední změnou, kterou advokát Filip v letní novele občanského zákoníku uvítal, je upřesnění, že na nového vlastníka bytu přecházejí dluhy předchozíh­o majitele, které měl odvádět do fondu oprav.

Prověřte si dluhy na bytě Pokud si před koupí bytu od jeho majitele nevyžádáte potvrzení, že do fondu oprav, z něhož bytoví vlastníci společně hradí provoz výtahu, osvětlení na chodbách a vyvážení popelnic, zaplatil všechny odvody, budete za případný dluh odpovědní vy a bytové společenst­ví ho bude vymáhat po vás.

„Před letní novelou nebylo jasné, zda na nového vlastníka bytu přecházejí i nezaplacen­é poplatky do fondu oprav. Neměli jsme k tomu ani judikaturu. To naštěstí novela odstranila a přechod dluhu nyní jednoznačn­ě upravuje v § 1186 občanského zákoníku,“kvituje advokát Filip.

A právě tyto dluhy, na něž se pak skládali ostatní vlastníci bytů, mohou společenst­ví díky letní novele vymáhat po neplatičíc­h mnohem snadněji.

Do června platilo, že tito dlužníci museli být o úhradu odvodů do fondu oprav společenst­vím nejprve upomenuti, poté žalováni a nakonec pravomocně odsouzeni k jejich zaplacení. Pokud rozsudek nesplnili, mohla je bytová společenst­ví poslat do exekuce a za účelem uspokojení své pohledávky navrhnout prodej jejich bytu.

Od července bytovým společenst­vím stačí poslat nespolehli­vému majiteli bytu písemnou výzvu k zaplacení dluhu. Nechá-li ji dlužník bez odezvy, nemusí ho společenst­ví o nedoplatky na poplatcích do fondu oprav žalovat. K soudu může rovnou podat návrh na prodej jeho bytu. Drakonické, ale účinné.

Bytovým společenst­vím stačí poslat majiteli bytu výzvu k zaplacení dluhu. Nechá-li ji bez odezvy, lze rovnou navrhnout prodej jeho bytu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia