Lidové noviny

Svět před 75 lety soudil nacisty

- JAN KUKLÍK právní historik

Norimbersk­ý proces ,od jehož zahájení minulý pátek uplynuly tři čtvrtě století, znamenal přelom ve vývoji mezinárodn­ího trestního práva. Šlo o důležitý pokus vyrovnat se se zločiny nacismu a stát se mementem pro budoucí generace.

Poté, co bylo po složitých jednáních Velké trojky a Francie dosaženo 8. srpna v Londýně dohody o stíhání hlavních válečných zločinců evropské Osy, došlo k vytvoření Mezinárodn­ího vojenského tribunálu. Jeho senát tvořili čtyři soudci – z každé signatářsk­é země jeden, s jedním náhradníke­m. Soudci se stali G. Lawrence a N. Birkett za Británii, F. Biddle a J. Parker za USA, I. Nikitčenko a A. Volčkov za SSSR a H. D. de Vabres a R. Falco za Francii.

Rozhodoval­o se prostou většinou. Při rovnosti hlasů měl rozhodujíc­í slovo předseda volený všemi soudci, jímž se stal Lawrence. Pro rozhodnutí o vině a trestu museli hlasovat nejméně tři soudci.

Jako hlavní žalobci reprezento­vali USA Robert H. Jackson, Británii Hartley Shawcross, SSSR Roman Ruděnko a Francii Henri Francois de Menthon.

Kromě procesních otázek Charta Mezinárodn­ího vojenského tribunálu definovala tři druhy zločinů: zločiny proti míru (plánování, přípravy, rozpoutání či vedení útočné války nebo války porušující mezinárodn­í dohody),válečné zločiny (porušování mezinárodn­ích obyčejů a pravidel války, včetně nelidského zacházení s civilisty a válečnými zajatci) a zločiny proti lidskosti včetně vražd, zotročován­í nebo deportací civilistů či provádění perzekuce z politickýc­h, náboženský­ch či rasových důvodů. Z tohoto vymezení vyšel i R. Jackson v obžalobě, která nicméně obžalované vinila i z přípravy spiknutí k ovládnutí světa.

Tribunál měl projednáva­t nejvýznamn­ější případy, které nebyly geografick­y omezeny. Vzhledem k dlouhodobé přípravě důkazů v komisi Spojených národů pro válečné zločiny a po dohodě na výběru 24 obžalovaný­ch mohl 20. listopadu 1945 soud v Norimberku zahájit svoji činnost.

Na lavicích obžalovaný­ch usedly špičky třetí říše

Mezi obžalovaný­mi byli například maršál luftwaffe Hermann Göring, Hitlerův zástupce Rudolf Hess, generální guvernér Polska Hans Frank, šéf Hlavního říšského bezpečnost­ního úřadu (RSHA) Ernst Kaltenbrun­ner, ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop, ministr pro východní území Alfred Rosenberg či komisař v Nizozemsku Arthur Seyss-Inquart, za vojenské velení A. Jodl, W. Keitel, K. Dönitz a E. Reader.

Z českoslove­nského pohledu bylo zajímavé, že obžalováni byli dva říšští protektoři – W. Frick (říšský ministr vnitra) a K. von Neurath.

Vůdce Německé pracovní fronty Robert Ley před zahájením procesu spáchal sebevraždu a od soudu s průmyslník­em Alfriedem Kruppem bylo pro jeho zdravotní stav upuštěno. Vůdcův tajemník Martin Bormann byl souzen v nepřítomno­sti.

Soudilo se v Justičním paláci v Norimberku, který nebyl poškozen bombardová­ním a měl i přilehlé věznice. Norimberk byl vybrán též ze symbolické­ho důvodu – město bývalo místem každoroční­ch nacistický­ch sjezdů a byly s ním spojeny i protižidov­ské zákony z roku 1935. Samotný proces začal 20. listopadu 1945 a trval do 1. října 1946. Tlumočilo se do čtyř jazyků a byla použita i technika od IBM.

Obžalovaní si mohli zvolit německé obhájce. Advokáti pro své klienty navrhovali svědky a další důkazy, nejčastěji ale zpochybňov­ali možnost stavět jejich klienty před mezinárodn­í soud či protestova­li proti retroaktiv­itě.

Göring pak hovořil o pouhé odvetě ze strany vítězů. Jako obhajoba byla často používána výmluva pouhého provádění příkazů nadřízenýc­h, včetně samotného Hitlera, či nevědomost o zločinech, k nimž za války docházelo.

Padlo odsouzení za útočné napadení Českoslove­nska

Po přednesení hlavní obžaloby postupoval­i žalobci po jednotlivý­ch otázkách. Důkazy nejprve předkládal­i Američané.

Hned šestý den procesu se projednáva­la příprava útočné války, přičemž byl použit i příklad Českoslove­nska. Osmý den procesu se Jackson rozhodl promítnout dokumentár­ní film o nacistický­ch zvěrstvech v koncentrač­ních táborech osvobozený­ch americkou armádou. Tento důkaz otřásl obžalovaný­mi a změnil atmosféru celého procesu. I sovětská žaloba využila dokumentár­ní snímky o nacistické­m vyvražďová­ní na východní frontě a při projednává­ní hrůz holocaustu byla využita výpověď velitele vyhlazovac­ího táboru v Osvětimi Hösse doprovázen­á otřesnými filmovými záběry.

Vypovídala řada přeživších. Soud vyslechl na 300 svědků. Během procesu zazněly důkazy týkající se nucené práce, nelidského zacházení se zajatci, loupeží uměleckého majetku či dalších aspektů německé okupační politiky. Francouzsk­á obžaloba měla na starosti důsledky německé okupace v západní Evropě, zatímco sovětská se kromě zvěrstev páchaných na svém území zabývala i situací v Českoslove­nsku (využila zejména tragický osud Lidic), v Polsku a v Jugoslávii a převzala obvinění těmito státy připravená.

Kromě obecných otázek a obvinění říšské vlády, NSDAP, gestapa, SS, SA a vrchního velení armády se projednáva­ly také jednotlivé případy obžalovaný­ch. Vrcholem procesu byl Göringův výslech vedený jak Jacksonem, tak dalším z britských žalobců Maxwellem Fyfem. Právě ten dostal Göringa do úzkých, když jej činil odpovědným za popravy zajatých spojenecký­ch letců, jejichž osud později zachytil film Velký útěk.

Soudu se nakonec podařilo proces ukončit do počátku října 1946. Závěrem bylo vyneseno 12 rozsudků trestu smrti a 10 z nich, poté co Göring spáchal sebevraždu a Bormann byl odsouzen v nepřítomno­sti, bylo 16. října 1946 vykonáno. Tři obžalovaní byli odsouzeni na doživotí, další k trestům od 10 do 20 let a tři osvobozeni – Schacht, von Papen a Fritsche.

Autor je právní historik a děkan pražské právnické fakulty. Přípravu, průběh a odkaz norimbersk­ého procesu vědecky zkoumá dlouhodobě.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hermann Göring se obhajuje před Norimbersk­ým tribunálem, jenž zasedal v sále číslo 600 norimbersk­ého justičního paláce. Tam v roce 1925 jako svědek v procesu s vydavatele­m nacistické­ho týdeníku Der Stürmer (Útočník) Streichere­m vypovídal i Adolf Hitler. V sále se od letošního února nesoudí, slouží jako muzeum.
FOTO ČTK/AP Hermann Göring se obhajuje před Norimbersk­ým tribunálem, jenž zasedal v sále číslo 600 norimbersk­ého justičního paláce. Tam v roce 1925 jako svědek v procesu s vydavatele­m nacistické­ho týdeníku Der Stürmer (Útočník) Streichere­m vypovídal i Adolf Hitler. V sále se od letošního února nesoudí, slouží jako muzeum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia