Lidové noviny

Neúspěch mě motivuje ke hrám

Judista Lukáš Krpálek skončil na ME v Praze pátý. Nepovedené vystoupení připisuje omezeným možnostem v přípravě. ME v judu

- VOJTĚCH TŮMA

Šampionát v judu na domácí půdě Lukáš Krpálek dlouho vyhlížel. Zkraje roku se členové rodiny, kamarádi i známí přes něj snažili sehnat vstupenky do pražské O2 areny. Kdo ví, třeba by si čerstvý třicátník s podporou fanoušků v zádech vedl lépe. Nakonec se kvůli koronaviru musel spokojit s prázdnými tribunami a ve výsledkové listině kategorie nad 100 kg s pátým místem.

„Na druhou stranu musíme být vděční, že se turnaj vůbec může uspořádat,“řekl olympijský vítěz z Ria de Janeiro ještě před startem mistrovstv­í, na němž se mu nedařilo i kvůli nedostateč­né přípravě.

Trénink na vrchol sezony neprobíhal ideálně. Do akce se Krpálek vrhl po dlouhých jedenácti měsících, na konci října navíc prodělal covid, který ho připravil o prestižní Grand Slam v Budapešti i potřebné síly. Cítil, že to není ono, že je unavenější než normálně.

Několikrát zaspal

Sobotní klání odstartova­l vítězstvím nad nebezpečný­m Němcem Johannesem Freyem, ale ve čtvrtfinál­e už po 72 sekundách nestačil na pozdějšího vítěze, Tamerlana Bašajeva z Ruska. „Od prvního zápasu se cítím špatně. V tom druhém to bylo úplně vidět, všechno jsem zachrápal. Naopak Rus byl najetý, přesně věděl, na co mě dostat, a taky mě na to dostal,“posteskl si trojnásobn­ý šampion starého kontinentu v rozhovoru pro Českou televizi.

V opravách sice zdolal Ora Sassona z Izraele a stále živil naději na bronzovou medaili. V souboji s Gruzíncem Guramem Tušišvilim však o ni přišel velice rychle, za čtyřicet vteřin bylo po nadějích. „Zase jsem dvakrát zaspal a udělal chyby. Celkově to ode mě nebylo optimální, moje připraveno­st se nedá srovnat s předchozím­i roky, což se projevilo na výsledku,“zhodnotil třicetilet­ý rodák z Jihlavy své vystoupení na videokonfe­renci.

Podobný názor měl i trenér Jiří Lacina, který svého svěřence v minulosti dovedl k olympijské­mu zlatu, dvěma světovým a třem evropským titulům: „Lukáš nebyl schopen reagovat, i když jsme soupeře důkladně studovali. Aby ho za den čtyřikrát hodili na wazari, to nepamatuju. Chyběla mu vypranost.“

Zatímco Rusové a Gruzínci, kteří si pronajali stupně vítězů, si mohou tréninkové soupeře najít doma, český zápasník musel za kvalitním sparingem cestovat do zahraničí. „Na posledním kempu v Antalyi jsme měli asi dvacet

Muži – do 90 kg: 1. Igolnikov (Rus.), 2. Majdov (Srb.), 3. Gviniašvil­i (Gruz.) a Mehdijev (Ázer.), ...KLAMMERT vypadl v 1. kole, PETR vypadl ve 2. kole. Do 100 kg: 1. Palčik (Izr.), 2. Adamjan (Rus.), 3. Fonseca (Portug.) a Kocojev (Ázer.).

Nad 100 kg: 1. Bašajev, 2. Tasojev (oba Rus.), 3. Tušišvili a Matiašvili (oba Gruz.), 5. KRPÁLEK.

Ženy – do 78 kg: 1. Malongaová (Fr.), 2. Malzahnová (Něm.), 3. Prodanová (Chorv.) a Kuková (Kos.), ...MATĚJČKOVÁ vypadla v 1. kole.

Nad 78 kg: 1. Dicková (Fr.), 2. Kindzerská (Ázer.), 3. Nunesová (Portug.) a Kalaninová (Ukr.).

Turků, což je dobrý objem, ale abychom zajistili trénink s nejlepšími, jako má v Japonsku nebo na kempech Evropské judistické unie, to nešlo,“mrzelo Lacinu.

I když Krpálek neměl v zádech diváky, Praha hrála v jeho rozhodován­í velkou roli. „Těžko říct, jestli by mi fanoušci v hledišti pomohli k medaili. Je ale pravda, že kdyby bylo mistrovstv­í Evropy v jiné zemi, nevím, jestli bych vůbec startoval,“přiznal.

Nástupcům věří

Domácí mistrovstv­í Evropy sice bylo pro české reprezenta­nty neúspěšné, ale podle dvojnásobn­ého vítěze ankety Sportovec roku (2016, 2019), který věří, že výsledky už brzy nebudou stát pouze na něm, se mají fanoušci tohoto sportu v budoucnu na co těšit.

„Za pár let budeme někde jinde, je to vidět na výsledcích juniorů i závodníků do třiadvacet­i let. Je tu spousta výborných kluků i holek a já jsem moc rád, že můžu být u toho, jak porostou,“věří Krpálek v lepší zítřky.

Dovolenou na konci roku nejlepší český judista neplánuje, zklamání zažene tréninkem: „Pár dnů si odpočinu, pak se budu chystat na další turnaje, pokud se tedy nějaké budou konat. Mám zase obrovskou chuť a motivaci, aby příště medaile klapla.“

Velkým hnacím motorem pro něj je blížící se odložený turnaj pod pěti kruhy. „Přál jsem si doma vybojovat medaili. Nepovedlo se, ale je to pro mě obrovská motivace směrem k olympiádě. O to víc budu makat, aby se v Tokiu zadařilo,“prohlásil Krpálek cílevědomě.

 ?? FOTO ČTK ?? Souboj o třetí místo trval jen 40 sekund. Gruzínec Guram Tušišvili (zleva) Krpálka rychle dvakrát povalil na zem a po dvou bodovaných technikách zvítězil.
FOTO ČTK Souboj o třetí místo trval jen 40 sekund. Gruzínec Guram Tušišvili (zleva) Krpálka rychle dvakrát povalil na zem a po dvou bodovaných technikách zvítězil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia