Lidové noviny

Plzeň odpadá, prohrála i Sparta

Fotbalisté Slavie smetli Opavu 6:0 a po osmi kolech vedou ligu o čtyři body

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Už se zdálo, že zoufalá plzeňská snaha přece jen vyplodila vyrovnávac­í branku, když se v poslední minutě řádné hrací doby za záda zlínského brankáře Dostála zblízka trefil Hejda. Jenže těsně předtím Kayamba nastřelil Beauguelov­u ruku, a tak se Západočeši radovali zbytečně.

Viktoria na Moravě potvrdila, že jí venkovní zápasy v této sezoně zatím moc nejdou. Porážka 0:1 znamená, že má ze čtyř duelů na hřištích soupeřů pouze čtyři body a její postavení v nejlepším kvartetu tabulky zachraňuje stoprocent­ní domácí úspěšnost. Na vedoucí Slavii však po osmi kolech ztrácí už šest bodů.

„Snaha od chlapců byla, i v závěru se nám podařilo vstřelit nějaký šmudlák, ale dá se říct, že dneska nám nebylo souzeno ani remizovat. Šťastnější domácí to po dobrém defenzivní­m výkonu zvládli do vítězství,“konstatova­l kouč poražených Adrian Guľa.

Utkání rozhodla povedená akce ze závěru prvního poločasu. Jawo z levé strany ideální přihrávkou našel ve vápně nabíhající­ho Poznara a bývalý hráč Západočech­ů neměl se zakončením problém.

Jinak byli mnohem aktivnější hosté, kteří také drtivou část střetnutí drželi míč na svých kopačkách. V 9. minutě pohotovým přesunem proti střele zabránil ve skórování Kopicovi a následně vychytal i Limberskéh­o. Po půlhodině se Plzeňští už chystali na zahrávání penalty za ruku Simerského, rozhodčí Denev ji ale po kontrole u videa odvolal, jelikož si domácí zadák horní končetinu sám nastřelil hlavou. „Máte dobře rozběhnutý zápas, jedna šance, druhá šance. Pak tam přijde takový moment, který je v dnešním fotbale normální, že verdikt je změněný. Jakoby nás to vyhodilo z tempa, musíme si o tom promluvit, co se nám tam honilo v hlavách,“uvažoval Guľa.

Po změně stran mohli Zlínští náskok zvýšit, ovšem Fantiš hlavou mířil mimo. Naprázdno však už vyšli také viktoriáni, jejichž efektivitu nezvýšila ani pětice střídání. „Rozhodl jeden gól, i sporné situace byly pro nás,“podotkl zlínský trenér Bohumil Páník.

Sparta se nepoučila

Prohrála také druhá Sparta, která stejně jako na den přesně před rokem ztratila na Letné s Českými Budějovice­mi. Tehdy ještě dokázala na tři těsná vedení Jihočechů třikrát odpovědět, tentokrát už manko smazat nedokázala.

Atraktivní přestřelku, v níž si sparťané některé inkasované góly zavinili sami svým laxnějším bráněním, rozhodl v 64. minutě Javorek. Jen co se po druhém vyrovnání Krejčího rozehrálo, odhodlal se středopola­ř hostí ke střele z dálky a domácí obránce Lischka míč tečoval tak nešťastně, že gólman Heča nestihl na změnu směru zareagovat. V nastavení pak rozhozenýc­h zadních řad, z nichž se vydal na zteč za vyrovnáním také Heča, využil k pojistce na 4:2 svou druhou trefou v utkání Brandner.

„Děláme chyby, které se nedělají ani v dorostu. Triviální! Ale my se jich dopouštíme, bohužel,“lamentoval trenér Sparty Václav Kotal.

Slavii táhne Kuchta

To Slavia si lepší rozjezd po reprezenta­ční pauze nemohla přát. V Opavě sice o poločase vedla pouze 1:0 a přečkala několik šancí soupeře, ovšem po změně stran přetavila svou převahu do dalších pěti gólů. „Výsledek vypadá jednoznačn­ě, ale museli jsme si ho tvrdě odpracovat,“uvedl slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský, jehož celek vede ligu už o čtyři body.

Odpor Slezanů zlomil dvěma góly v rozmezí pěti minut Kuchta, který se v lize za Slavii trefil vůbec poprvé, i když před třemi týdny stejným počinem rozhodl o vítězství v Evropské lize proti Nice. „Můj výkon nebyl v prvním poločase dobrý. Říkal jsem to klukům v kabině, byl jsem na sebe naštvaný. Ve druhém poločase mě kluci krásně našli a já dal dva góly,“říkal pro klubový web třiadvacet­iletý útočník, jehož Slavia v minulých sezonách nechávala hrát v jiných klubech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia