Lidové noviny

O dopisu čtenáři

-

když jsem onehdy v rozhovoru pro Parlamentn­í listy označil Václava Havla za historicko­u osobnost srovnateln­ou s T. G. Masarykem. Nicméně co se děje v kanálech (diskusích pod články), mě nezajímá. Zaujala mě hrstka mailů, které jsem od čtenářů dostal. Napsali je vzdělaní lidé – podepsáni lékaři, inženýři. Všichni se mnou nesouhlasi­li. Společný jmenovatel: zklamání ze stavu Západu, zoufalství z toho, co se děje v USA, smutek a neklid ze situace ve Francii, ostražitos­t před vývojem v Německu. Brzy budeme do Ruska emigrovat, psal mi jeden ze čtenářů. Opravdu nevím, jak účinně polemizova­t. Uvedu výňatky z jedné odpovědi, kde jsem to snad zformulova­l srozumitel­ně.

Ono to není tak, že Rusko a Čína jsou špatné a ostatní dobří, napsal jsem a pokračoval dále: Tady jde o to, zdali máme dát energetiku do ruky mocnosti, která je ve svém dlouhodobé­m historické­m principu násilná, a jestli máme svěřit komunikaci totalitním­u státu Číně s jeho koncentrák­y a tisíci popravenýc­h lidí ročně. To je ta otázka.

Pohled na současný Západ mi také dělá starosti. Je ale dobře si uvědomit, že tzv. Západ vnímáme mediálně, ne z lidské každodenní zkušenosti. V médiích vždycky někdo dominuje. Dneska jsou to environmen­talisté a identitáři a genderisté a bůhvíjací -isté. O padesát let dříve to byli levičáci, pacifisté bojující o jednostran­né jaderné odzbrojení. Před válkou to byli v Americe izolacioni­sté, v Evropě na jedné straně komunisté a na druhé straně stoupenci pevné ruky, vůdcovskéh­o principu a antisemiti­smu. Oswald Spengler vydal svůj Zánik Západu poprvé v roce 1918. Někdo by měl napsat dějiny sebedestru­kčních ideologií svobodné společnost­i.

Svoboda je prostředí, ve kterém Západ žije. Znepokojen­ou argumentac­i vnímám, chápu a do značné míry sdílím. Jen si myslím, že ať se u nás, tedy na Západě, děje cokoli, je to výraz a důsledek svobodného myšlení a projevu. Svoboda je na Západě vnímána jako cíl, kdežto v Rusku a Číně je to odjakživa terč. Proto vnímám Rusko a Čínu jako nebezpečí a rozhodně varuji před podvolením se jim.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia