Lidové noviny

Testy učitelů začaly. Zapojí se i hasiči

Do odběrů pro antigenní testy je v krajích zapojeno 32 mobilních týmů Hasičského záchrannéh­o sboru

- MARTIN SHABU

Jedním z klíčů, jak udržet epidemii koronaviru na uzdě bez lockdownu, má být plošné testování. Od něj si vláda slibuje, že pomůže zajistit relativně klidnější prožití vánočních svátků.

Skoro 170 tisíc učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol má ode dneška možnost nechat se zdarma otestovat antigenním­i testy. Odběry, které se budou konat do 18. prosince, se mají následně překlopit v možnost podstoupit testy gratis pro všechny obyvatele Česka.

Ačkoli je ve hře několik neznámých, a to včetně míry ochoty dobrovolně testy podstoupit, podle generálníh­o ředitele Hasičského záchrannéh­o sboru (HZS) Drahoslava Ryby testování zabírá. Dává za příklad vlastní sbor.

„Pořídili jsme antigenní testy. Neustále testujeme příslušník­y i naše civilní zaměstnanc­e. Díky tomu se nákaza omezila na minimum,“ testování. „Našich 32 mobilních odběrových týmů od pátku posílí odběry v rámci plošného testování učitelů. Následně se budeme podílet i na testování široké veřejnosti,“dodal Ryba.

Podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného (za ANO) mají být celkové kapacity denního testování až 40 tisíc antigenníc­h testů. Budou probíhat i v nemocnicíc­h a zdravotnic­kých zařízeních.

Šéfové školských organizací se zatím snažili zjistit zájem učitelů v anketě. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého z interního průzkumu vyplynulo, že na testy nyní hodlá jít kolem třetiny pedagogů. „Někde vím, že do toho půjdou skoro všichni. Někde naopak není takřka žádný zájem,“popsal rozdíly v přístupu škol František Dobšík, předseda školských odborů. Vliv na to může mít jak vzdálenost k místu odběru, tak i obava ze zkažených Vánoc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia