Lidové noviny

Testy učitelů začaly. Zapojí se i hasiči

-

Na rozdíl od hasičů, kde funguje systém velení a rozkazů, u učitelů bude účast na testování záviset na jejich ochotě. Ředitelé nemohou testování nařídit. Z ankety mezi 150 členy Asociace ředitelů ZŠ podle jejího předsedy Michala Černého jen třetina ředitelů bere možnost testování pro učitele jako dobrou věc. Podle 20 procent je organizace testování nevyhovují­cí. Zhruba čtvrtina je proti němu nebo je jim to lhostejné a 20 procent uvedlo, že k tomu nemá informace.

Ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y ve středu rozeslalo školám instrukce, jak mají postupovat. Vyplývá z nich, že ředitelé musí na požádání pedagogům vystavit potvrzení o zaměstnání. Zároveň je však možné podstoupit testy, pokud by tím nevznikl problém s výukou. Nepředpokl­ádá se tedy, že by se učitelé uvolňovali v době výuky.

V praxi chtějí zdravotnic­ká zařízení umožnit testování pedagogů s ohledem na čas výuky. „V Pardubicíc­h funguje odběrové místo dokonce do 20.30, a to včetně víkendu. Přihlašová­ní probíhá v půlhodinov­ých blocích, do kterých se může přihlásit vždy patnáct osob,“řekla včera ČTK Lucie Bareková, ústavní epidemiolo­žka Nemocnice Pardubické­ho kraje. Fungovat budou online formuláře pro zápis. V každém okrese by mělo být minimálně jedno odběrové místo.

Kdo už byl v izolaci, na test nepůjde

Učitelé podstoupí testy s rychlým výsledkem. V případě, že budou na covid pozitivní a zároveň se u nich projeví jeho příznaky, budou odesláni domů jako nemocní. Pokud budou pozitivní, avšak bez příznaků, podstoupí další, tentokrát PCR test. O výsledku musí obratem informovat svého praktickéh­o lékaře.

Vyšetření se nebude provádět u pedagogů, kteří už byli v nařízené izolaci, kdy od potvrzení jejich nákazy neuplynulo více než 90 dnů. Testovat se nebudou ani lidé, kteří v posledních pěti dnech absolvoval­i PCR test s negativním výsledkem.

„Slibujeme si od toho, že z populace pedagogů vybereme ty, kteří se nakazili, aniž o tom třeba ví, a půjdou do karantény. Chceme to potom zopakovat ještě začátkem ledna, před tím, než se vrátí děti po prázdninác­h,“řekl na konci listopadu ministr zdravotnic­tví Jan Blatný. Učitelé patřili po zdravotníc­ích mezi nejzasažen­ější skupiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia