Lidové noviny

Jeruzalém: bod pro Hrad

Česko se po dlouhých debatách odhodlalo k symbolické­mu kroku a příští rok otevře v Jeruzalémě pobočku svého velvyslane­ctví. Izrael to vítá.

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Prezident Miloš Zeman je zase o krok blíž ke splnění svého snu. O přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma mluví léta. Jenže ministerst­vo zahraničí se dlouho drželo tvrdé evropské linie, která o přestěhová­ní zastupitel­ských úřadů nechce ani slyšet. Nakonec se vymyslelo doslova šalamounsk­é řešení: české velvyslane­ctví zůstane v Tel Avivu, svoji pobočku ale otevře příští rok i v Jeruzalémě.

A ne ledajakou. Klíčové je, že jeruzaléms­ký úřad, čítající patrně jen jednoho zaměstnanc­e, bude mít diplomatic­ký status, tedy v zahraničně­politickém žargonu půjde o druhý nejvyšší stupeň. Česko tím vysílá Izraeli jasný signál, že v dalším kroku by mohlo následovat přesunutí celé ambasády. To na Twitteru ihned potvrdil i prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček. A opatrnou radost neskrývaly ani špičky izraelské politiky.

Podle šéfa hradního zahraniční­ho odboru Rudolfa Jindráka se Zeman až do konce svého mandátu úplného přesunu velvyslane­ctví nevzdá. „Říká, že to jde v krocích. Prvním krokem byl honorární konzulát v Jeruzalémě, druhým otevření Českého domu v roce 2018, třetí krok je diplomatic­ký status a ve čtvrtém bude přesunuta celá ambasáda,“řekl LN.

Nově zřízená ambasádní pobočka je podle Jindráka regulérním úřadem, otevřena by mohla být v první polovině příštího roku. Nejprve je ale potřeba vybrat vhodného diplomata. Ten nebude mít pozici vyslance, ale patrně hodnost prvního tajemníka. Finální slovo bude mít Černínský palác, jeho jmenování nemusí spolupodep­isovat prezident ani předseda vlády. „Měl by to být zkušený kariérní diplomat, velmi univerzáln­í, který bude schopen zvládat politickou i konzulární agendu. Na místo bude na MZV vypsáno výběrové řízení,“dodal.

Kam s ní?

Nový diplomat bude úzce spolupraco­vat s velvyslane­ctvím v Tel Avivu, které mu bude nadřízené. O tom, kde bude přesně sídlit, ještě podle zdrojů LN probíhá diskuse. Logicky by se nabízel Český dům, ten je ale veřejně přístupnou budovou, což úřad s diplomatic­kým statusem být nemůže. I z hlediska bezpečnost­i. Není proto vyloučeno, že se pro pobočku bude hledat ve Svatém městě nové sídlo.

O zřízení úřadu bylo rozhodnuto na zářijové schůzce nejvyšších ústavních činitelů, na kterou ale Zeman kvůli tchajwansk­é misi nepozval předsedu senátu Miloše Vystrčila (ODS). Ten nicméně s novým úřadem souhlasí. „I jako signatář přibližně rok staré výzvy 26 senátorů k přesunu české ambasády do Jeruzaléma tento krok podporuji,“řekl LN. Podobně se vyjádřil i šéf zahraniční­ho výboru horní komory Pavel Fischer, podle něhož je dobře posilovat diplomatic­kou přítomnost v Jeruzalémě.

Naopak člen sněmovního zahraniční­ho výboru Jaroslav Bžoch (ANO) neskrýval z kroku MZV rozpaky. „Přijde mi to jako politický krok, že jsme někomu udělali úlitbu, a tak jsme tam otevřeli alespoň pobočku. Úplně k tomu nevidím důvod. Navíc to s námi ve sněmovně nikdo nediskutov­al, dozvěděl jsem se to až z médií,“sdělil LN. Připomněl, že případný přesun ambasády není v souladu s politikou EU. Představit­elé ostatních členských států nicméně do včerejška český krok nekomentov­aly.

Jeruzalém, jehož východní část považují Palestinci za hlavní město svého budoucího státu, zaměstnává mezinárodn­í společenst­ví již déle než půl století. Izrael ovládl celé město v roce 1967, anexi východní části ale mezinárodn­í společenst­ví neuznává. Kvůli nejasnému postavení města se většina ambasád nachází v Tel Avivu. Jeruzaléms­kou adresu má jen hrstka zastupitel­ských úřadů v čele s USA, z evropských zemí jen Maďarsko.

 ?? FOTO ČTK ?? Prezident Miloš Zeman navštívil Jeruzalém před dvěma lety
FOTO ČTK Prezident Miloš Zeman navštívil Jeruzalém před dvěma lety

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia